Περισσότερα Κονδύλια Ρίχνει η Σλοβακική Κυβέρνηση στη Μάχη Κατά της Ακριβής Ενέργειας

Περισσότερα Κονδύλια Ρίχνει η Σλοβακική Κυβέρνηση στη Μάχη Κατά της Ακριβής Ενέργειας
energia.gr
Πεμ, 7 Δεκεμβρίου 2023 - 17:46

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα διαθέσει 1,25 δισ. ευρώ για ενεργειακή βοήθεια το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την αύξηση κατά 20% των χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Denisa Saková

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέμενε ότι η Σλοβακία θα βάλει τέλος στις ενεργειακές ενισχύσεις, αλλά το 2023, το καθαρό δημοσιονομικό κόστος αυτών των ενεργειακών μέτρων προβλεπόταν στο 2,1 %. Ακόμη και με την πρόβλεψη να υπολογίζει στη σταδιακή κατάργηση αυτών των μέτρων, το γενικό κρατικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 6,5 % του ΑΕΠ το 2024, το υψηλότερο στην ΕΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ.

«Σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας για τα νοικοκυριά θα παραμείνουν αμετάβλητες. Κανείς δεν θα δει αύξηση της τιμής στον λογαριασμό του», δήλωσε η Saková.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διακόψουν τα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση. Και για να είμαστε σαφείς: οι εξοικονομήσεις αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ελλειμμάτων και όχι για περισσότερες δαπάνες», είχε υπογραμμίσει τον Μάιο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Valdis Dombrovskis.

Η σλοβακική κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει τον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό του 2024 την επόμενη εβδομάδα με εξυγίανση μόλις 0,5% από τον φετινό. Έχει ήδη επίσης παρουσιάσει σχέδια για την άντληση περισσότερων πόρων με την αύξηση των φόρων στον καπνό, και το αλκοόλ και τη μετακίνηση ενός μέρους των συνταξιοδοτικών ταμείων από πυλώνα επενδύσεων σε πυλώνα άμεσης χρήσης.

Η υπουργός συνοδευόταν από τον επικεφαλής του κόμματός της από το Hlas, Peter Pellegrini ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο λαός [της Σλοβακίας] θα λάβει ένα ωραίο δώρο από την κυβέρνηση», όπως αναφέρει το HNonline.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Karel Hirman, από την άλλη, αναμένει ότι το κόστος για την ενεργειακή βοήθεια θα είναι πολύ υψηλότερο από τα 1,25 δισ. ευρώ που δήλωσε η Saková.

«Το χρέος της χώρας μας θα αυξηθεί και στο μέλλον θα είμαστε υποχρεωμένοι να το αποπληρώσουμε με τόκους», προειδοποιεί ο πρώην υπουργός.

Ο Hirman εξακολουθεί να παρέχει βοήθεια στο κόμμα στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών της Σλοβακίας το 2024, καθώς ο Peter Pellegrini αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

«Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την κοινή μας συμβολή στην προεκλογική προεδρική εκστρατεία του Peter Pellegrini», κατέληξε ο Hirman.

(από euro2day.gr)