ΕΕ: Εξουσίες στα Κράτη-μέλη για να Τερματίσουν τις Εισαγωγές Φ. Αερίου από Ρωσία και Λευκορωσία

ΕΕ: Εξουσίες στα Κράτη-μέλη για να Τερματίσουν τις Εισαγωγές Φ. Αερίου από Ρωσία και Λευκορωσία
energia.gr
Παρ, 8 Δεκεμβρίου 2023 - 11:34

Η ΕΕ πρόκειται να δώσει στα κράτη μέλη εξουσίες για να τερματίσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σχεδόν δύο χρόνια μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Οποιοδήποτε κράτος μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει σε εταιρείες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγοράζουν δυναμικότητα στους αγωγούς φυσικού αερίου και στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδιο νομικού κειμένου που πρότειναν οι Βρυξέλλες και είδαν οι Financial Times

Η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τις ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ να αποχωρήσουν από τις συμβάσεις με ρώσους παρόχους φυσικού αερίου χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Ενωσης.

Ενώ το μπλοκ των 27 μελών μείωσε σταδιακά την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, εξακολουθεί να λαμβάνει περίπου το ένα δέκατο της προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών LNG, από τη χώρα. Αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές προμήθειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να πιέσει τα κράτη μέλη να διακόψουν τις υπόλοιπες εισαγωγές φυσικού αερίου. Ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, έχουν ζητήσει σκληρότερα μέτρα κατά της Μόσχας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να «περιορίζουν εν μέρει ή, όπου δικαιολογείται, πλήρως» την πρόσβαση σε υποδομές σε φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των βασικών συμφερόντων ασφαλείας τους», σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Οι διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο κειμένου άμεσα. Η τελική έκδοση πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.

Αντί για την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να είχε αποσταθεροποιήσει τις αγορές και αντιστάθηκε από χώρες με λίγες εναλλακτικές λύσεις, η Επιτροπή προσπάθησε να πείσει τις πρωτεύουσες να διαφοροποιήσουν τις πηγές καυσίμων τους, θέτοντας στόχο στην ΕΕ να απαλλαγεί από ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Ρωσία παρείχε περίπου το 12% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η άνοδος των εισαγωγών ρωσικού LNG τον περασμένο χρόνο προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, κυρίως επειδή παρέχει μια κρίσιμη πηγή κεφαλαίων στη Μόσχα για την πολεμική της προσπάθεια κατά της Ουκρανίας.

Οι FT ανέφεραν τον Αύγουστο ότι η ΕΕ εισήγαγε όγκους ρεκόρ καυσίμου από τη Ρωσία παρά τον στόχο του 2027.

Ο Kadri Simson, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, έχει επανειλημμένα πιέσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να υιοθετήσουν μια πιο ισχυρή γραμμή, λέγοντας σε διάσκεψη στη Βαρσοβία τον Σεπτέμβριο ότι οι χώρες του μπλοκ «πρέπει να μειώσουν αρχικά τις ρωσικές εξαγωγές LNG για να τις καταργήσουν σταδιακά».

Το Βέλγιο και η Ισπανία, που διαθέτουν μεγάλους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης για το υγρό καύσιμο, έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού LNG από την Κίνα φέτος.

Η Ολλανδία απαγόρευσε τις νέες συμβάσεις για τη μεταφόρτωση ρωσικού LNG, το οποίο περιλαμβάνει τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ ρωσικών πλοίων παγοθραυστικών με προορισμό την Αρκτική και δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν τα καύσιμα σε πιο εύκρατες χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία.

Ωστόσο, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία επέτρεψαν τη συνέχιση της εισαγωγής και επανεξαγωγής ρωσικού LNG, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο για τις εταιρείες τους να διακόψουν τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, χρησιμοποιούν επίσης LNG που εισάγεται μέσω άλλων χωρών στη δυτική Ευρώπη.

«Γνωρίζω ότι το Βέλγιο, με το ενεργειακό μας τερματικό, εξακολουθεί να βοηθά ή να διευκολύνει». . . ότι αυτό [LNG] εισέρχεται ακόμα. Σίγουρα δεν το χρειαζόμαστε για εμάς, αλλά οι γειτονικές χώρες εξακολουθούν να το χρειάζονται», δήλωσε ο Tinne Van der Straeten, υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, στους FT.

Πρόσθεσε ότι «έχοντας κατά νου τον στόχο του 2027» θα πρέπει να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» για την απαγόρευση των τελευταίων υπολειμμάτων ρωσικού φυσικού αερίου.

Η ΕΕ πρότεινε στην Επιτροπή να επεκτείνει τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του φυσικού αερίου πέρυσι για τη σταθεροποίηση των τιμών μειώνοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% και συνεχίζοντας το ανώτατο όριο των τιμών για ένα ακόμη έτος.

Η παράταση πρόκειται να συμφωνηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου, αλλά θα μπορούσε να ξεπεραστεί από τη συμφωνία της Παρασκευής (σήμερα), εάν τα κράτη μέλη θεσπίσουν τα μέτρα για τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.