COP28: Νέες Δεσμεύσεις που Πρέπει Όμως να Τηρηθούν σε Βάθος Χρόνου

COP28: Νέες Δεσμεύσεις που Πρέπει Όμως να Τηρηθούν σε Βάθος Χρόνου
energia.gr
Δευ, 4 Δεκεμβρίου 2023 - 08:32

Το COP28 βρίσκεται  σε πλήρη εξέλιξη, με τους εκπροσώπους 198 χωρών να βρίσκονται στο Ντουμπάι με μια σειρά από νέες δεσμεύσεις για το κλίμα. Την Παρασκευή, 117 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ενώ 50 εταιρείες ορυκτών καυσίμων υπέγραψαν διφορούμενες δεσμεύσεις καθαρού μηδενισμού και περιορισμού του μεθανίου.

Οι οικονομικές δεσμεύσεις πέφτουν ...βροχή επίσης, με τη Νορβηγία να ανακοινώνει συνεισφορά 25 εκατομμυρίων δολαρίων (23 εκατομμύρια ευρώ) στο ταμείο ζημιών και ζημιών, τις ΗΠΑ να υπόσχονται 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,76 δισεκατομμύρια ευρώ) για το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και ιδιωτικούς φορείς να δεσμευονται ότι θα διαθέσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια (περίπου € 920.000) για το κλίμα και την υγεία. Αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την ανάγκη να τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις μακροπρόθεσμα.

Ενώ τα αναπτυσσόμενα έθνη και ο Πάπας Φραγκίσκος έβαλαν στο στόχαστρο τον Παγκόσμιο Βορρά, οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής βρήκαν την ευκαιρία να επισημάνουν και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ.

«Η κλιματική κρίση δεν είναι παρά το τελευταίο κεφάλαιο σε μια μακρά ιστορία υποκρισίας και ψεύδους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα. «Το χάσμα μεταξύ των λίγων πλουσίων και των μαζών των φτωχών δεν ήταν ποτέ τόσο αβυσσαλέο», πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε επιστολή που παρέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν.