Ην. Βασίλειο: Στο Στόχαστρο Sovcomflot και Άλλες Εταιρείες που Μεταφέρουν Ρωσικό Πετρέλαιο

Ην. Βασίλειο: Στο Στόχαστρο Sovcomflot και Άλλες Εταιρείες που Μεταφέρουν Ρωσικό Πετρέλαιο
energia.gr
Παρ, 8 Δεκεμβρίου 2023 - 08:47

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και προχθές ανακοίνωσε σαρωτικές κυρώσεις που στοχεύουν άτομα και ομάδες που εμπλέκονται στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 80 δεξαμενόπλοιων καθώς και οντοτήτων σε πάνω από 30 χώρες. Η απόφαση αυτή πάρθηκε όταν ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στις ΗΠΑ και πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις της G7. «Αυτό σηματοδοτεί την προσέγγιση μη ανοχής του Ηνωμένου Βασιλείου σε όσους επιτρέπουν τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», είπε η κυβέρνηση ανακοινώνοντας 46 νέες κυρώσεις που στοχεύουν τους χειριστές δεξαμενόπλοιων καθώς

και τους Ρώσους κατασκευαστές όπλων και εισαγωγείς καθώς και στοιχεία που συνδέονται με τον διαβόητο όμιλο Wagner. Το Ην.Βασίλειο τόνισε ότι περιλάμβανε τέσσερις διαχειριστές των λεγόμενων πλοίων ''σκιώδους στόλου'' που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να αμβλύνει το πλήγμα των κυρώσεων που σχετίζονται με το πετρέλαιο που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τους εταίρους της G7». Η πρωταρχική προσπάθεια στοχεύει άμεσα στον στόλο της Sovcomflot με την εισαγωγή της εταιρείας με έδρα το Ντουμπάι για να διαχειριστεί μεγάλο μέρος του στόλου της ρωσικής κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας μετά την επιβολή κυρώσεων που στοχεύουν στη Sovcomflot.

Συζητώντας τις κυρώσεις, η Anne-Marie Trevelyan, Υπουργός Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, δήλωσε: «Αυτές οι κυρώσεις θα πλήξουν τον Πούτιν όπου πονάει, βλάπτοντας τα ρωσικά αμυντικά συστήματα και πατώντας τις παράνομες αλυσίδες εφοδιασμού που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή. ”

Η SCF που άρχισε να διαχειρίζεται τον στόλο της Sovcomflot ξεκινώντας το καλοκαίρι του 2023 ήταν ο πρωταρχικός στόχος με τους Lloyd's και το Bloomberg να αναφέρουν ότι η εταιρεία διαχειρίζεται πάνω από 60 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και προϊόντων. Η Sovcomflot μετέφερε τα πλοία σε μια σειρά υπεράκτιων οντοτήτων για να αποφύγει τις άμεσες κυρώσεις. Τα πλοία ήταν πάντα νηολογημένα υπό διεθνείς σημαίες, συμπεριλαμβανομένης της Λιβερίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε στο στόχαστρο τρεις άλλες μικρές εταιρείες με έδρα το Ντουμπάι, οι οποίες συνδέονται επίσης με τη διαχείριση με  παλαιότερα και μικρότερα δεξαμενόπλοια της Lloyd's που βρίσκονται στην καρδιά του «σκιώδους στόλου». Η Lloyd’s υπολογίζει ότι δύο από τις εταιρείες, η Radiating World Shipping Services και η Star Voyages Shipping Services, είναι υπεύθυνες για τουλάχιστον εννέα Aframax, τρία Suezmax και πέντε δεξαμενόπλοια προϊόντων. Η τέταρτη εταιρεία που είναι εισηγμένη στο βρετανικό Lloyd's πιστεύει ότι έχει σταματήσει να λειτουργεί και έχει μεταφέρει τη διαχείριση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στην Κίνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τις τέσσερις εταιρείες που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι «χρησιμοποιούν αδιαφανείς εταιρικές δομές και παραπλανητικές ναυτιλιακές πρακτικές για τη διευκόλυνση του απεριόριστου εμπορίου ρωσικού πετρελαίου, βοηθώντας τη Μόσχα να δημιουργήσει έσοδα για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία».

Αυτές οι κυρώσεις ακολουθούν μια παρόμοια προσπάθεια των ΗΠΑ, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες απαριθμούσαν μερικά δεξαμενόπλοια για συγκεκριμένες παραβιάσεις του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου που επιβλήθηκε από την G7. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ έχουν επίσης στοχεύσει εταιρείες διαχείρισης που εδρεύουν κυρίως στα ΗΑΕ.

Με την ανησυχία να αυξάνεται για τους κινδύνους του σκιώδους στόλου των δεξαμενόπλοιων, ο ΙΜΟ στην εξαμηνιαία γενική του συνέλευση χθες ενέκρινε ένα ψήφισμα που αποσκοπεί στην αύξηση των προσπαθειών επιβολής ελέγχων και τη μείωση της βιωσιμότητας των σκιωδών δεξαμενόπλοιων που συχνά λειτουργούν χωρίς ασφάλιση και επιδιώκουν να αποφύγουν τις επιθεωρήσεις από το κράτος λιμένα και τη σημαία.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και τώρα του Ηνωμένου Βασιλείου έρχονται καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι επιδιώκουν να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση εναντίον της Ρωσίας. Έχει γίνει εκ νέου λόγος για προσπάθειες που στοχεύουν τις παραβιάσεις του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου και τα τάνκερ που επιτρέπουν το εμπόριο. Το Reuters και το Bloomberg ανέφεραν πρόσφατα ότι οι προσπάθειες μπορεί να αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα, αναφέροντας παραδείγματα ναυτιλιακών εταιρειών που αποσύρονται από το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου και πλοία που φαίνεται να έχουν ακινητοποιηθεί μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ν. Παλ.