Το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που συμφωνήθηκε στη COP 28, έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο των εκπροσώπων περίπου 200 χωρών που εκπροσωπήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στο Ντουμπάι, ζητά μια μετάβαση «μακριά από τα ορυκτά καύσιμα» σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι παγκόσμιες καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η αποκαλούμενη «ιστορική συμφωνία» επιτεύχθηκε παρά την αντίθεση μιας ομάδας 39 μικρών νησιωτικών κρατών που κατήγγειλαν ότι επιτεύχθηκε χωρίς την υποστήριξή τους. 

Το κείμενο ζητά από όλες τις χώρες να θέσουν «φιλόδοξους» στόχους εκπομπών για τα επόμενα δύο χρόνια που θα λαμβάνουν υπόψη τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε μια προσπάθεια περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι οι στόχοι πρέπει να τεθούν «υπό το πρίσμα των διαφορετικών εθνικών συνθηκών», αναγνωρίζοντας ότι για τα φτωχότερα έθνη μπορεί η μείωση των εκπομπών να είναι πιο δύσκολη από τις πιο πλούσιες χώρες.

Ο μελλοντικός ρόλος των ορυκτών καυσίμων ήταν το κύριο θέμα στο COP28, που φιλοξενήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναν από τους κύριους παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο. Ένα προσχέδιο εγγράφου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει τις αναφορές στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, προκαλώντας την οργή διπλωματών-κυρίως δυτικών χωρών- που κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η συμφωνία των ΗΑΕ, «καλεί τα μέρη να συμβάλουν» στη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της «μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με εύρυθμο και δίκαιο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 σύμφωνα με την επιστήμη».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Τετάρτη (13/12) περιελάμβανε αναφορά στα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά έπειτα από τρεις δεκαετίες συμφωνιών του ΟΗΕ για το κλίμα, αλλά απέτυχε να υποστηρίξει τη σταδιακή κατάργησή τους. Τα στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρευρέθηκαν στην COP28 επικρότησαν την πραγματιστική προεδρία των ΗΑΕ. Η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου υποστήριξε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι οι εκκλήσεις υπουργών από περισσότερες από 100 χώρες για «πλήρη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων» είχαν αποτύχει.

Πάντως η συμφωνία της COP28 που γιορτάστηκε ως «ιστορική» από υπουργούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του Καναδά, απέτυχε να συγκινήσει τους επενδυτές των μεγαλύτερων εισηγμένων στο χρηματιστήριο μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που πήραν την απόφαση της COP. Οι μετοχές της BP, της Shell, της ExxonMobil και της Chevron παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο. Παρόλο που η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός παραγωγός υδρογονανθράκων, υποστήριξε τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και η υποστηριζόμενη από το κράτος Equinor επαίνεσε τη συμφωνία, η «Offshore Norway», ο βιομηχανικός φορέας για τον νορβηγικό ενεργειακό τομέα, δήλωσε ότι οι επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας ο τομέας αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% το επόμενο έτος σε σχεδόν 22 δισ. δολάρια.