Αρκτική: Αυτό το Kαλοκαίρι Ήταν το πιο Ζεστό που Έχει Καταγραφεί Ποτέ

Αρκτική: Αυτό το Kαλοκαίρι Ήταν το πιο Ζεστό που Έχει Καταγραφεί Ποτέ
energia.gr
Τετ, 13 Δεκεμβρίου 2023 - 13:19

Η NOAA κυκλοφόρησε την ετήσια Arctic Report Card εγκαίρως για την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 και επιβεβαιώνει αυτό που πιθανώς υποψιάζονταν οι εκπρόσωποι: η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο συμβαίνει ταχύτερα στην Αρκτική και αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή. «Το κυρίαρχο μήνυμα από τη φετινή κάρτα αναφοράς

είναι ότι η ώρα για δράση είναι τώρα», δήλωσε ο Rick Spinrad, διαχειριστής του NOAA. «Εμείς ως έθνος και παγκόσμια κοινότητα πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν αυτές τις αλλαγές».

Οι μέσες θερμοκρασίες του επιφανειακού αέρα στην Αρκτική έφθασαν σε νέα κορυφή 43 βαθμών F(6,1 C) το καλοκαίρι και η ελάχιστη έκταση του θαλάσσιου πάγου στο τέλος της σεζόν συνέχισε να μειώνεται. Η ποσότητα του παλαιότερου, παχύτερου πάγου πολλών ετών αποτελεί πολύ μικρότερο ποσοστό τώρα από ό,τι όταν ξεκίνησαν οι παρατηρήσεις τη δεκαετία του 1980. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας εξακολουθεί να συρρικνώνεται, παρά την υψηλή συσσώρευση χιονιού αυτή τη σεζόν, και το υψηλότερο σημείο ανέβηκε πάνω από το σημείο πήξης τον Ιούνιο για πέμπτη φορά που καταγράφηκε ποτέ. Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας είναι επίσης αυξημένες και έχουν αυξηθεί περίπου μισό βαθμό ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1940.

Η θέρμανση έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στη θαλάσσια και στη χερσαία ζωή. Οι κινήσεις του σολομού στους ποταμούς Yukon και Kuskokwim έπεσαν σε νέα χαμηλά ρεκόρ, καθώς χτυπήθηκαν σκληρά από τα κύματα καύσωνα, ενώ οι κινήσεις του σολωμού sockeye στον κόλπο του Μπρίστολ σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν από τα ίδια κύματα καύσωνα. Επίσης φυτοπλαγκτόν ανθίζει στις περισσότερες περιοχές, ειδικά στη ρωσική Αρκτική και στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Η τούνδρα πρασινίζει επίσης: Η Αρκτική συνεχίζει να βλέπει την ανάπτυξη περισσότερων θάμνων, ιτιών και σκλήθρων.

Για πλοήγηση σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, η θέρμανση φέρνει πλεονεκτήματα. Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή της Ρωσίας ήταν ανοιχτή από άκρη σε άκρη μέχρι τον Αύγουστο του 2023, αν και αργούσε να ανοίξει στην αρχή της σεζόν. Το Northwest Passage ήταν επίσης καθαρό από τους περισσότερους πάγους μέχρι το τέλος της σεζόν, εκτός από το M'Clure Strait. Το καλοκαίρι του 2023 είχε από τους λιγότερους πάγους στο Passage, με βάση τους χάρτες πάγου της Canadian Ice Service.