Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, η Amundi, συντάχθηκε με 26 επενδυτές που απαιτούν από τη Shell να βελτιώσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους κατά την ετήσια συνέλευσή της, στην πιο σημαντική πίεση των μετόχων για την κλιματική πολιτική που αντιμετωπίζει ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ψήφισμα, που συντονίστηκε από την ομάδα ακτιβιστών Follow This

κάλεσε τη Shell να ευθυγραμμίσει τον «μεσοπρόθεσμο» στόχο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο μισό έως το 2030 για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Η Shell ισχυρίστηκε ότι οι στόχοι της είναι ήδη ευθυγραμμισμένοι με το Παρίσι, αλλά η ομάδα ακτιβιστών ήθελε η εταιρεία να τα πάει καλύτερα. Αυτό θα περιλάμβανε τη λογιστική για όλες τις εκπομπές των προϊόντων της που πωλούνται στους πελάτες της, γνωστά ως scope 3.

«Προτρέπουμε τη Shell να θέσει έναν αξιόπιστο στόχο 3 απόλυτων εκπομπών», δήλωσε η Diandra Soobiah, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων στο βρετανικό συνταξιοδοτικό ταμείο Nest. «Αυτό θα έδειχνε ηγετικό ρόλο, θα έδειχνε ότι η Shell είναι προσηλωμένη στη μετάβαση της και θα διαδραματίσει ρόλο στη δημιουργία αλλαγής στον πραγματικό κόσμο».

Η ομάδα ακτιβιστών έχει οργανώσει παρόμοιες κινήσεις σε συναντήσεις της Shell από το 2016, αλλά η υποστήριξη για το επερχόμενο ψήφισμα έχει προσελκύσει τον μεγαλύτερο αριθμό διαχειριστών επενδύσεων, δήλωσε ο ιδρυτής του Follow This, Mark van Baal.

Μαζί οι επενδυτές επιβλέπουν περισσότερα από 3,8 τρισεκατομμύρια ευρώ και κατέχουν περίπου το 5% της Shell. Περιλαμβάνουν το βρετανικό συνταξιοδοτικό ταμείο London CIV και τους διεθνείς διαχειριστές Rathbones, Candriam και Edmond de Rothschild, σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο AP4 και Ethos Foundation, που εκπροσωπούν Ελβετούς επενδυτές.

Πέρυσι, δύο μέτοχοι κατέθεσαν από κοινού το ψήφισμα στη Shell και έλαβαν την υποστήριξη περίπου 20% του συνόλου των επενδυτών που ψήφισαν.

«Με το 2023 να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί και το COP28 να σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων», γνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους», δήλωσε ο Matt Crossman, διευθυντής διαχείρισης της Rathbones, αναφερόμενος στη συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα τον περασμένο μήνα για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο στόχος ήταν να τεθούν κίνητρα για τα ανώτερα στελέχη «να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές στρατηγικές με καθαρά μηδενικά σενάρια που θα βοηθήσουν τον κόσμο να ευδοκιμήσει», είπε.

Οι παραδοσιακοί επενδυτικοί όμιλοι απέφευγαν ιστορικά να υποβάλλουν αποφάσεις μετόχων, προτιμώντας να βασίζονται στις παρασκηνιακές συζητήσεις. Αλλά ορισμένοι έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη δράσης για τους κλιματικούς κινδύνους και στράφηκαν σε πιο ακτιβιστικά μέτρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, περιέγραψε τα σχέδια μετά την ανάληψη της απόφασή της πέρυσι να συνεχίσει να επενδύει σε ορυκτά καύσιμα. Είπε ότι για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και να διατηρήσει τις αποδόσεις των μετόχων, η Shell έπρεπε να συνεχίσει τις επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου και την ανάπτυξη της μεγάλης της επιχείρησης φυσικού αερίου, παρόλο που επένδυσε επίσης σε μορφές ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές, όπως βιοκαύσιμα, υδρογόνο και ανανεώσιμες πηγές.

Η Shell σκοπεύει να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές από τις δικές της δραστηριότητες — επίσης γνωστές ως εκπομπές πεδίου 1 και πεδίου 2 — κατά 50% έως το 2030. Έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει την «καθαρή ένταση άνθρακα» των προϊόντων που πουλά κατά 20 τοις εκατό έως 2030, αλλά όχι οι απόλυτες εκπομπές τους.

Η ένταση του άνθρακα είναι ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που αντιπροσωπεύει τις εκπομπές ως ποσοστό του συνόλου της ενέργειας που πουλάει. Η χρήση αυτής της λογιστικής επεξεργασίας επιτρέπει στη Shell να αντισταθμίσει τον άνθρακα που παράγεται από τις δραστηριότητές της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έναντι των προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Shell είπε ότι το ψήφισμα των μετόχων ήταν «μη ρεαλιστικό και απλοϊκό» και «σε γενικές γραμμές αμετάβλητο» από το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Follow This πέρυσι.

«Δεν θα είχε καμία επίδραση στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους πελάτες μας και ήταν ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων μας», ανέφερε.

Η Shell πρόσθεσε ότι βρισκόταν στη διαδικασία ενημέρωσης της στρατηγικής της για την ενεργειακή μετάβαση, η οποία περιελάμβανε στόχους για το κλίμα, και ότι οι μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το σχέδιο στην ετήσια συνέλευση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είπε ότι για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα.