Τα Συμφέροντα του Πετρελαίου Εμποδίζουν την Πρόοδο στη Συνθήκη για τα Πλαστικά

Τα Συμφέροντα του Πετρελαίου Εμποδίζουν την Πρόοδο στη Συνθήκη για τα Πλαστικά
energia.gr
Παρ, 1 Δεκεμβρίου 2023 - 08:49

Στα μέσα Νοεμβρίου, εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Ναϊρόμπι απευθύνοντας έκκληση στους αντιπροσώπους από 163 έθνη που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Κένυας για τον τρίτο από τους πέντε γύρους διαπραγματεύσεων για να αναπτυχθεί, έως τον Δεκέμβριο του 2024, μια παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.

Εάν είναι αποτελεσματική, μια τέτοια συνθήκη θα μπορούσε να επιβάλει παγκόσμιο ανώτατο όριο στην παραγωγή πλαστικού, ένα υλικό που συνδέεται όλο και περισσότερο με την ανθρώπινη υγεία, καθώς και με το περιβάλλον, βλαβερές.

Αλλά στο τέλος της συνάντησης, γνωστή ως INC-3, πολλοί έφυγαν απογοητευμένοι. Σύμφωνα με τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, η πρόοδος ανακόπηκε από μια μειοψηφία πλούσιων σε πετρέλαια κράτη που επιθυμούν να δώσουν προτεραιότητα στην ανακύκλωση έναντι των περικοπών στην παραγωγή πλαστικών, ενώ οι προσπάθειές τους ενισχύθηκαν από τα λόμπι της βιομηχανίας.

Τελικά, οι εκπρόσωποι δεν συμφωνούν σε ένα σχέδιο για την εκτέλεση ενδιάμεσων εργασιών που είναι ουσιαστικές για τη θέση των θεμελίων για τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων, τον INC-4, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Οτάβα του Καναδά τον Απρίλιο του 2024.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι μερικά έθνη με συμφέροντα λειτουργούν στις διαπραγματεύσεις, σε βάρος χωρών όπως η Κένυα όπου το πλαστικό αφήνει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην περιβαλλοντική και ανθρώπινη υγεία. Ουσιαστικά, οι συνομιλίες «έμειναν όμηροι από χώρες που απλώς δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα από τη διαδικασία», λέει ο Jacob Kean-Hammerson, εκπρόσωπος μιας ΜΚΟ που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Environmental Investigation Agency (EIA).

Από τη μία πλευρά, συνασπισμοί όπως η Ομάδα των Εθνών της Αφρικής ζητούν μια φιλόδοξη σύνταξη με νομικά δεσμευτικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση ορισμένων χημικών και προβληματικών πλαστικών, όπως είδη χρήσης και μικροπλαστικά που προστίθενται σκόπιμα σε προϊόντα. Υποστηρίζουν επίσης ένα ανώτατο όριο στην παγκόσμια παραγωγή πλαστικών.

Οι εκπρόσωποι της Κένυας στη συνάντηση INC-3, μαζί με άλλα έθνη της Ομάδας Αφρικής, ζήτησαν τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών χημικών και των προβληματικών πλαστικών 

Από την άλλη όμως είναι οι χώρες για τις οποίες τα πλαστικά είναι μεγάλη επιχείρηση. Ο Ιράν έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι σχημάτισε έναν συνασπισμό χωρών συμπεριλαμβανομένων άλλων πλούσιων σε πετρέλαιο εθνών όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Η ομάδα, ως Παγκόσμιος Συνασπισμός για την Αειφορία των Πλαστικών, υποστηρίζει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι η λύση για την πλαστική ρύπανση. Υποστηρίζει ότι το ίδιο το πλαστικό δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η μη βιώσιμη κατανάλωση και η κακή διαχείρισή του.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ήταν μεταξύ των ελαχιστών χωρών που εμπόδισαν τις συζητήσεις για το «μηδενικό προσχέδιο» προβάλλοντας αντιρρήσεις για το κείμενο, αποχωρώντας και παρεμβάλλοντας κείμενο που αναφέρεται σε ασθενέστερες εθελοντικές εθνικές δράσεις, αντί για νομικά δεσμευτικά μέτρα. Το μηδενικό προσχέδιο είχε συνταχθεί μετά τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, INC-2, και απαριθμεί βασικούς στόχους για τη συνθήκη και επιλογές για την επίτευξή τους.

Σε αυτό που πολλοί παρατηρητές περιέγραψαν ως «τακτικές καθυστερήσεις», αυτές «οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις», λέει ο Kean-Hammerson.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το μηδενικό σχέδιο είχε αυξηθεί από 31 σελίδες σε περισσότερες από 100. Το κείμενό του αντικατοπτρίζει τώρα την ευρεία υποστήριξη για προοδευτικά μέτρα, όπως τα ανώτατα όρια στην παγκόσμια παραγωγή πλαστικών, και όλες οι πιο φιλόδοξες επιλογές παραμένουν εκεί, λέει. ο Eirik Lindebjerg , ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικής για τα πλαστικά στο WWF International. Αλλά υπάρχει μια ανησυχία στο μέλλον ότι εάν οι χώρες προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος ανάμεσα σε μια σειρά από διαφορετικές απόψεις, «ορισμένες αντιπροσωπείες αρχίζουν να μειώνουν τις φιλοδοξίες τους για την ευκολία του συμβιβασμού», λέει ο Lindebjerg.

