Η Διάσκεψη του COP28 στο Ντουμπάι, με προεδρεύοντα τον Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, κατέληξε σε συμβιβασμό,και μάλιστα στο “και πέντε”, καθώς η τελική απόφαση ελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου, παρ' ότι η λήξη της είχε προγραμματιστεί για την προηγουμένη ημέρα. Στην απόφαση αυτή, οι εκπρόσωποι των 200 περίπου χωρών που συμμετείχαν καλούν σε “μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με τρόπο δίκαιο, συντεταγμένο και ισότιμο... προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα το 2050 σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις”

Ο προεδρεύων της φετινής Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έπαιξε ρόλο –κλειδί για την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας που δίνει ισχυρό σήμα για τα έθνη που ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάγκη δραστικού περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, ο Αλ Τζαμπέρ δέχθηκε αρκετά πυρά και για τη στάση του στην COP28 αλλά και για τον ίδιο τον διορισμό του στην συγκεκριμένη θέση.


Ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ είναι επίσης επικεφαλής της
ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, μια θέση που πολλοί θεωρούν ασυμβίβαστη με την ηγεσία της παγκόσμιας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Αφού ανακοινώθηκε ο διορισμός του νωρίτερα φέτος, περισσότεροι από 130 νομοθέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον ΟΗΕ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Μπάιντεν ζητώντας την απόσυρσή του.


Οι ακτιβιστές για το κλίμα καταδίκασαν τη “ρυπογόνο επιρροή” της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη διαδικασία της COP. “Είναι πέρα από τη σάτιρα”, δήλωσαν ακτιβιστές από το Fossil Free London στο Euronews Green πριν από μια διαμαρτυρία για τη διάσκεψη για το πετρέλαιο στο Λονδίνο αυτό το μήνα.


“Τώρα ένας διευθύνων σύμβουλος του πετρελαίου είναι κυριολεκτικά, και όχι μόνο μεταφορικά, επικεφαλής”.


Είναι η πρώτη φορά που ο διευθύνων σύμβουλος οποιασδήποτε εταιρείας, πόσο μάλλον μιας πετρελαϊκής, είναι επικεφαλής του συνεδρίου.


Αλλά ο Αλ Τζαμπέρ έχει τους υπερασπιστές του, ορισμένοι από τους οποίους υποστηρίζουν ότι το επιχειρηματικό του υπόβαθρο είναι πλεονέκτημα. Μια πρόσφατη έκθεση από έξι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Νότου, μεταξύ των οποίων και ο Ανώτερος Σύμβουλος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) καθηγητής Ibrahim Ozdemir, ανέλυσε τις πέντε πιο πρόσφατες προεδρίες και κατέληξε σε ορισμένα αισιόδοξα συμπεράσματα για τη φετινή. Παρά την οπτική, διαπίστωσαν ότι η ατζέντα της COP28 προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη πορεία για την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και την αναγκαία αναδιάρθρωση της χρηματοδότησης του κλίματος.


Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της COP28, ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ δήλωσε ότι “δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα” που να δείχνουν ότι η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος κατά της κλιματικής αλλαγής -ένας ισχυρισμός που θορύβησε επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ανάμεσα στους επικριτές του ήταν και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ο οποίος έκανε λόγο για “διορισμένο από τις πετρελαϊκές εταιρείες” πρόεδρο της COP: “Η πετρελαϊκή βιομηχανία το παράκανε και έκανε μεγάλο λάθος.

Όρισε τον Εκτελεστικό Διευθυντής μίας εκ των μεγαλύτερων και πιο βρώμικων, σε πολλούς τομείς, πετρελαϊκών εταιρείων στον κόσμο ως πρόεδρο της COP28”.


Από την πλευρά του, ο Δρ. Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική για τα όσα είπε για τα ορυκτά καύσιμα, λέγοντας ότι η επιστήμη καθορίζει την στάση του: “Η επιστήμη οδηγεί όλη μου τη ζωή. Αυτό είναι γεγονός. Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές ως το 2050 και να τις έχουμε μειώσει κατά 43% ως το 2030. Αυτό σημαίνει μείωση 22 τόνων, ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε τον στόχο του 1,5 βαθμούς Κελσίου”.


Ποιος είναι ο
Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ


Εκτός από Πρόεδρος της πετρελαϊκής ADNOC, ο Δρ. Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ είναι και πρόεδρος της Abu Dhabi Future Energy Company, γνωστής και ως Masdar, της κρατικής εταιρείας ΑΠΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της οποίας υπήρξε και ιδρυτικός CEO, το 2006.


Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1973 στην πρωτεύουσα των ΗΑΕΔ, Umm Al Quwain. Είναι κάτοχος πτυχίου Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, διδακτορικού διπλώματος στις επιχειρήσεις και τα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι και κάτοχος MBA από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Η εκπαίδευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτήθηκε με υποτροφία του ADNOC.


Ο Αλ Τζαμπέρ ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός στην ADNOC. Διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στις 15 Φεβρουαρίου 2016. Από τότε, η ADNOC έχει δρομολογήσει μία σειρά από δραστηριότητες, ενώ έχει προσελκύσει περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνείς επενδύσεις από εταιρείες όπως η BlackRock, η Eni και η KKR.


Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Αλ Τζαμπέρ υπέγραψε μια συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με τη BlackRock και την KKR για επενδύσεις στην ανάπτυξη υποδομής πετρελαιαγωγών μεσαίου ρεύματος.


Μια κοινοπραξία έξι εταιρειών υπέγραψε συμφωνία τον Ιούλιο του 2020 για επενδύσεις 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία υποδομής της ADNOC. Ήταν η μεγαλύτερη επένδυση ενεργειακής υποδομής που έγινε ποτέ στη Μέση Ανατολή και η μεγαλύτερη στον κόσμο για το 2020 εκείνη την εποχή.


Επίσης, ο Αλ Τζαμπέρ ηγήθηκε της πρώτης δημόσιας εγγραφής θυγατρικής της
ADNOC, της ADNOC Distribution το 2017.


Οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε η τοποθέτησή του ως επικεφαλής της
COP28 μπορούν να αποδοθούν, μεταξύ άλλων, και στο ότι επιδίωξε να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου της ADNOC από 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2016 σε 5 εκατομμύρια έως το 2030. Οι New York Times σημείωσαν ότι η ADNOC ήταν μια από τις λίγες εταιρείες πετρελαίου που εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις στην αύξηση της παραγωγής το 2021.


Ο Δρ. Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ADNOC και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Άμπου Ντάμπι για Οικονομικές και Οικονομικές Υποθέσεις. Επίσης, είναι πρόεδρος της Emirates Development Bank και του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Τεχνητής Νοημοσύνης Mohamed bin Zayed.


Υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για τα λιμάνια του Άμπου Ντάμπι, από το 2009 έως το 2019, του Abu Dhabi Media και του Sky News Arabia.


Στις 12 Μαρτίου 2013, ο Αλ Τζαμπέρ διορίστηκε υπουργός Επικρατείας και εντάχθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Διατήρησε τη θέση μέχρι τον Ιούλιο του 2020, όταν διορίστηκε υπουργός βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, διορίστηκε ως ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή για να εκπροσωπήσει τα ΗΑΕ σε όλα τα διεθνή φόρουμ για αυτό το θέμα.

 

Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών