Προβλήματα για τους Eπενδυτές του Arctic LNG 2 Kαθώς οι Kυρώσεις από ΗΠΑ Aρχίζουν να Δαγκώνουν

Προβλήματα για τους Eπενδυτές του Arctic LNG 2 Kαθώς οι Kυρώσεις από ΗΠΑ Aρχίζουν να Δαγκώνουν
Τρι, 2 Ιανουαρίου 2024 - 09:21

Το έργο Arctic LNG 2 της Novatek είναι ένα από τα πιο σημαντικά project στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και υπόσχεται να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για το ρωσικό κράτος - αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στην πρόοδό του. Το έργο εξαρτάται από δυτικές κοινοπραξίες και ξένες επενδύσεις,

και μπορεί και τα δύο να κινδυνεύουν. Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έβαλε στη μαύρη λίστα δεκάδες ρωσικές εταιρείες σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι κρίσιμες για τα σχέδια της Novatek. 

Η λίστα περιλαμβάνει την Arctic Transshipment, μια ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία που θα λειτουργεί δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης LNG (FSUs) για την υποστήριξη του έργου Arctic LNG 2. Χωρίς τις FSU, τα εμπορεύματα εξαγωγής του έργου θα έχουν πολύ πιο δύσκολο χρόνο να βγουν στην αγορά. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στις JSC Energies, Nova Energies και Green Energy Solutions με έδρα το Άμπου Ντάμπι για την παροχή υπηρεσιών μηχανικής και τεχνολογίας για το έργο.

Το πρώτο τρένο υγροποίησης του Arctic LNG 2, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak λέει ότι θα στείλει τα πρώτα του φορτία σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αλλά αυτό μπορεί να μην βοηθήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του έργου. Το Kommersant, ένα κορυφαίο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρει ότι όλοι οι ξένοι μέτοχοι του έργου - TotalEnergies, CNPC, CNOOC και ένα επενδυτικό όχημα JV(Join Venture) που υποστηρίζεται από τη Mitsui και την JOGMEC - έχουν δηλώσει ανωτέρα βία για τη συμμετοχή τους στο Arctic LNG 2. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουν τις συμβατικές παραδόσεις LNG από τον τερματικό σταθμό. Η Novatek φέρεται επίσης να έχει στείλει ειδοποιήσεις στους αγοραστές και δηλώνει ανωτέρα βία στις παραδόσεις.

Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι πολιτικοί άνεμοι αλλάξουν στην Ουάσιγκτον: Οι CNPC, CNOOC και Ιάπωνες αγοραστές έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία για να ζητήσουν εξαίρεση από κυρώσεις για τις παραδόσεις LNG 2 στην Αρκτική. Στο μεταξύ, όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτές είναι ανήσυχοι. Ο ιαπωνικός βιομηχανικός όμιλος Mitsui, ένας από τους ξένους εταίρους του έργου στο Arctic LNG 2, φέρεται να έχει αποσύρει το προσωπικό του από τη Ρωσία.

Η κήρυξη ανωτέρας βίας απειλεί τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης του έργου, σύμφωνα με την Kommersant. Τα κατασκευαστικά δάνεια απαιτούν συμβατικούς όγκους ως μια υποκείμενη εγγυημένη ροή εσόδων και δεν είναι σαφές εάν η Novatek έχει ήδη κλειδώσει όλα τα απαιτούμενα δάνειά της ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πληθωρισμός αύξησε επίσης το κόστος του έργου κατά σχεδόν 20%, και εάν οι εξωτερικοί επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στην ανάληψη των επιπλέον εξόδων, η Novatek θα πρέπει να βρεί τρόπο να καλύψει το κόστος με άλλο τρόπο.

Μέρος του προβλήματος είναι επίσης η απόσυρση ξένων προμηθευτών και εργολάβων από τη Ρωσία. Η Baker Hughes, η Saipem, η Boskalis, η Technip και η Linde έχουν παραιτηθεί και η Novatek έπρεπε να προσπαθήσει να αντικαταστήσει αυτές τις εταιρείες μηχανικής πετρελαίου και φυσικού αερίου με λιγότερο γνωστές εναλλακτικές λύσεις.

Η Novatek αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στην εξασφάλιση επαρκούς χωρητικότητας για τη μεταφορά των εξαγωγών της στην αγορά. Η εταιρεία χρειάζεται εξειδικευμένα παγοθραυστικά σκάφη LNG για τη διέλευση από τα παγωμένα ύδατα της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής και αυτά τα πλοία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Έχει παραγγείλει 21 από αυτά τα πλοία υψηλών προδιαγραφών, αλλά οι κυρώσεις έχουν καθυστερήσει την κατασκευή τους. Το ρωσικό ναυπηγείο Zvezda κατέχει το συμβόλαιο για 15 από αυτά, αλλά χρειάστηκε να καθυστερήσει την παραγωγή για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκαν από κυρώσεις. Οι νέες κυρώσεις στην Arctic Transshipment, τον φορέα εκμετάλλευσης FSU, επιδεινώνουν αυτό το πρόβλημα.

Ν.Παλ.