Μανούσος Μανουσάκης: Και Τώρα η Επιτάχυνση της Υλοποίησης του «Great Sea Interconnector» στα Σχέδια του Προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ

Μανούσος Μανουσάκης: Και Τώρα η Επιτάχυνση της Υλοποίησης του «Great Sea Interconnector» στα Σχέδια του Προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ
energia.gr
Πεμ, 21 Δεκεμβρίου 2023 - 19:12

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, που θα ολοκληρωθεί σε δεύτερο στάδιο με τη διασύνδεση και με το Ισραήλ, έχει ήδη μπει στη φάση της υλοποίησης, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Εξάλλου, η επιτάχυνση του «Great Sea Interconnector», της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοποίησε σε ανώτατο επίπεδο ο κ. Μανουσάκης, στην Κύπρο, στις 7 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτών των επαφών, συναντήθηκε και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη (βλ. φωτό)

Οι υπόλοιπες συναντήσεις του έγιναν με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Παπαναστασίου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου (ΔΣΜΚ) κ. Σταύρο Σταυρινό. Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες συναντήσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με τις κυπριακές αρχές μετά την ανάληψη του έργου «Great Sea Interconnector» από τον Διαχειριστή της Ελλάδας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα.

Το εν λόγω πρότζεκτ είναι άλλη μία φιλόδοξη κίνηση που δρομολογείται επί των ημερών του κ. Μανουσάκη στον ΑΔΜΗΕ, ενώ έχει ήδη υλοποιηθεί η επιτυχημένη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ενώ σε πρόσφατη συνάντησή του με τη Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας TERNA. κ. Giuseppina Di Foggi, συζήτησε τις ενέργειες που απαιτούνται για την επιτάχυνση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας.


Ποιος είναι ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ

Ο κ. Μανούσος Μανουσάκης μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν Διευθυντής & νόμιμος εκπρόσωπος των ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού OTE Rural North & OTE Rural South. Οι εταιρείες OTE Rural North & South είναι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου εταιρειών ΟΤΕ με αντικείμενο την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην χονδρική αγορά. Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του ∆.Σ. της ΟΤΕ Α.Ε. και έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στον όμιλο ΟΤΕ.

To 2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε μέλος του ∆.Σ. της Black Sea Trade & Development Bank. Από το 2012 έως το 2014 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων για θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, έχει διατελέσει σύμβουλος σε τηλεπικοινωνιακά έργα για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς μεταξύ των οποίων είναι η ∆ΕΗ Α.Ε., η Αττική Οδός Α.Ε και το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων και παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Αττικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Είναι ∆ιδάκτωρ καθώς και διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την περίοδο 2007-2010 δίδασκε σε σεμινάρια της OTE Academy.

Συμμετείχε στη σχεδίαση βραβευμένου από το Metro Ethernet Forum μητροπολιτικού δικτύου Ethernet καθώς και σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα ενώ έχει δημοσιεύσει invited paper στο Journal of Lightwave Technology.