Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία της Ευρώπης συνέδεσε στο δίκτυο ρεκόρ νέας ισχύος 4,2 GW το 2023 και αναμένεται να προσθέτει περίπου 5 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της WindEurope. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για την επίτευξη των στόχων της ηπείρου για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια για το 2030, πρόσθεσε η WindEurope.

Η συνολική υπεράκτια αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το 2023 ήταν 40 τοις εκατό υψηλότερη από ό,τι το 2022. Από τα 4,2 GW νέας ισχύος, τα 3 GW ήταν στην ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 2,1 GW από έτος σε έτος, ανέφερε η WindEurope.

Η Ολλανδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέστησαν τη μεγαλύτερη νέα δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένου του υπεράκτιου αιολικού έργου Hollandse Kust Zuid ισχύος 1,5 GW στην Ολλανδία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η WindEurope, οι υπεράκτιες επενδύσεις αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη έφτασαν επίσης σε νέο ρεκόρ με συνολικά 30 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν σε οκτώ αιολικά πάρκα που θα χρηματοδοτήσουν 9 GW νέας υπεράκτιας ισχύος.

Αυτό το ρεκόρ έρχεται μετά από νομική αβεβαιότητα και μη χρήσιμη παρέμβαση στην αγορά που οδήγησαν σε πτώση των υπεράκτιων επενδύσεων αιολικής ενέργειας, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό των 0,4 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με την WindEurope.

Πέρυσι σημειώθηκαν πολλές θετικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης του πακέτου αιολικής ενέργειας της ΕΕ, με 26 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δράσεις που τους ανατίθενται στο πακέτο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση αύξησε την ανώτατη τιμή κατά 66 τοις εκατό για τον επερχόμενο γύρο υπεράκτιων δημοπρασιών (AR6) μετά από καμία προσφορά στον γύρο δημοπρασίας Contracts for Difference (CfD) του 2023 (AR5) αφού η χώρα απέτυχε να προσαρμόσει τη μέγιστη τιμή ανώτατου ορίου στην πραγματικότητα της αγοράς του πληθωρισμού και των υψηλότερων τιμών των εισροών.

Σύμφωνα με την WindEurope, το 2024 θα είναι μια μεγάλη χρονιά για τις υπεράκτιες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας. Εάν όλες οι χώρες πραγματοποιήσουν τις δημοπρασίες τους για το 2024 όπως έχουν προγραμματιστεί, τουλάχιστον 40 GW θα δημοπρατηθούν φέτος. Η Γερμανία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι οι πέντε κορυφαίες χώρες που μπορούν να πλειστηριάσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Γαλλία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού πλωτών υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη εμπορικής κλίμακας. Η Γερμανία θα δημοπρατήσει 8 GW μόνο το 2024. Συγκριτικά: η Ευρώπη δημοπράτησε 13,5 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος το 2023, σύμφωνα με την WindEurope.

Μεγάλη επένδυση σημειώθηκε επίσης στην Πολωνική υπεράκτια αιολική βιομηχανία καθώς το πρώτο εμπορικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας, το έργο Baltic Power ισχύος 1,2 GW, κατέληξε στην τελική επενδυτική απόφαση το 2023, σηματοδοτώντας την έναρξη της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης της Πολωνίας, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Επιπλέον, η Vestas ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου πτερυγίων στο Szczecin για την ναυαρχίδα της υπεράκτιας ανεμογεννήτριας V236-15,0 MW, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2026.

Επίσης, τρεις νέες εγκαταστάσεις κατασκευής θεμελίων για υπεράκτιες τουρμπίνες κατασκευάζονται από τη Sif στο Ρότερνταμ, την Baltic Structures στο Esbjerg και τη SeAH στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της υπεράκτιας αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας.

Παρόλα αυτά η Ευρώπη υποχωρεί στους στόχους για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με την WindEurope καθώς τα περίπου 5 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα προσθέτει ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια στο δίκτυο, δεν είναι αρκετά για να επιτύχει τους στόχους της κλιματικής και ενεργειακής ασφάλειας της ηπείρου, σύμφωνα πάντα με την WindEurope.

Ο οργανισμός τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσθέτουν 24 GW ετησίως την περίοδο 2027-2030 για να επιτύχουν τους στόχους του 2030, ενώ η σημερινή υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας μπορεί να παράγει μόνο περίπου 7 GW κάθε χρόνο.