Ο ΟΗΕ Καλεί τους Συμμετέχοντες στην COP28 να Συμφωνήσουν στον Τερματισμό της «Εποχής των Ορυκτών Καυσίμων Όπως την Ξέρουμε»

Ο ΟΗΕ Καλεί τους Συμμετέχοντες στην COP28 να Συμφωνήσουν στον Τερματισμό της «Εποχής των Ορυκτών Καυσίμων Όπως την Ξέρουμε»
energia.gr
Τετ, 6 Δεκεμβρίου 2023 - 19:20

Οι χώρες στις συνομιλίες για το κλίμα της COP28, που διεξάγονται στο Ντουμπάι, πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται, να θέσουν υψηλούς στόχους  και να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο να τερματιστεί η «εποχή των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε». Αυτό δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Simon Stiell, καθώς οι διαφωνίες για το μέλλον του άνθρακα, του πετρελαίου και το αέριο ήρθαν στο προσκήνιο

Ο Stiell μιλούσε καθώς η διάσκεψη, συνολικής διάρκειας δύο εβδομάδων, πλησιάζει στο μέσο της, αφού η εναρκτήρια αναταραχή ανακοινώσεων και δεσμεύσεων έχει καταλαγιάσει και η προσοχή στρέφεται στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

«Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν στους διαπραγματευτές τους σαφείς εντολές πορείας. Χρειαζόμαστε υψηλότερες φιλοδοξίες, όχι πολιτική βαθμολογίας ή χαμηλότερου κοινού παρονομαστή», είπε ο Stiell κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 Υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης, επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι τον εφετινό Νοέμβριο ολοκληρώθηκε το θερμότερο φθινόπωρο στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ.Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, γνωστή ως COP28, αναμένεται να παραδώσουν το έργο τους στους υπουργούς των χωρών τους για το επόμενο στάδιο στη διαπραγμάτευση που θα έχει στόχο την επίτευξη παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι μια τελική συμφωνία της COP28.

«Έχουμε ένα αρχικό κείμενο στο τραπέζι... αλλά είναι περισσότερο ένα σακκί με ευχολόγια και μια βαριά προσποίηση. Το κλειδί τώρα είναι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι από την ήρα», τόνισε ο Stiell.Καθώς η διεθνής κοινότητα απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του UNFCCC  προέτρεψε τις αντιπροσωπείες των χ ωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο. «Υπάρχουν πολλές επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και μιλούν για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Εναπόκειται στα μέρη να καταλήξουν σε μια πολύ σαφή δήλωση που θα σηματοδοτεί την οριστική παρακμή της εποχής των ορυκτών καυσίμων όπως εμείς

τη γνωρίζουμε».Εχθές, Τρίτη, ένα πρώιμο προσχέδιο κειμένου περιείχε τρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα, που κυμαίνονταν από μηδενική αναφορά στο ζήτημα έως την έκκληση για σταδιακή πλήρη κατάργηση της χρήσης τους.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ Copernicus δήλωσε ότι μέχρι σήμερα, οι θερμοκρασίες για το 2023 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. «Το 2023 είχε πλέον έξι μήνες κατάρριψης ρεκόρ και δύο σεζόν κατάρριψης ρεκόρ», ανέφερε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus, Samantha Burgess. «Οι ασυνήθιστες παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν και δύο ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 2ºC υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημαίνουν ότι το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία», όπως υπογραμμίζει η Burgess.