E.ON: Ασφαλέστερη η Προμήθεια Φ. Αερίου για τη Γερμανία σε Σχέση με το 2022 Αλλά η «Ατμομηχανή της Ευρώπης» Φοβάται την Αστάθεια στη Μέση Ανατολή

E.ON: Ασφαλέστερη η Προμήθεια Φ. Αερίου για τη Γερμανία σε Σχέση με το 2022 Αλλά η «Ατμομηχανή της Ευρώπης» Φοβάται την Αστάθεια στη Μέση Ανατολή
energia.gr
Τρι, 2 Ιανουαρίου 2024 - 15:45

Η κατάσταση όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν μετά τη διακοπή της ροής από τη Ρωσία τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο η αστάθεια στη Μέση Ανατολή μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας στα ύψη. Αυτό, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού E.ON

Υπενθυμίζεται ότι η ξαφνική κατάρρευση της ενεργειακής σχέσης που είχαν, εδώ και δεκαετίες, η Γερμανία και η Ρωσία, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 άφησε τη Γερμανία μετέωρη σε θέματα ενεργειακών προμηθειών, προκαλώντας την εποβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, προκαλώντας ύφεση τη χρονιά που πέρασε.

«Θα έπρεπε να συμβούν πολλά για να παρατηρηθούν ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.ΟΝ Leonhard Birnbaum στην εφημερίδα Rheinische Post σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου.

Όπως τόνισε, οι μονάδες αποθήκευσης είναι γεμάτες και η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου αερίου, αγοράζει τώρα λιγότερες ποσότητες. Ωστόσο, επειδή μεγάλο μέρος του LNG στο οποίο βασίζεται τώρα η Γερμανία προέρχεται από τον Κόλπο, η αστάθεια εκεί θα είχε αντίκτυπο, σημείωσε.

«Εάν υπάρξει κλιμάκωση, αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις αγορές ενέργειας», είπε ο Birnbaum.

«Έχουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση σε σχέση με πριν: όχι μόνο η τιμή του πετρελαίου, αλλά και οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Περσικός Κόλπος είναι η κεντρική διαδρομή για το πετρέλαιο και το LNG».

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούτι στην Υεμένη έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα. Οι επιθέσεις ώθησαν ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να στρέψουν τα πλοία σε άλλες θαλάσσιες διαδρομές.

Ο επικεφαλής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική να επανενεργοποιηθούν ποτέ οι παροπλισμένοι πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας, κάτι που ζήτησαν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης από τότε που το Isar 2, το τελευταίο εργοστάσιο της Γερμανίας, τέθηκε εκτός λειτουργίας τον περασμένο Απρίλιο.

«Το Isar 2 δεν θα επανέλθει ποτέ σε λειτουργία», όπως υπογράμμισε. «Ήδη αποσυναρμολογείται. Δεν είναι πλέον ούτε τεχνικά δυνατό».