Την πρόθεσή της να μειώσει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2024 ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 100 δολ. το βαρέλι μέσα στο νέο έτος, αν υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους και προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής ορισμένα από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+, όπως αναφέρεται πλέον το διεθνές καρτέλ μετά την άτυπη συμμαχία του με τη Ρωσία. Αυτό εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μετά την απόφαση ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν τη δική τους παραγωγή. Το ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ΟΠΕΚ+ μετά τη συνάντηση της Πέμπτης δεν ανέφερε καμία επίσημη δέσμευση για μείωση της παραγωγής του διεθνούς καρτέλ, αλλά η υπόσχεση των χωρών αυτών ισοδυναμεί με μείωση της παραγωγής στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ζητούμενο είναι και πάλι η άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού», μολονότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών δείχνουν να πέφτουν στο κενό. Οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα χαμηλά σε σύγκριση με τις επιδιώξεις του ΟΠΕΚ, ακόμη και τους τελευταίους δύο μήνες κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που απειλεί να εμπλέξει χώρεςμέλη του.

Πρώτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2024. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στο ίδιο διάστημα θα μειώσει τη δική της παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα και κατά 200.000 βαρέλια πετρελαιοειδών. Το Ιράκ, επίσης, κατά 223.000 βαρέλια την ημέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 163.000 και το Κουβέιτ κατά 135.000. Παράγοντες της αγοράς και αναλυτές, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, εκτιμούν πως αν τα εν λόγω κράτημέλη τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου.

Είναι, πάντως, γεγονός ότι οι προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να εξωθήσουν ανοδικά τις τιμές πέφτουν στο κενό από τον Οκτώβριο του 2022 και μολονότι ήταν ακόμη σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση, που άρχισε το καλοκαίρι του 2021 και ενετάθη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Αιτία της αποτυχίας του διεθνούς καρτέλ είναι η διάχυτη ανησυχία για το πλεόνασμα αργού πετρελαίου που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά, ενώ η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται κρατώντας τη ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.

Ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 100 δολ. το βαρέλι μέσα στο 2024, αν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώσουν την παραγωγή τους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/12/2023)