Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις – από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως εκείνον στη Γάζα ή ακόμη και τα σενάρια για εισβολή της Βενεζουέλας στη Γουινέα – να μην έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον εφοδιασμό της αγοράς ενέργειας, παρά τους όποιους φόβους, και με μεγάλες οικονομίες να κατεβάζουν ταχύτητα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε έναν κατήφορο διαρκείας. Σαουδική Αραβία και Ρωσία προσπαθούν όχι μόνο με τη συμφωνία του OEC+ για μείωση προσφοράς, αλλά και με παρεμβάσεις σε επίπεδο ρητορικής, να προφέρουν στήριγμα στις τιμές. Αλλά δεν πείθουν…
Η τιμή του μπρεντ καταγράφει σήμερα αύξηση 1,54 δολ. στα 75,59 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI ) ενισχύεται κατά 1,39 δολ. στα 70,73 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για μία αναμενόμενη μάλλον ανάκαμψη από τα χθεσινά επίπεδα, που ήταν τα χαμηλότερα από τα τέλη Ιουνίου – έναν μήνα κατά τον οποίο παραδοσιακά η ζήτηση είναι χαμηλή. Σε εβδομαδιαία βάση τόσο το μπορεντ όσο και το WTI καταγράφουν απώλειες της τάξης του 4,5% – τις μεγαλύτερες εδώ και 5 εβδομάδες. Είναι δε πτώση εδώ και 7 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι traders πιστεύουν ότι υπάρχει (ή θα υπάρξει τους επόμενους μήνες) πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά.
Ριάντ και Μόσχα στέλνουν σήμα…
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμου, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συμφωνία της συμμαχίας OPEC+ για αθροιστικές περικοπές στην προσφορά κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάλεσαν τα άλλα μέλη να τηρήσουν τους όρους, να κάνουν δηλαδή τη συμφωνία πράξη. Η αγορά δεν φαίνεται να έχει λάβει ισχυρό μήνυμα από τους παραγωγούς. Ουσιαστικά υπάρχουν έντονες αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο οι περικοπές θα εφαρμοστούν από τα περισσότερα μέλη. Μέχρι στιγμής μόνο Ριάντ (και σε μικρότερο βαθμό Μόσχα) δείχνουν προθυμία να θυσιάσουν κάποιο μερίδιο αγοράς, προκειμένου να δουν τις τιμές να ανεβαίνουν ή τουλάχιστον να ανακόψουν την περαιτέρω υποχώρησή τους.
Αλλά τα θεμελιώδη δείχνουν πλεόνασμα προσφοράς
Τα θεμελιώδη για την προσφορά και τη ζήτηση ωστόσο δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά, υπερβαίνοντας σταθερά τα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με αποτέλεσμα και τα αποθέματα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας μειώθηκαν τον Νόεμβριο κατά 9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς τα υψηλά εγχώρια αποθέματα, οι αδύναμοι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και η επιβράδυνση των παραγγελιών από ανεξάρτητα διυλιστήρια έκαμψαν τη ζήτηση. Η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε και στην Ινδία τον Νοέμβριο, μετά την άνοδό της σε υψηλά 4 μηνών τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο.
Προς το παρόν πάντως οι μεγάλοι επενδυτικοί δεν αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους, που θέλουν τις τιμές του μπρεντ να κινούνται κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2024. Και τούτο γιατί αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που θα προσφέρουν τονωτικές ενέσεις στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια στη ζήτηση της ενέργειας, ενώ δεν αποκλείουν μία πιο δυναμική παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στον αγορά. Ο OPEC, εκτιμούν, εξακολουθεί να μπορεί να επηρεάζει τις διεθνείς τιμές σημαντικά.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")