Prosperity Guardian: Οι ΗΠΑ Συστήνουν Ναυτική Ομάδα Φύλαξης των Τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα

Prosperity Guardian: Οι ΗΠΑ Συστήνουν Ναυτική Ομάδα Φύλαξης των Τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα
energia.gr
Τρι, 19 Δεκεμβρίου 2023 - 11:20

Το Πεντάγωνο έχει πείσει περισσότερους από δώδεκα συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, να συμμετάσχουν σε μια ενισχυμένη ναυτική ομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω αυξανόμενων επιθέσεων από αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην εμπορική ναυτιλία που έχουν οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερες. Η ανακοίνωση αυτού 

που ο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ονόμασε Επιχείρηση Prosperity Guardian ήρθε λίγες ώρες αφότου η βρετανική πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε ότι σταματά όλες τις αποστολές μέσω της πλωτής οδού, επικαλούμενη την «επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας». Περισσότερα από 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αποστολών πετρελαίου, ή σχεδόν το ένα δέκατο της παγκόσμιας ζήτησης, διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, καθιστώντας την μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές για πλοία μεταφοράς καυσίμων στον κόσμο.

Οι ναυτικές δυνάμεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλοία από περισσότερες από μισή ντουζίνα χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, καθώς και περιφερειακών συμμάχων όπως το Μπαχρέιν, έρχονται καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους κατά αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι επιθέσεις των Χούτι στην εμπορική ναυτιλία, για τις οποίες οι ηγέτες των ανταρτών είπαν ότι ήταν αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, έχουν αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, με περισσότερες από 11 από τα μέσα Νοεμβρίου. Την Κυριακή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα από τα πολεμικά πλοία τους, το USS Carney, κατέρριψε 14 επιθετικά drones που εκτόξευσαν οι Χούτι.

Η απόφαση της BP να παρακάμψει την Ερυθρά Θάλασσα ώθησε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα τη Δευτέρα, με τον διεθνή δείκτη αναφοράς Brent να διαμορφώνεται κατά 1,8% στα 77,95 δολάρια το βαρέλι.

Η νέα ναυτική ομάδα θα συνεργαστεί «για να αντιμετωπίσει την πρόκληση που θέτει αυτός ο μη κρατικός παράγοντας που εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους και drones σε εμπορικά πλοία από πολλά έθνη που διέρχονται νόμιμα από τα διεθνή ύδατα», είπε ο Όστιν, oοποίος θα συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη διεθνών εταίρων στο Μπαχρέιν την Τρίτη για να συζητήσει την κλιμάκωση των Χούτι.

«Αναλαμβάνουμε δράση για να δημιουργήσουμε έναν διεθνή συνασπισμό για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο Ισραήλ τη Δευτέρα.

Αφού επισκεφθεί το Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται ο πέμπτος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας θα σταματήσει στο αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford, που βρίσκεται επί του παρόντος στην ανατολική Μεσόγειο, και θα ταξιδέψει επίσης στο Κατάρ.

Η Επιχείρηση Prosperity Guardian θα συσταθεί ως μέρος των 39 μελών Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων και της υπάρχουσας Task Force 153, η οποία επικεντρώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ο Όστιν.

Η επέκταση της ειδικής ομάδας της Ερυθράς Θάλασσας έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας της Ουάσιγκτον. Ο στρατηγός CQ Brown, πρόεδρος του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, βρέθηκε επίσης στο Ισραήλ τη Δευτέρα, μετά από επίσκεψη του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν την περασμένη εβδομάδα. Ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους του Κατάρ και του Ισραήλ για να συζητήσουν την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Όστιν είπε ότι η χώρα πρέπει να είναι «πιο χειρουργική» στη στρατιωτική της εκστρατεία. Αυτός και ο ομόλογός του συζήτησαν επίσης μια αλλαγή στην επίθεση στη Γάζα μακριά από επιχειρήσεις υψηλής έντασης.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εναντίον στόχων των Χούτι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε πλοία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Θα «λάμβανε τα κατάλληλα μέτρα». . . σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας», είπε ο Sullivan νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της BP, παγκόσμιοι προμηθευτές ενέργειας και εμπορικοί αποστολείς απέφευγαν το στενό Bab el-Mendeb στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, όπου τα τάνκερ πλέουν σε κοντινή απόσταση από τους αντάρτες Χούτι.

Η παύση της BP ήρθε αφότου ο έμπορος εμπορευμάτων Trafigura είπε ότι λάμβανε «πρόσθετες προφυλάξεις» για τα ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία της. Πολλές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των MSC, Hapag-Lloyd και Maersk, έχουν επίσης σταματήσει τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω κινδύνων ασφαλείας.
Οι έμποροι ανησυχούν επίσης για τις απειλές για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ στην Ευρώπη καθώς μπαίνει ο χειμώνας. Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε περισσότερο από 8 τοις εκατό τη Δευτέρα, ενώ η τιμή του ευρωπαϊκού κόμβου αυξήθηκε περισσότερο από 7%.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν για την ενεργοποίηση αυτών των επιθέσεων. Ο Sullivan είπε στο News 12 του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν ευθύνη του Ιράν να τερματίσει την απειλή.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι επιθέσεις αύξησαν την προοπτική μιας νέας και παρατεταμένης διακοπής στις παγκόσμιες αποστολές ενέργειας και αγαθών, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία —και τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας— ανάγκασαν την αναδιάταξη πετρελαίου και φυσικού αερίου δεκαετιών. εμπορικές διαδρομές.

Ο Raad Alkadiri, διευθύνων σύμβουλος στον Όμιλο Eurasia, δήλωσε ότι η κίνηση μεγάλων ναυτιλιακών, συμπεριλαμβανομένης της BP, να παρακάμψουν την Ερυθρά Θάλασσα θα αυξήσει τους κινδύνους και το κόστος.

«Οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη μεγαλύτερη και δαπανηρότερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας», είπε. «Οι αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι θα προσθέσουν την υποκείμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για την προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου το 2024».