Πλήρως έχει ανακάμψει η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, όπως αποτυπώνει το ΚΕΠΕ στην Ετήσια Έκθεση 2023 του Ελληνικού Συμβούλιου Παραγωγικότατος. Εξ ου και εκτιμάται πως η Ελλάς είναι πλέον Προετοιμασμένη, όχι μόνο για ανάπτυξη, αλλά ενδεχομένως και για απογείωση, εφ’ όσον έρθουν οι επενδύσεις μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία βραδείας αναπτύξεως

Κατά την διάρκεια του 2022, η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής της ελληνικής οικονομίας ηυξήθη κατά 2,9%  (βάσει των ωρών εργασίας) και κατά 3,8% (βάσει της απασχολήσεως). Η αύξηση αυτή έφτασε την αντίστοιχη αύξηση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, έχοντας επιταχυνθεί μεταξύ 2019 και 2023. Επίσης, η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα εργασίας ηυξήθη κατά 0,3% και η παραγωγικότητα της εργασίας της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, τόσο ως προς του απασχολούμενους όσο και ως προς τις ώρες εργασίας, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη κατά την περίοδο  2019 – 2023. Δηλαδή, η ελληνική παραγωγικότητα της εργασίας σε απασχολούμενους είναι περίπου στο 61% του μέσου όρους της ΕΕ και στο 55% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αντιστοίχως, η ελληνική παραγωγικότητα της εργασίας σε ώρες εργασίας είναι περίπου στο 49% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 43% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση της αναμενόμενης αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας είναι αφενός η αύξηση της χρησιμοποιήσεως του εργατικού δυναμικού, που αποτελεί παράγονται – κλειδί, λαμβάνοντας υπόψιν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις της γηράνσεως του πληθυσμού, αφετέρου η σημαντικού αύξηση των επενδύσεων [αγίου κεφαλαίου, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας της οικονομίας, σημειώνει το ΚΕΠΕ.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr