Από την 1η Ιανουαρίου 2024 και για τρία χρόνια, η κ. Λιάνα Γούτα, μέχρι τώρα Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων της HELLENiQ ENERGY, αναλαμβάνει την θέση της Γενικής Διευθύντριας (Director General) του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων (European Fuel Manufacturers Association). Η κ. Γούτα διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας πετρελαίου, με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στην HELLENiQ ENERGY

Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου και ανακοινώθηκε επισήμως στις 20 Νοεμβρίου 2023. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων εκπροσωπεί τις 39 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη στον τομέα της παραγωγής και διανομής υγρών καυσίμων και προϊόντων για τις Μεταφορές, καθώς και στην παραγωγή και διανομή ενέργειας και πρώτων υλών για τη Βιομηχανία. Αποτελείται από δύο τμήματα: την FuelsEurope, που εκπροσωπεί τα ενδιαφέροντα του κλάδου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και την Concawe, το επιστημονικό τμήμα του Συνδέσμου με ιστορία 60 ετών.

Η HELLENiQ ENERGY συμμετέχει ενεργά και ανελλιπώς και στα δύο τμήματα του Συνδέσμου, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην προώθηση των στόχων του κλάδου.

Η κ. Γούτα είναι Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ (νυν HELLENiQ ENERGY) από τον Μάρτιο του 2014, ενώ, παράλληλα, μετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων (FuelsEurope&Concawe) και της ευρωπαϊκής Συμμαχίας eFuel Alliance για τα συνθετικά καύσιμα.

Διαθέτει πολυετή εργασιακή εμπειρία στη Πετροχημική Βιομηχανία σε θέματα Σχεδιασμού διεργασιών και Τεχνικών Υπηρεσιών, Λειτουργίας Μονάδων, Ανάπτυξης Προϊόντων, Περιβάλλοντος, Βιομηχανικής Ασφάλειας και Διαχείρισης Αλλαγών.

Η κ. Λιάνα Γούτα είναι Εταίρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Υδρογονανθράκων-Downstream του Ινστιτούτου.

Εργάσθηκε επίσης ως Κοινοβουλευτική Σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Προσκεκλημένη του US State Department, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής International Visitor Leadership Program, με θέμα την «Ανάπτυξη Πράσινων Τεχνολογιών στη μετα-άνθρακα εποχή». Διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών και Υλικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ.Μακεδονίας και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΤΚΜ.

Ασχολείται ενεργά με την ενίσχυση της Γυναικείας συμμετοχής στο Μάνατζμεντ και το Επιχειρείν. Διετέλεσε Πρόεδρος Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών, της ΕΕΔΕ-Τμήμα Μακεδονίας (2011-2017), ενώ είναι μέλος του Advisory Board του οργανισμού Women on Top και ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας iforU για τη στήριξη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Βραβεύθηκε επίσης από τους Google Developers Group και τις Women Techmakers Greece για τη συμβολή της για περισσότερες Γυναίκες στην Τεχνολογία. Είχε την τιμή να συμπεριληφθεί στις 9 Ελληνίδες που παρουσίασε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και η Huffington Post Greece στη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γυναίκες που Αλλάζουν την Ελλάδα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (2017), μέρος της διεθνούς καμπάνιας του US State Department με τίτλο #BeBoldForChange. Συμμετείχε επίσης στην πρωτοβουλία “Invest for the Future” του US State Department για τη Γυναικεία Ηγεσία στην περιοχή της Ευρασίας, ΝΑ Ευρώπης και Βαλκανίων.

Η κ. Λιάνα Γούτα είναι Χημικός Μηχανικός (BSc, MSc). Εισήχθη στο Πολυτεχνείο με σειρά εισαγωγής πρώτη στην Ελλάδα, ενώ πήρε το Δίπλωμα της με Άριστα, με σειρά πρώτη από όλες τις πολυτεχνικές σχολές του ΑΠΘ (valedictorian). Είναι παντρεμένη και μητέρα 2 παιδιών.