Οι Βρυξέλλες Ενέκριναν Γερμανική Κρατική Ενίσχυση για το Εργοστάσιο Μπαταριών Northvolt

Οι Βρυξέλλες Ενέκριναν Γερμανική Κρατική Ενίσχυση για το Εργοστάσιο Μπαταριών Northvolt
energia.gr
Τρι, 9 Ιανουαρίου 2024 - 09:39

Η σουηδική εταιρεία παραγωγής μπαταριών Northvolt θα λάβει 902 εκατομμύρια ευρώ σε γερμανική κρατική βοήθεια, καθώς οι Βρυξέλλες κάνουν για πρώτη φορά χρήση πιο ευέλικτων κανόνων κρατικών ενισχύσεων για να αποτρέψουν την εκτροπή των επενδύσεων από την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε τη γερμανική κρατική βοήθεια για να επιτρέψει στη Northvolt να κατασκευάσει ένα gigafactory παραγωγής κυψελών μπαταριών

που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα (EVs) στην πόλη Heide, στο Schleswig-Holstein, σε μια επένδυση αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ένωση κάνει χρήση της «αντίστοιχης ενίσχυσης», ένα εξαιρετικό μέτρο που εγκρίθηκε τον Μάρτιο για να επιτρέψει στα κράτη της ΕΕ να παρέχουν υψηλότερα ποσά βοήθειας σε εταιρείες όταν υπάρχει κίνδυνος εκτροπής των επενδύσεων από την Ευρώπη.

Χωρίς την κίνηση, η Northvolt θα είχε μεταφέρει την επένδυσή της στις ΗΠΑ για να επωφεληθεί από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), το ελκυστικό σχέδιο πράσινων επιδοτήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν που προσφέρει γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις και εκπτώσεις για την πράσινη τεχνολογία που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.

Η «αντίστοιχη βοήθεια» αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ για την πρόληψη μιας βιομηχανικής φυγής προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Αντικαγκελάριος Χάμπεκ περιέγραψε την απόφαση ως «σημαντική ανακοίνωση για τη Γερμανία», διαβεβαιώνοντας ότι η Northvolt είχε επιλέξει την πόλη Χάιντε ως στρατηγική τοποθεσία λόγω της διαθεσιμότητας ανανεώσιμης ενέργειας που θα τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές της.

«Δεν θέλουν μόνο να έχουν πράσινη κινητικότητα, αλλά θέλουν να έχουν μια πράσινη παραγωγή πράσινης κινητικότητας», είπε ο Χάμπεκ. "Και αυτό λέει μια ιστορία, νομίζω, για το μέλλον των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Χρειαζόμαστε μια πιο εύρωστη βιομηχανία για τους νέους τομείς - ημιαγωγούς, μπαταρίες, ηλεκτρόλυση, υδρογόνο."

Η γερμανική κρατική βοήθεια ύψους 902 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει 700 εκατ. ευρώ σε άμεσες επιχορηγήσεις και 202 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις. Η Northvolt λέει ότι η παραγωγή της θα ξεκινήσει το 2026, με πλήρη δυναμικότητα το 2029.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη γαλλική κρατική βοήθεια 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ τη Δευτέρα στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη στήριξη της παραγωγής πράσινης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών και αντλιών θερμότητας.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ αναγνωρίζει ότι πρέπει να βασίζεται σε οικονομικούς εταίρους παγκοσμίως για να οδηγήσει την πράσινη και ψηφιακή του μετάβαση, καθώς δεν διαθέτει πολλά από τα κρίσιμα υλικά και ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικές μπαταρίες, ημιαγωγούς, ηλιακούς συλλέκτες και άλλα.

Θέλει να ωθήσει τις επενδύσεις σε στρατηγικά έργα σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ θα «αποκλείσει» τις αλυσίδες εφοδιασμού της, προωθώντας εμπορικές συνεργασίες με ομοϊδεάτες παγκόσμιες δυνάμεις.

Άλλα μέτρα της ΕΕ, όπως ο νόμος περί Net Zero Industry Act και ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, στοχεύουν στην ανάπτυξη της εγχώριας ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προστασία της οικονομικής ασφάλειας του μπλοκ.

Πιεσμένη σχετικά με το εάν η απόφαση της Δευτέρας να χορηγηθεί η πρώτη αντίστοιχη βοήθεια στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία και βιομηχανική δύναμη της ΕΕ, θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα ότι οι πιο ισχυρές οικονομίες της ΕΕ θα είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν από τέτοια μέτρα, η επίτροπος Vestager είπε: «Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Έτσι, ένα από τα πράγματα που ελέγξαμε είναι, φυσικά, εάν αυτό θα «ξεκαθαρίσει τον αγωνιστικό χώρο»».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναλύει τους «αριθμούς» για να ελέγξει ότι οι αποφάσεις έγκρισης και οι πληρωμές δεν έφεραν σε μειονεκτική θέση κανένα κράτος της ΕΕ.

Ο Χάμπεκ επίσης απέρριψε την ιδέα ότι τέτοια προγράμματα θα μπορούσαν να βαθύνουν την οικονομική ανισότητα μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

«Ο πραγματικός ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ή Δανίας ή Ολλανδίας (..) Είναι μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και ΗΠΑ», είπε ο Χάμπεκ.

"Είμαι διατεθειμένος να κάνω τα πάντα ώστε η εσωτερική, η ενιαία αγορά να λειτουργεί σωστά. Και επίσης ώστε μικρότερες χώρες ή χώρες με πιο αδύναμη οικονομία, ή χώρες με μικρή δύναμη πυρός, ίσως υψηλότερο ποσοστό χρέους (.. .) έχουν επίσης τις πιθανότητές τους», εξήγησε.

«Αλλά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σημαίνει επίσης ότι αυτοί που μπορούν να επενδύσουν, που μπορούν να είναι μέρος μιας ανανεωμένης ισχυρής οικονομίας, δεν αντιμετωπίζονται με δυσπιστία», πρόσθεσε.

Η Γερμανία πλήττεται επί του παρόντος από τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και την εντεινόμενη ύφεση, πυροδοτώντας φόβους ότι οι αδύναμες επιδόσεις της θα μπορούσαν να παρασύρουν την ευρύτερη οικονομία της ΕΕ.