Η Αλήθεια για την Ουκρανία

Η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, παρακάμπτοντας το βέτο του Ούγγρου Πρωθυπουργού μονοπώλησε την ευρωπαϊκή επικαιρότητα την περασμένη Παρασκευή. Ο ενθουσιασμός των Βρυξελλών αλλά και του Κιέβου ήταν έκδηλος, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αν ρωτούσε κανείς τι θα προτιμούσε ο κ. Ζελένσκι μεταξύ του να πάρει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή να λάβει το πολύτιμο ευρωπαϊκό πακέτο των 50δις ευρώ, λογικά θα διάλεγε το δεύτερο. Διότι αυτό που συνέβη στην Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας είναι ότι η Ουκρανία έλαβε το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων από τους «26», δια της απουσίας του Ορμπάν. Δεν έλαβε όμως την έγκριση για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο των 50 δισ., ευρώ. Εκεί όχι μόνο δεν απουσίαζε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, αλλά άσκησε βέτο συνδέοντας το θέμα με την αποδέσμευση των παγωμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την χώρα του λόγω της διαμάχης Βουδαπέστης-Βρυξελλών για 

energia.gr
Τρι, 19 Δεκεμβρίου 2023 - 08:23

το κράτος δικαίου. Κατά συνέπεια αυτοί οι έξαλλοι ευρωπαϊκοί πανηγυρισμοί για παράκαμψη του βέτο του Ούγγρου Πρωθυπουργού όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας, είναι τουλάχιστον υποκριτικοί. Διότι απλούστατα υπολείπονται ουσίας. Και η ουσία είναι ότι το Κίεβο χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια μετά το αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσοπου δεν διαφαίνεται να επιλύεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη βοήθεια έως ότου ο Τζο Μπάιντεν καταλήξει σε συμφωνία με το κόμμα του, το οποίο θέλει να συνδέσει τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία με νέα μέτρα ασφάλειας των συνόρων.

Όσο για την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέπεμψε το θέμα για τον Ιανουάριο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Oτι το Κίεβο έχει ξεμένει από χρήματα και πλέον τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσής του. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva εκτίμησε σε συνέντευξη της στους Financial Times ότι η Ουκρανία θα επιβιώσει χωρίς οικονομική βοήθεια από τη Δύση μόλις για δύο μήνες. «Το Κίεβο θα είναι σε θέση να αντέξει το πιθανό βραχυπρόθεσμο κενό χρηματοδότησης για μερικούς μήνες, το πολύ δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις δυτικές χώρες να «δώσουν επειγόντως δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» στην Ουκρανία για να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία. Περαιτέρω καθυστερήσεις στην αποδέσμευση της βοήθειας προς τις αρχές του Κιέβου θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να επιστρέψουν σε «αποσταθεροποιητικές πολιτικές όπως η εκτύπωση χρημάτων», πρόσθεσε.

Αλλά και όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο δρόμος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα. Ειδικά αν αναλογισθεί ότι μια ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα άλλαζε τα πάντα στην ΕΕ λόγω του μεγέθους της χώρας. Κάτι που έχει σημάνει ήδη συναγερμό σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσε στον διεθνή Τύπο τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια Ευρώπη των 36 κρατών, για την Ουκρανία θα αναλογούσαν 96,5 δισ. ευρώ σε γεωργικές επιδοτήσεις σε βάθος επταετίας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αντίστοιχες επιδοτήσεις στα υφιστάμενα κράτη μέλη θα περικόπτονταν κατά συνέπεια κατά περίπου 20%. Λόγω μεγέθους της αγροτικής έκτασή της, η Ουκρανία θα δικαιούται το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων στο μπλοκ, ρίχνοντας τη Γαλλία στη δεύτερη θέση. Επίσης, η Ουκρανία θα εδικαιούτο 61 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια συνοχής, τα οποία προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών στα φτωχότερα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι με την ένταξη εννέα επιπλέον κρατών ( Ουκρανία, Μολδαβίας, Γεωργίας και έξι χωρών στα Βαλκάνια), η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μάλτα δεν θα δικαιούνται πια πρόσβαση στα κονδύλια του ταμείου συνοχής. Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου δεδομένα για το Κίεβο και οι επικοινωνιακές φιέστες ή οι συμβολικές χειρονομίες δεν είναι αυτό που χρειάζεται πραγματικά η χώρα και οι εξοντωμένοι -από τα δύο χρόνια πολέμου- πολίτες της.