Πλοία Στέλνουν Μήνυμα Μέσω ΑΙS στους Χούθι ότι Δεν Έχουν Σχέση με το Ισραήλ!

Πλοία Στέλνουν Μήνυμα Μέσω ΑΙS  στους Χούθι ότι Δεν Έχουν Σχέση με το Ισραήλ!
energia.gr
Παρ, 29 Δεκεμβρίου 2023 - 10:25

Το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης (AIS) ενός πλοίου χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάρτηση πληροφοριών σχετικά με τον προορισμό, την κατεύθυνση και την ταχύτητα του πλοίου. Περιστασιακά χρησιμοποιείται για να προειδοποιεί για κινδύνους. Είναι σύνηθες να βλέπουμε ένα πλοίο να αναγράφεται ως "δεν είναι υπό διοίκηση", όταν αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα για να ενημερώσει

τα παραπλέοντα πλοία να μην πλησιάσουν. Επίσης ένα πλοίο μεταξύ νέων συμβολαίων συχνά αναρτά το μήνυμα "αναμένει εντολές" για να δηλώσει ότι είναι αγκυροβολημένο ή κινείται άσκοπα.

Τώρα, ωστόσο, τα πλοία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το AIS τους για να επικοινωνούν έμμεσα (ή να προσπαθούν τουλάχιστον) με τους αντάρτες Χούθι. Όταν ο πρωταρχικός φόβος ήταν οι επιβιβάσεις ανταρτών, τα πλοία άρχισαν να εμφανίζουν μηνύματα που έλεγαν "ένοπλη φρουρά στο πλοίο". Αρκετά δεξαμενόπλοια που διέρχονται σήμερα από την Ερυθρά Θάλασσα εμφανίζουν αυτό το μήνυμα στο στίγμα τους.

Όμως με τις επιθέσες με drones και πυραύλους τα μηνύματα αυτά αλλάζουν. Το TankerTrackers.com τονίζει σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ότι είδε ένα νέο μήνυμα που προσπαθεί να πει ότι δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο σας. Η εταιρεία εντοπισμού και ανάλυσης εντόπισε αρκετά πλοία που χρησιμοποιούν μια νέα τακτική, αναρτώντας ένα μήνυμα που χαρακτήρισε "ενδιαφέρον".

Το Kriti State, ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου χωρητικότητας 76.500 dwt, νηολογημένο στη Λιβερία και πλέοντας από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, ήταν το πρώτο πλοίο που εντόπισε η TankerTrackers.com που ανάρτησε ένα μήνυμα που έλεγε ότι δεν σχετίζεται με το Ισραήλ. Το TankerTrackers.com δημοσίευσε μια εικόνα στο X που δείχνει το δεξαμενόπλοιο να εμφανίζει το μήνυμα "VSL No Cοntact Israel". Το δεξαμενόπλοιο ανήκει και διαχειρίζεται από την Ελλάδα.

Μπορεί να επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια ώρα αργότερα το TankerTrackers.com δημοσίευσε μια άλλη εικόνα στο X που έδειχνε ένα παρόμοιο μήνυμα από το Xin He Lu 1, ένα containership εγγεγραμμένο στη Λιβερία. Κατά τον τελευταίο έλεγχο, το πλοίο χωρητικότητας 46.350 dwt εξακολουθεί να έχει αυτό το μήνυμα στην οθόνη του AIS. Το containership χωρητικότητας 46.350 dwt/3429 TEU που ανήκει και διαχειρίζεται από την Κίνα, αναχωρεί επίσης από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, αλλά πριν από μια δεκαετία φαίνεται ότι λειτουργούσε με ναύλωση στην ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία Zim. Το TankerTrackers.com αναφέρει ότι εντόπισε επίσης ένα τρίτο πλοίο που εμφάνιζε το ίδιο μήνυμα νωρίτερα σήμερα.

Δεν είναι σαφές αν το μήνυμα φτάνει στον επιδιωκόμενο παραλήπτη και αν πρόκειται για σύμπτωση ή για προγραμματισμένη προσπάθεια να αποτρέψουν τις επιθέσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το αντιτορπιλικό USS Laboon κατέρριψε μέσα σε 10 ώρες 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και δύο πυραύλους κρουζ, τα οποία εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Την Πέμπτη, το USS Mason κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έναν βαλλιστικό πύραυλο, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

N. Παλ.