Η Aποθήκευση Φ. Αερίου της Ουκρανίας Βοηθά την Ευρώπη να Αποτρέψει Περαιτέρω Ενεργειακές Κρίσεις

Η Aποθήκευση Φ. Αερίου της Ουκρανίας Βοηθά την Ευρώπη να Αποτρέψει Περαιτέρω Ενεργειακές Κρίσεις
energia.gr
Τρι, 2 Ιανουαρίου 2024 - 10:19

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επιταχύνει τις αποσύρσεις φυσικού αερίου από την Ουκρανία καθώς η ζήτηση για θέρμανση αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, μειώνοντας τις πιθανότητες να υποστεί νέα ενεργειακή κρίση η ήπειρος. Είχαν στραφεί στην Ουκρανία, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες δεξαμενές της Ευρώπης, για να αποθηκεύσουν τα αποθέματά τους νωρίτερα αυτό το έτος,

παρά τον πόλεμο στη χώρα μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Αυτή η απόφαση βοήθησε τους ενεργειακούς ομίλους και τους εμπόρους να κάνουν μόνο σχετικά μικρές αναλήψεις από τα αποθετήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπαν οι αναλυτές, διατηρώντας χαμηλές τις τιμές του φυσικού αερίου και διευκολύνοντας την αναπλήρωσή τους το επόμενο έτος.

«Η Ουκρανία διαδραματίζει βασικό ρόλο για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media, μια υπηρεσία αναφοράς τιμών.

Η έκκληση για το φυσικό αέριο που αποθηκεύεται στην Ουκρανία «βοηθά την Ευρώπη να διατηρήσει υψηλά τα εγχώρια αποθέματά της, μειώνοντας τον κίνδυνο αδειάσματος των εγκαταστάσεων λόγω τυχόν παρατεταμένου κρύου στα τέλη του χειμώνα», είπε.

Η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, κληρονομιά του ρόλου της ως βασικής χώρας διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο, που αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ πριν από την εισβολή.

Η ΕΕ βυθίστηκε σε ενεργειακή κρίση το 2022, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται σε υψηλά ρεκόρ το καλοκαίρι καθώς η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες.

Η Ουκρανία εμφανίστηκε ως εναλλακτική λύση για την αποθήκευση φυσικού αερίου που προορίζεται για γειτονικά κράτη, καθώς οι χώροι αποθήκευσης στην ΕΕ έφτασαν σχεδόν τη μέγιστη χωρητικότητα ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η χώρα πρόσφερε επίσης κίνητρα όπως φθηνά τιμολόγια αποθήκευσης και απαλλαγές από δασμούς για τρία χρόνια, επιτρέποντας την εύκολη επανεισαγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ καθώς το Κίεβο επιδιώκει να ενσωματωθεί περαιτέρω στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ.

Οι περισσότερες δεξαμενές στη χώρα βρίσκονται σε μεγάλο βάθος κάτω από τη γη στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τις πρώτες γραμμές και το Κίεβο έχει προσφέρει έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το ένα τρίτο της εθνικής χωρητικότητας, σε ξένους πελάτες. Αυτό προσθέτει στα 115 bcm (billion cubic meters) υφιστάμενης χωρητικότητας αποθήκευσης στην ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αποθήκευσαν περίπου 2,5 bcm φυσικού αερίου πριν από τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με την Naftogaz, την κρατική εταιρεία ενέργειας, ρεκόρ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα ονόματα των εταιρειών που αποθηκεύουν φυσικό αέριο εκεί συνήθως δεν αποκαλύπτονται λόγω ζητημάτων ασφαλείας, αλλά ο διαχειριστής εμπορευμάτων Trafigura αποκάλυψε στην τελευταία του οικονομική δήλωση ότι είναι μεταξύ αυτών.

Οι εταιρείες άρχισαν να αντλούν φυσικό αέριο από τις αποθήκες της Ουκρανίας στις αρχές Νοεμβρίου, με καθαρές αναλήψεις κατά μέσο όρο περίπου 10,7 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με την Argus Media. Αυτός ο ρυθμός επιταχύνθηκε εν μέσω ψύχους τον Δεκέμβριο, με τις καθαρές απολήψεις να διπλασιάζονται σχεδόν σε 26 εκατ. εκατοστά ημερησίως κατά μέσο όρο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Argus είπε ότι η Πολωνία έλαβε περισσότερο από το μισό αέριο που αντλήθηκε από τις ουκρανικές αποθήκες, με το υπόλοιπο να χρησιμοποιείται από τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Τα επίπεδα αποθήκευσης της ΕΕ, παρά τις ψυχρές περιόδους του καιρού, παρέμειναν σχεδόν στο 90% ακόμη και στα τέλη Δεκεμβρίου, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, σύμφωνα με τον οργανισμό Gas Infrastructure Europe.

Τα άφθονα αποθέματα συνέβαλαν στη διατήρηση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα. ο δείκτης Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταβίβασης Τίτλων (TTF) τον Δεκέμβριο διαπραγματεύεται περίπου στο ένα τρίτο του επιπέδου του την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αντλήσεις από τις ουκρανικές αποθήκες "βοηθούσαν σίγουρα τη διατήρηση της ευρωπαϊκής αποθήκευσης γύρω στο 90%", δήλωσε η Nikoline Bromander, ανώτερη αναλυτής της Rystad Energy.

Η διατήρηση αυτών των επιπέδων σε υψηλά επίπεδα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι σημαντική, διότι επηρεάζει το επίπεδο δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ για την αναπλήρωση της αποθήκευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Η Κομισιόν έχει στόχο 45% πλήρους αποθήκευσης κατά μέσο όρο σε ολόκληρο το μπλοκ έως την 1η Φεβρουαρίου 2024, αλλά είπε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να «προσπαθήσουν να φτάσουν» το 55% για μεγαλύτερη σιγουριά.

Η Rystad προέβλεψε ότι, αν δεν υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις της προσφοράς, και εάν η ζήτηση συνεχιστεί στα τρέχοντα υποτονικά επίπεδα, η ΕΕ θα μείνει με 80 bcm φυσικού αερίου σε αποθήκευση στα τέλη Μαρτίου, ή περίπου 70% δυναμικότητας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε αρκετά υγιή θέση», συμπλήρωσε ο Bromander.