70.000 Χλμ. Αγωγών Φ. Αερίου Κόστους $194 Δισ.,. Κατασκευάζονται Σήμερα Παγκοσμίως

70.000 Χλμ. Αγωγών Φ. Αερίου Κόστους $194 Δισ.,. Κατασκευάζονται Σήμερα Παγκοσμίως
energia.gr
Τρι, 9 Ιανουαρίου 2024 - 18:17

Αγωγοί φυσικού αερίου μήκους 70.000 χιλιομέτρων βρίσκονται υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο και τον οποίων το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε περίπου 194 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της εν εξελίξει κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου βρίσκεται στην Ασία,όπως δείχνουν τα με στοιχεία της έκθεσης «Global gas pipeline expansion» του Global Energy Monitor (GEM), δεξαμενή σκέψης 

με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την GEM, το 83% των υπό κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου βρίσκεται στην Ασία με κόστος 117,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Ασία, η Κίνα και η Ινδία πρωτοστατούν καθώς επιδιώκουν να στραφούν από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο και να επεκτείνουν τις διασυνδέσεις.

Το Πακιστάν συνεχίζει επίσης να κατασκευάζει αγωγούς καθώς εστιάζει στην αύξηση της ικανότητας εισαγωγής φυσικού αερίου. Το μήκος των υπό κατασκευή αγωγών αυξήθηκε κατά 18% μέχρι το τέλος του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μήκος των υπό κατασκευή αγωγών στην Ασία είναι συνολικά 57.600 χιλιόμετρα.

Επίσης, η Ευρώπη έχει 5.600 χιλιόμετρα υπό κατασκευή, ενώ ακολουθούν 4.700 χιλιόμετρα στην Αμερική και 1.800 χιλιόμετρα στην Αφρική.

Οι 10 πρώτες χώρες με τους περισσότερους αγωγούς υπό κατασκευή είναι η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν, η Ρωσία, το Πακιστάν, οι ΗΠΑ, η Νιγηρία, η Ιταλία, η Αργεντινή και ο Καναδάς.

Ειδικότερα στην Κίνα κατασκευάζονται 30.300 χιλιόμετρα αγωγών σε συνολικά150 έργα. Εκτός από τον αγωγό Xinjiang, στη χώρα κατασκευάζονται οι αγωγοί φυσικού αερίου Chaohu-Jiangbei και Hefei Lubei-Chizhou Maya.

Η Ρωσία έχει 2.900 χιλιόμετρα αγωγών υπό κατασκευή κόστους 8,2 δις δολ.. Η επέκταση, με αιχμή του δόρατος η κρατική Gazprom, έχει ως στόχο την βελτίωση των διασυνδέσεων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας αγωγών και χερσαίων τερματικών LNG. Η εστίαση της Μόσχας στην ασιατική αγορά θεωρείται επίσης ως κίνητρο για την επιτάχυνση των έργων.

Αλλά και το Ιράν κατασκευάζει έναν αγωγό μήκους 5.000 χιλιομέτρων με κόστος περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αγωγός φυσικού αερίου IGAT 11 μήκους 1.200 χιλιομέτρων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Το γειτονικό Πακιστάν κατασκευάζει περίπου 1.800 χιλιόμετρα αγωγών για εισαγωγές φυσικού αερίου με κόστος 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση, ο προγραμματισμένος αγωγός Ιράν-Πακιστάν για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν έχει καθυστερήσει ήδη μια δεκαετία. Το ιρανικό τμήμα ολοκληρώθηκε αλλά το Πακιστάν διέκοψε την κατασκευή μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν το 2014.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μήκος των προτεινόμενων αγωγών και αγωγών σε φάση του σχεδιασμού ανέρχεται σε συνολικά 159.000 χιλιόμετρα.