«Καυτός» και ο Δεκέμβριος στη Χώρα μας

«Καυτός» και ο Δεκέμβριος στη Χώρα μας
του Γιάννη Ελαφρού
Πεμ, 4 Ιανουαρίου 2024 - 19:51

Πολύ θερµός ήταν ο Δεκέμβριος 2023 στην Ελλάδα, ενώ στη μισή σχεδόν χώρα ήταν ο πιο ζεστός Δεκέμβριος των τελευταίων ετών. O θερμότερος της 15ετίας σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ συνολικά σε επίπεδο χώρας κυμάνθηκε σε «ακραία υψηλά επίπεδα», σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο/meteo.gr, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019

Συνεχίστηκε έτσι η αλληλουχία πιο θερμών από το κανονικό μηνών, καθώς η ίδια τάση καταγράφηκε και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στη χώρα μας, δίνοντας σαφέστατα σημάδια της κλιματικής αλλαγής. Συνολικά το 2023 καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών τους εννιά από τους δώδεκα μήνες του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, τους οκτώ μήνες σε Θεσσαλία και Κρήτη και τους επτά μήνες στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον Δεκέμβριο του 2023 η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών σημείωσε ιδιαίτερα σημαντικές αποκλίσεις προς τα πάνω, με τη Θεσσαλία να φτάνει τους 3,3 βαθμούς Κελσίου θετική απόκλιση. Ακολουθούν η Μακεδονία και η Θράκη με +2,9 °C, η Στερεά Ελλάδα με +2,4 °C, η Κρήτη με +2,3 °C, η Πελοπόννησος με +2,1 °C και με μικρότερη απόκλιση η Ηπειρος και η Δυτική Στερεά με +1,3 °C. Στη Θεσσαλία ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν κατά 1,1 °C θερμότερος από τον αντίστοιχο του 2022, τον αμέσως προηγούμενο θερμότερο Δεκέμβριο από το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου του ΕΑΑ/meteo.gr, ο περυσινός Δεκέμβριος ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 15 ετών σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ για Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο ήταν ο δεύτερος πιο θερμός. Η σύγκριση γίνεται με τα τελευταία 15 ή 20 χρόνια γιατί αυτή την περίοδο λειτουργούν ανελλιπώς οι σταθμοί του Αστεροσκοπείου και υπάρχουν χρονοσειρές των θερμοκρασιών και μπορεί να υπάρξει συσχέτιση των τιμών.

Διακυμάνσεις έως 12-14 °C

Αν οι μέσοι όροι των αποκλίσεων κυμάνθηκαν μεταξύ 2-3 °C, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν πολύ πιο ευρείες διακυμάνσεις, όπως στο διάστημα μεταξύ 13-15 Δεκεμβρίου, όπου οι θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας έφτασαν και τους 12-14 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σε επίπεδο πόλεων, στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,3 °C. Το υψηλότερο σημείο που έφτασε το θερμόμετρο ήταν οι 21 βαθμοί Κελσίου. Μάλιστα, 26 από τις 31 ημέρες του Δεκεμβρίου ήταν θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (γύρω στους 13 °C).

Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 (11 °C). Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 2,2 °C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Οι δύο πόλεις με τις περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (27 ημέρες) ήταν ο Αγιος Νικόλαος στην Κρήτη και η Λίνδος της Ρόδου.

Ο Δεκέμβριος δεν ήταν ο μόνος μήνας της περυσινής χρονιάς που οι θερμοκρασίες ήταν αισθητά υψηλότερες των μέσων όρων των προηγούμενων ετών. Αντίστοιχα, ο Ιανουάριος πέρυσι ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με σημαντικές θετικές αποκλίσεις σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ο Μάρτιος είχε ελαφρά υψηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό. Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος ήταν πιο ψυχροί. Ο Ιούλιος του 2023 ήταν «καυτός», με πολύ σημαντικές αποκλίσεις προς τα πάνω και με τον καύσωνα «Κλέων» από τις 12-27 Ιουλίου, τον μεγαλύτερο σε διάρκεια που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές τιμές, ενώ ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε από τις πολύ μεγάλες κακοκαιρίες και βροχοπτώσεις. Πολύ θερμός και πολύ ξηρός ο Οκτώβριος, ενώ πιο ζεστός από το κανονικό ήταν και ο Νοέμβριος.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")