Νίκος Μαντζούφας: Ο Μακροβιότερος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ σε Θέση – Κλειδί για το Gigafactory Παραγωγής Στοιχείων Λιθίου του Ομίλου Sunlight

Νίκος Μαντζούφας: Ο Μακροβιότερος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ σε Θέση – Κλειδί για το  Gigafactory Παραγωγής Στοιχείων Λιθίου του Ομίλου Sunlight
energia.gr
Πεμ, 11 Ιανουαρίου 2024 - 18:56

Καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το έργο της κατασκευής του gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου του Ομίλου Sunlight, μέλους του επενδυτικού Ομίλου Olympia, ανέλαβε ο κ. Νίκος Μαντζούφας, γνωστός για τη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία τους ως Γενικός Γραμματέας σε μια σειρά από Υπουργεία ανεξαρτήτως κυβερνήσεων

Η Sunlight Group με την προσθήκη του κ. Μαντζούφα, επιταχύνει το έργο της κατασκευής του gigafactory στοιχείων λιθίου του Ομίλου και την υλοποίηση του οράματος να καθιερωθεί ως κορυφαίος πάροχος Λύσεων Αποθήκευσης Ενέργειας στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία-Ωκεανία.

Επίσης, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μαντζούφας θα έχει την ευθύνη ένταξης και παρακολούθησης των έργων της Sunlight Group, που χρηματοδοτούνται μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδυτικών νόμων σε Ευρώπη και Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως πρώτος Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης κατείχε ρόλο ευθύνης στην εκπόνηση και διαχείριση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δισ. Ευρώ καθώς, και την διαπραγμάτευση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ, ως Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, σχεδίασε και ενέταξε στον Αναπτυξιακό Νόμο μία σειρά επενδυτικών σχεδίων, καθώς και σημαντικές Στρατηγικές Επενδύσεις. Στον τομέα των ΣΔΙΤ, επί της θητείας του, δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν 15 έργα ύψους 2,4 δισ. Ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Νικόλαος Μαντζούφας κατείχε ως τον Ιούλιο του 2023 τη θέση του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών, αφού 14 συναπτά έτη είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας σε διάφορα Υπουργεία. Επίσης, με σημαντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, στον διεθνή τραπεζικό όμιλο Bank of America στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και αργότερα στη διεθνή ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton ως επικεφαλής του Project Finance, καθώς και με τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Μαντζούφας διαθέτει σημαντική εμπειρία ώστε να συμβάλλει στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sunlight.

Ο μακροβιότερος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ – Επελέγη Μέσω Opengov

Υπήρξε ο μακροβιότερος – με 10τή, συνολικά, θητεία - Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, τομέα που του ανατέθηκε το 2009 επί κυβερνήσεως Γιώργου Α. Παπανδρέου – μέσω της τεχνοκρατικής διαδικασίας του opengov – και διατήρησε επί τεσσάρων διαφορετικών κυβερνήσεων. Από τον Ιούλιο 2019 και για έναν χρόνο βρέθηκε στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Το 2020 τοποθετήθηκε διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης με πολιτικό προϊστάμενο τον τότε Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών – και νυν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Θόδωρο Σκυλακάκη, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παράλληλα, από το 2012 έως και το 2020 κατείχε τη θέση του Προέδρου του Επενδυτικού Συμβουλίου του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA, υλοποιούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για έργα αστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Advisory Committee του EPEC (European PPP Expertise Centre) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί και στον ιδιωτικό τομέα, σε διεθνή τραπεζικό όμιλο (Bank of America), στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και στην διεθνή ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton ως επικεφαλής του τομέα Project Finance. Έχει συμμετάσχει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε σημαντικό αριθμό έργων μετοχοποιήσεων /ιδιωτικοποιήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα, καθώς και στην ομάδα εργασίας του Τ.Ε.Ε. για τα έργα ΣΔΙΤ.  Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (Ιntegrated master Μεταπτυχιακό), καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά.