Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η οποία αντιπροσωπεύει το 1/3 του παγκόσμιου δια θαλάσσης πετρελαϊκού εμπορίου, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές στις αρχές του 2024. Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε στόχους Χούτι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα από την ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω τη ροή πετρελαίου μέσω βασικών εμπορικών σημείων.

 

Αυτό επισημαίνεται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Ιανουάριο, η οποία δημοσιεύτηκε χθες (18/1).

Ενώ η παραγωγή πετρελαίου και LNG δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής, ένας αυξανόμενος αριθμός πλοιοκτητών εκτρέπει φορτία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα. Κατά την χθεσινή ημέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονταν λίγο πάνω από τα $77/βαρέλι και το αμερικάνικο WTI γύρω στα $72/βαρέλι.

Αποκλείοντας σημαντικές διαταραχές στις ροές πετρελαίου, η αγορά φαίνεται αρκετά καλά εφοδιασμένη το 2024, με υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις της παραγωγής εκτός των χωρών του OPEC+ που θα ξεπεράσουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου. Ενώ οι πολιτικές διαχείρισης της πετρελαϊκής προσφοράς του OPEC+ ενδέχεται να οδηγήσουν την αγορά σε μικρό έλλειμμα στην αρχή του 2024, η ισχυρή ανάπτυξη από παραγωγούς εκτός OPEC+ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό πλεόνασμα, εάν οι επιπλέον εθελοντικές περικοπές του OPEC+ «ξετυλιχθούν» το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε νέο υψηλό της τάξεως των 103.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2024. Η Αμερική – με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τον Καναδά – θα κυριαρχήσει στα κέρδη το 2024, όπως και πέρυσι. Μετά από μια απότομη αύξηση της παραγωγής το δ’ τρίμηνο του 2023, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί τον Ιανουάριο, καθώς το ψύχος που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά επηρεάζει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ από τα 2.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023 σε 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος. Κατά τη διάρκεια του 2023, ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης εκτός Κίνας επιβραδύνθηκε σημαντικά, σε περίπου 300 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο κατά το β’ εξάμηνο του 2023. Η Κίνα θα συνεχίσει να ηγείται της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2024, με τον αναπτυσσόμενο πετροχημικό τομέα της να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο, τονίζει ο ΙΕΑ.