Προς Παράταση οι Διαπραγματεύσεις στην COP28 Λόγω Σύγκρουσης Απόψεων για τα Ορυκτά Καύσιμα

Προς Παράταση οι Διαπραγματεύσεις στην  COP28 Λόγω Σύγκρουσης Απόψεων για τα Ορυκτά Καύσιμα
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 12 Δεκεμβρίου 2023 - 16:43

Σε διαπραγματεύσεις στο «παρά πέντε» οδεύει η COP28 στο Ντουμπάι, σήμερα, Τρίτη, καθώς η εφετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα διάγει την τελευταία της ημέρα. Η πλειονότητα των συμμετεχουσών χωρών αντιπαρατέθηκε με τη Σαουδική Αραβία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες παραγωγής πετρελαίου σχετικά με τη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με ορισμένους διαπραγματευτές, περίπου το 80% των περίπουν 200 χωρών στο COP28 προσπάθησαν να ενισχύσουν τις προβλέψεις των 

προσχεδίων συμπερασμάτων που πρότειναν μόνο εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα.

Διπλωμάτες είπαν στους Financial Times ότι το Ριάντ παραμένει το βασικό εμπόδιο για μια ισχυρότερη δήλωση και υποστηρίζεται από άλλες χώρες του OPEC και του OPEC+ όπως το Ιράκ και η Ρωσία. «Υπάρχει μια υπερπλειοψηφία [χώρων] που θέλουν περισσότερη φιλοδοξία», δήλωσε ο Επίτροπος για το κλίμα της ΕΕ Wopke Hoekstra. «Αυτό το οφείλουμε σε όλους όσους μάς παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο».

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και τα νησιωτικά κράτη που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή έχουν επικρίνει το κείμενο στο οποίο παραλείπεται οποιασδήποτε αναφοράς στην απόσυρση ορυκτών καυσίμων με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Δεν θέλουμε να υπογράψουμε το πιστοποιητικό θανάτου των νησιών μας», δήλωσε ο Toeolesulusulu Cedric Schuster, υπουργός φυσικών πόρων και περιβάλλοντος της Σαμόα, μετά από μια συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και μία ομάδας κρατών που αποκαλούνται «συνασπισμός χωρών με υψηλές φιλοδοξίες».

Οι συναντήσεις στο Ντουμπάι καλύπτουν μια περίοδο διαπραγματεύσεων δύο εβδομάδων με τις συνομιλίες να συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και να επαναλαμβάνονται λίγες ώρες αργότερα. Μια σειρά αξιωματούχων άλλων χωρών επισκέφθηκαν τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ετεροθαλή αδελφό του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε μια προσπάθεια να πείσουν το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο να αλλάξει τη θέση του. Υπουργοί από όλο τον κόσμο κατηγόρησαν το Ριάντ ότι ασκεί πίεση στον Σουλτάνο αλ-Τζάμπερ, πρόεδρο της COP28 και επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, ώστε να απομακρύνει την εστίαση του κειμένου από τα ορυκτά καύσιμα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν ότι, με το να ορίσει μέτρα που «θα μπορούσαν» να λάβουν οι χώρες, το προσχέδιο απόφασης αυτής της εβδομάδας ουσιαστικά μετέτρεψε τις κρίσιμες ενέργειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μια απλή λίστα επιλογών. Οι διπλωμάτες συζήτησαν επίσης την ανάγκη χρηματοδότησης ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αποδεσμευτούν από τα ορυκτά καύσιμα και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, ειδικά τα έθνη που αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα Xie Zhenhua, βετεράνος της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, περιέγραψε τη συνάντηση ως «την πιο δύσκολη COP» στην οποία συμμετείχε μέχρι σήμερα. Διπλωμάτες είπαν ότι το ίδιο το Πεκίνο ήταν λιγότερο αρνητικό στη λήψη σοβαρών ενεργειών για τον περιορισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων από ό,τι στο παρελθόν. Ο Xie δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί ένα κείμενο που «θα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση» και «θα είναι αποδεκτό από όλα τα μέρη».

Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης, ο Majid al-Suwaidi, Γενικός Διευθυντής της COP28, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές λέξεις στο κείμενο» και ότι ήταν «εύκολο για τους διαπραγματευτές να πιάνονται από μια λέξη και να επικεντρώνονται σε ένα πράγμα».

«Στόχος μας είναι ολόκληρο το πακέτο να κάνει τους πάντες χαρούμενους και να χαράξει ξεκάθαρα μια πορεία προς [τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας σ]τους 1,5 βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο al-Suwaidi.