Σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Commodity Insights, τα ευρωπαϊκά κράτη θα προχωρήσουν σε δημοπρασίες περίπου 50 GW νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων το 2024, κάνοντας σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου των 300 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2050. Αναμένεται ανάκαμψη μετά το 2023 που αποδείχθηκε προβληματικό για τον ευρωπαϊκό υπεράκτιο αιολικό τομέα. Παράγοντες όπως η εκτίναξη

των τιμών των πρώτων υλών, το υψηλό κόστος δανεισμού και οι προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού ενοχοποιήθηκαν για την πτώση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν υπεράκτια αιολικά έργα σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι απώλειες καθήλωσαν επίσης μεγάλες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε άμεση δράση από τα κράτη μέλη, με αποκορύφωμα έναν νέο Ευρωπαϊκό Αιολικό Χάρτη. Η χάρτα, που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα από 26 υπουργούς ενέργειας και περισσότερες από 300 εταιρείες του τομέα της αιολικής ενέργειας, δεσμεύει τους υπογράφοντες για 15 άμεσες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P Global προβλέπει ότι οι δημοπρασίες αιολικής ενέργειας το 2024 θα καλύψουν τις καθιερωμένες αγορές γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, καθώς και τις ανερχόμενες αγορές της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αξιοποίησης των υπεράκτιων αιολικών πόρων.

Μεταξύ των πολυαναμενόμενων δημοπρασιών φέτος είναι η έκτη δημοπρασία συμβολαίων επί της διαφοράς (CFD) στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε μία προσφορά πέρυσι. Το χαμηλό ανώτατο όριο προσφορών που προσέφερε τότε η κυβέρνηση απέτρεψε τους κατασκευαστές να μείνουν μακριά από τη δημοπρασία. Αυτό έχει ήδη διορθωθεί: η βρετανική κυβέρνηση αύξησε το ανώτατο όριο τιμών για το 2024 κατά σχεδόν 66%, από 56 $/MWh σε 92 $/ MWh σε τιμές 2012. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα ενεργειακών λόμπι RenewableUK προβλέπει ότι ο γύρος δημοπρασιών του 2024 θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από 8 GW δυνητικής υπεράκτιας αιολικής ισχύος.

Άλλες αξιοσημείωτες δημοπρασίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας φέτος περιλαμβάνουν την δημοπρασία 4 GW Ijmuiden Ver στην Ολλανδία. Η Δανία αναμένεται επίσης να δρομολογήσει δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών έργων ισχύος περίπου 9 GW που θα καλύπτουν πέντε διαφορετικές τοποθεσίες, ενώ η Γερμανία έχει επίσης προγραμματίσει τη διενέργεια διαγωνισμών για 8 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος το 2024.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή δύο πλωτών αιολικών πάρκων, το καθένα με δυναμικότητα μεταξύ 230 MW και 280 MW. Ο διαγωνισμός για τις δύο τοποθεσίες έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος. Επιπλέον, η Γαλλία αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τους νικητές τεσσάρων ξεχωριστών διαγωνισμών για αιολικά πάρκα σταθερού πυθμένα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένων των 1,5 GW Normandy 2 και 1 GW Sud- Atlantique.