Οι Απολίτικοι Είναι Υπέρ Της Πολιτικής Που Τους Επιβάλλεται

Οι Απολίτικοι Είναι Υπέρ Της Πολιτικής Που Τους Επιβάλλεται
του Εμμανουήλ Μαυροζαχαράκη
Πεμ, 7 Δεκεμβρίου 2023 - 19:59

Είναι προφανές, ότι οι πολιτικές εντάσεις γύρω από ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου εν μέσω ακρίβειας και αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους κλιμακώνονται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Εντούτοις, εντείνεται ταυτόχρονα ένα κίνημα πολιτικής αδράνειας και απολιτικισμού

Ο απολιτικισμός ορίζεται συνήθως ως “έλλειψη εμπλοκής ή συμμετοχής στην πολιτική” ή “αποστροφή προς την πολιτική ή τις πολιτικές υποθέσεις”. H στάση πολιτικής απεμπλοκής είναι αποτέλεσμα τόσο της πολιτικής κουλτούρας, όσο και των πολιτικών συστημάτων. Η πολιτική ουδετερότητα συνήθως δικαιολογείται ως προσπάθεια “διατήρησης της ειρήνης” ή “θεραπείας της πολιτικής πόλωσης”. Ωστόσο, αυτή η ουδέτερη προσέγγιση της πολιτικής δεν αποτελεί λύση για τα ζωτικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.  Ουσιαστικά οι απολίτικοι εγκρίνουν σιωπηρά την τρέχουσα πολιτική δομή.

Όπως σημείωνε ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας και φιλόσοφος Bertolt Brecht (1898 – 1956), «αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται». Με άλλα λόγια, όταν οι πολίτες υιοθετούν μια απολιτική στάση, επιλέγουν να παραιτηθούν από τις ευθύνες τους ή επιδεικνύουν αδιαφορία για τα πολιτικά ζητήματα, συμβάλλουν άθελά τους στη διαιώνιση κοινωνικής αδικίας, καταπίεσης και εδραίωσης μιας αμφίβολης πολιτικής ελίτ ή ευνοιοκρατίας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)