Με μια μέση απόδοση της τάξης του 3% κινούνται από τις αρχές του 2024 οι μετοχές στον δείκτη Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας (FTSE EU) στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ακολουθώντας κατά πόδας την ευρύτερη άνοδο του Γενικού Δείκτη, η οποία ανέρχεται μέχρι στιγμής στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες

Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε χθες στην περιοχή των 5.158 μονάδων, ενώ πριν από μερικές ημέρες είχε σκαρφαλώσει στις 5.232 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το καλύτερο επίπεδο για το 2024. Ενδοσυνεδριακά, το υψηλό έτους συναντάται στις 5.247 μονάδες (11/1).

Με την πράσινη μετάβαση να συνιστά το βασικό «όπλο», ο κλάδος δείχνει έτοιμος να αφήσει πίσω την εποχή κατά την οποία όλα αφορούσαν… το πετρέλαιο. Η διαρκής ανάπτυξη στα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ εξασφαλίζει μια σημαντική ευκαιρία, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να δημιουργήσουν νέες αξίες και να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από 12 GW «πράσινης» ενέργειας είναι διασυνδεδεμένα με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στην τελευταία τετραετία προστέθηκαν τουλάχιστον 4 GW, με τους ρυθμούς επέκτασης να παραμένουν υψηλοί, δεδομένων των έργων που βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότητης και υλοποίησης.

Αυτός ο επενδυτικός οργασμός στις ΑΠΕ, όπως είναι εύλογο, αντανακλάται και στις «κρυμμένες» αξίες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, με τις μετοχές του κλάδου να εμφανίζουν μέση άνοδο 3% από τις αρχές του 2024, σε συνέχεια των καλών επιδόσεων των προηγούμενων ετών. Δεν είναι τυχαίο ότι αφενός οι ξένοι αναλυτές σπεύδουν να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις τιμές-στόχους, δίνοντας υψηλά περιθώρια ανόδου, αφετέρου ο κλάδος υφίσταται μια «πλημμυρίδα» εξαγορών και συμπράξεων, αντανακλώντας το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μεγάλη «πρωταγωνίστρια», αναμφίβολα, είναι η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία κερδίζει τουλάχιστον 8% μέσα στο έτος, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Mytilineos και Motor Oil επίσης βρίσκονται σε θετικό έδαφος (+2,7% και +3,1%, αντίστοιχα), με τη μετοχή της πρώτης να κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά των 38 ευρώ και τη μετοχή της δεύτερης να απέχει μια ανάσα από τα επίπεδα ρεκόρ των 25 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Helleniq Energy, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, δυσκολεύονται να ανεβούν στο ανοδικό «άρμα», υποχωρώντας από 1,8% έως 2,6% σε σχέση με τα τέλη του 2023. Ξεχωριστή περίπτωση, δε, αποτελούν οι μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης, δηλαδή των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες εμφανίζουν απώλειες 2% και 1%, αντίστοιχα, μέσα στο 2024.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")