Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε τα σχέδια για μια δοκιμή δοκιμής του υδρογόνου ως καυσίμου αντικατάστασης σε λέβητες φυσικού αερίου, σε ένα ακόμα πισωγύρισμα για τις προοπτικές του να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην οικιακή θέρμανση. Οι υπουργοί δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν θα προχωρήσουν με την προτεινόμενη πιλοτική δοκιμή στο Redcar της βορειοανατολικής Αγγλίας, η οποία

επρόκειτο να ξεκινήσει το 2025, κατηγορώντας την έλλειψη προμηθειών υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Όπως αναφέρουν οι FT, η απόφαση ακολούθησε την αντίθεση στο έργο από κατοίκους που εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με το κόστος και την ασφάλεια, ενώ οι επικριτές είχαν υποστηρίξει ότι το υδρογόνο ήταν ακατάλληλο για οικιακή θέρμανση, καθώς ήταν λιγότερο αποδοτικό από εναλλακτικές λύσεις, όπως οι αντλίες θερμότητας.

Αυτό έρχεται αφού η κυβέρνηση ακύρωσε μια άλλη δοκιμή στο Whitby, κοντά στο Λίβερπουλ, τον Ιούλιο έπειτα επίσης από αντιδράσεις κατοίκων. Οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τώρα τα αποτελέσματα μιας προγραμματισμένης δοκιμής στο Φάιφ της Σκωτίας, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί το επόμενο έτος, και πιλοτικά προγράμματα αλλού στην Ευρώπη, προτού λάβουν απόφαση σχετικά με το ρόλο του υδρογόνου στη θέρμανση των κατοικιών το 2026.

Το υδρογόνο δεν παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όταν καίγεται, οπότε εξετάζεται ως πιθανός αντικαταστάτης του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, επί του παρόντος παράγεται κυρίως από φυσικό αέριο, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διαδικασία εξόρυξής του. Η παραγωγή του με τρόπο με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προϋποθέτει είτε τη δέσμευση και αποθήκευση αυτών των εκπομπών είτε την εξαγωγή του από το νερό με τη χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας -γνωστή ως "πράσινο υδρογόνο"- και τα δύο όμως είναι περίπλοκα και ακριβά.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην παραγωγή υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα στη Βρετανία, οι υπουργοί χορήγησαν την Πέμπτη τον πρώτο γύρο επιδοτήσεων στους παραγωγούς "πράσινου υδρογόνου", με συμβάσεις στήριξης εσόδων αξίας περίπου 2 δισ. λιρών για 15 χρόνια (εδώ) για την κατασκευή δυναμικότητας 145MW. Ωστόσο, η χωρητικότητα των 11 επιδοτούμενων έργων υπολείπεται κατά πολύ του στόχου της κυβέρνησης για 250MW, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες για την έναρξη λειτουργίας της βιομηχανίας.

Τα έργα που θα προχωρήσουν περιλαμβάνουν ένα έργο του γαλλικού κρατικού ενεργειακού ομίλου EDF για την παραγωγή υδρογόνου με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό πάρκο στα ανοικτά των ακτών του Teesside και μια κοινοπραξία μεταξύ της ισπανικής Scottish Power και της βρετανικής Storegga για την παραγωγή υδρογόνου στη Σκωτία για τα αποστακτήρια ουίσκι.

Ξεχωριστά, την Πέμπτη, η κυβέρνηση δήλωσε ότι βλέπει "πιθανή στρατηγική και οικονομική αξία" στο να επιτραπεί η ανάμειξη του υδρογόνου στα δίκτυα αγωγών διανομής φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στη στήριξη της ανάπτυξης της βιομηχανίας.
Ωστόσο, πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμη δοκιμές ασφαλείας για να διαπιστωθεί αν αυτό μπορεί να συμβεί, με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν αναμένει ότι η ανάμειξη θα γίνει σε εμπορική κλίμακα πριν από το 2025-2026 "το νωρίτερο".