Μια ταχεία αύξηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι έφερε πιο κοντά στον στόχο να τριπλασιαστεί η παγκόσμια χωρητικότητα μέχρι το 2030, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), μετά την αύξηση της Κίνας κατά 50%. Ωστόσο, ο στόχος που συμφωνήθηκε από τον ΟΗΕ ως μέρος μιας δέσμης μέτρων παραμένει μακριά από αυτό που απαιτείται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ο ΙΕΑ

Υπολογίστηκε ότι η πρόσφατη συμφωνία για το κλίμα του ΟΗΕ θα μειώσει το χάσμα των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια μεταξύ της τρέχουσας τροχιάς και της αύξησης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου μόνο κατά περίπου ένα τρίτο έως το 2030, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο COP28 στο Ντουμπάι.

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να τριπλασιάσουν την ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουλάχιστον 11.000 γιγαβάτ έως το 2030 και να διπλασιάσουν τον μέσο ετήσιο ρυθμό βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης στο 4% έως το 2030, καθώς και να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην τελευταία έκθεσή του αυτή την εβδομάδα, ο IEA διαπίστωσε ότι η αύξηση κατά 50% της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχεδόν 510 GW το 2023, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων δύο δεκαετιών, δεν ήταν μακριά από την εκπλήρωση του στόχου του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανέφερε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και τις υπάρχουσες πολιτικές, η χωρητικότητα θα έφτανε τα 7.300 GW έως το 2028. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχύνει την παγκόσμια δυναμικότητα 2,5 φορές έως το 2030 από τα σημερινά επίπεδα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol δήλωσε στους Financial Times ότι η πρόοδος ήταν «ενθαρρυντική». «Αλλά αυτό που θα ήθελα να δω είναι ανάπτυξη από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά στην Αφρική, αλλά και στη Λατινική Αμερική και άλλες ασιατικές χώρες».

Οι αυξήσεις της παραγωγικής ικανότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, αλλά ο κύριος μοχλός παρέμεινε η ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία εγκατέστησε τόσα ηλιακά φωτοβολταϊκά όσα έκανε ολόκληρος ο κόσμος το 2022.

Η Κίνα υπερδιπλασίασε την ηλιακή δυναμικότητα το 2023 και η χωρητικότητα αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 66% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εκτιμά η IEA.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα, δείχνει η έκθεση, αλλά η πρόοδος είναι άνιση με πολλές αναδυόμενες οικονομίες να αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν έργα καθαρής ενέργειας.

«Είναι ανάγκη τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να υποστηρίξουν έργα καθαρής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες», είπε ο Birol, προσθέτοντας ότι η κινητοποίηση χρηματοδότησης για την κλιματική μετάβαση στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν ένα από τα «πιο σημαντικά κομμάτια που λείπουν» από το COP28.

Ο ΙΕΑ έχει πει ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί κατά ένα τέταρτο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, προκειμένου ο κόσμος να περιορίσει επιτυχώς την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 C, τον ιδανικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας είναι ήδη τουλάχιστον 1,1 Κελσίου, διαπίστωσε το σώμα επιστημόνων του ΟΗΕ, και ο κόσμος βίωσε το 2023 τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί.

Ο Ντέιβ Τζόουνς, διευθυντής προγράμματος στο ενεργειακό think-tank Ember, είπε ότι ο «εντελώς εφικτός» στόχος του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 έδειξε ότι η πράσινη ενέργεια γίνεται υπαρξιακή απειλή για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

«Βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο σε καλό δρόμο όχι μόνο για την κορύφωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων αυτή τη δεκαετία, αλλά και για σημαντικές μειώσεις στη χρήση τους», είπε. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τεράστια επένδυση που σχεδιάζει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου που δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των προοπτικών για τη ζήτηση και των προοπτικών για την προσφορά».