Ρωσία και Σαουδική Αραβία Καλούν Όλα τα Μέλη του OPEC+ να Συμμετάσχουν στις Περικοπές στην Παραγωγή Αργού

Ρωσία και Σαουδική Αραβία Καλούν Όλα τα Μέλη του OPEC+ να Συμμετάσχουν στις Περικοπές στην Παραγωγή Αργού
energia.gr
Πεμ, 7 Δεκεμβρίου 2023 - 16:29

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάλεσαν σήμερα όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, λέγοντας πως είναι για το καλό των παραγωγών και ευρύτερα της παγκόσμιας οικονομίας

Ο Πούτιν συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο χθες, Τετάρτη, μετά την υπόσχεση του OPEC+, που συγκροτείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) και συμμάχους υπό την ηγεσία της Ρωσίας, να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

'Ωρες μετά τις πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες που είχε ο Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, το Κρεμλίνο έδωσε στην δημοσιότητα κοινή δήλωση που αναφέρεται λεπτομερώς στις συνομιλίες που κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων για το πετρέλαιο, τον OPEC+, τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία, ακόμη και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

"Στο πεδίο της ενέργειας, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη στενή συνεργασία μεταξύ τους και τις επιτυχείς προσπάθειες των χωρών του OPEC+ για βελτίωση της σταθερότητας των παγκόσμιων πετρελαϊκών αγορών", αναφέρει η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Η Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

"Τόνισαν τη σημασία να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, και την ανάγκη όλες οι συμμετέχουσες χώρες να ενταχθούν στη συμφωνία του OPEC+, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών και να υποστηρίζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας", προστίθεται στη δήλωση, που είναι γραμμένη στα ρωσικά.

Η ρωσική εκδοχή χρησιμοποιεί τη λέξη [να] "ενταχθούν" ενώ μια αγγλική μετάφραση της δήλωσης, που δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, χρησιμοποιεί τη λέξη [να] " τηρήσουν" τη συμφωνία του OPEC+.

Οι συνολικές περικοπές ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από οκτώ παραγωγούς, ανέφερε σε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ο OPEC. Όμως δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες του OPEC+ να παρατείνουν ή να εντείνουν τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου.

Μετά τη συνάντηση του OPEC+, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε πως θα συνεχίσει να περικόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα και επιπλέον θα μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ο OPEC ιδρύθηκε το 1960 από το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα και διευρύνθηκε στα 13 μέλη. Το 2016, ο OPEC υπέγραψε συμφωνία με άλλους 10 παραγωγούς πετρελαίου, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργώντας τον OPEC+.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συντονίζουν τις περικοπές προσφοράς --τόσο ως μέλη του OPEC+ όσο και με παράπλευρες συμφωνίες-- προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.