Μείωση vs ανακύκλωση

Για πολύ καιρό, η γενική απάντηση στη ρύπανση από πλαστικό ήταν να στραφούμε στην ανακύκλωση. Όμως η τεράστια ποικιλία τύπων πλαστικών, οι δεκάδες πρόσθετα που περιέχουν τα περισσότερα πλαστικά και η χαμηλή ποιότητα πολλών προϊόντων, περιορίζει την ανακυκλωσιμότητα τους. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι μόλις 9% παγκοσμίως και οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι δεν είναι η λύση που προτείνεται να είναι.

Ως εκ τούτου, πολλές χώρες και ακτιβιστές που υποστηρίζουν μια φιλόδοξη συνθήκη ζητούν να περιοριστεί η παραγωγή πλαστικού. «Αυτό είναι ένα μεγάλο εισιτήριο. Είναι αυτό που πραγματικά θέλουν οι περισσότεροι», λέει η Christina Dixon, επικεφαλής της εκστρατείας για την εξάλειψη των πλαστικών από τον ωκεανό στην EIA.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο τεράστιος όγκος του πλαστικού που παράγεται έχει καταστεί μη διαχειρίσιμος. Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα από αυτούς υπολόγισε ότι τον Ιούλιο του 2023 παράγαμε περισσότερα πλαστικά απόβλητα από όσα μπορούν να ελέγξουν οι παγκόσμιες υποδομές.

Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ExxonMobil και βιομηχανικών ομίλων, όπως το American Chemistry Council, έχουν υπερασπιστεί έναν εναλλακτικό τύπο ανακύκλωσης που ονομάζεται ανακύκλωση χημικών. Η συμβατική «μηχανική» ανακύκλωση περιλαμβάνει τον τεμαχισμό του πλαστικού σε κομμάτια και την τήξη τους σε πέλλετ που γίνονται η βάση για νέα υλικά. Η χημική ανακύκλωση χρησιμοποιεί μεθόδους όπως η πυρόλυση και η αεριοποίηση για να μετατρέψει το πλαστικό σε πετροχημικά που μπορούν ξανά να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων υλικών, λένε.

Ωστόσο, μια έκθεση του Σκανδιναβικού Συμβουλίου διαπίστωσε ότι ακόμη και αν αυτή η μέθοδος ενισχυόταν, μέχρι το 2040 θα μπορούσε να ανακυκλώσει μόνο το 3% της παραγωγής παραγωγής. Το χημικά ανακυκλωμένο πλαστικό συχνά μετατρέπεται επίσης σε λάδι που καίγεται ως καύσιμο, ενώ η διαδικασία ανακύκλωσης δημιουργεί εκπομπές και στερεά επικίνδυνα απόβλητα που απειλούν τις γύρω κοινότητες από τις εγκαταστασεις που γίνονται αυτές οι διαδικασίες. «Δεν είναι αποτελεσματικά για να κάνεις ένα βαθούλωμα στο πρόβλημα και είναι τόσο τοξικός ο εφιάλτης που δεν αξίζει τον κόπο», λέει η Jennifer Congdon, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Beyond Plastics, ένας οργανισμός που επιδιώκει να τερματίσει τη ρύπανση από πλαστικά.

Τα πλαστικά απόβλητα δεν είναι μόνο τα φυσικά απορρίμματα που βλέπουμε, προσθέτει ο Congdon. Επειδή το 99% του προέρχεται από ορυκτά καύσιμα –άνθρακας, πετρέλαιο και αέριο εάν η παραγωγή συνεχίσει να λειτουργεί, οι εκπομπές θα είναι «εκπληκτικές», λέει η Daniela Duran Gonzalez, ανώτερη νομική ακτιβίστρια στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου (CIEL). Μέχρι το 2050, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλαστικά που καταναλώνουν έως και το 13% του παγκόσμιου προϋπολογισμού που έχει απομείνει για να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, λέει. Το 2019, η παραγωγή πλαστικών ήταν πίσω από το 3,4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ένα σημείο εκκίνησης που ήταν να ανακληθεί η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης που συχνά πετιούνται μέσα σε λίγα λεπτά και αποτελούν το 40% της παραγωγής πλαστικών σήμερα, λέει ο Congdon. Αλλά οι εταιρείες που επενδύουν δισεκατομμύρια στην επέκταση των πλαστικών υποδομών και στην εξεύρεση νέων εφαρμογών για πλαστικά, δεν μπορούν να καλύψουν αυτή την προσέγγιση.

Μια ανάλυση του CIEL διαπίστωσε ότι 143 εκπρόσωποι από εταιρείες πετροχημικών και πλαστικών εταιρειών παρακολούθησαν τις συνομιλίες στο Ναϊρόμπι, αυξημένοι κατά 36% σε σχέση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Είχαν περισσότερους ανθρώπους στο έδαφος από τις 70 μικρότερες εθνικές αντιπροσωπείες.

Αυτά τα κεκτημένα συμφέροντα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις λεπτομέρειες της συνθήκης, ειδικά καθώς ορισμένοι εκπρόσωποι του κλάδου εισέρχονται στην αίθουσα διαπραγματεύσεων εθνικών αντιπροσωπειών, λέει ο Carroll Muffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CIEL.

Ο Muffett ανησυχεί επίσης ότι ένα διαδικαστικό πρόβλημα που έχει απομείνει από το INC-2 παίζει στα χέρια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των συνοδών εκπροσώπων της βιομηχανίας. Οι συνομιλίες στο Παρίσι σταμάτησαν για δύο ημέρες λόγω μιας διαφωνίας σχετικά με το αν οι αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν με τη δημοκρατική πλειοψηφία των δύο τρίτων ή με συναίνεση - που σημαίνει ότι μόνο ένα κράτος έχει τη δύναμη να απορρίψει μια απόφαση της πλειοψηφίας.

Το θέμα παραμένει άλυτο. Τώρα, ο Muffett φοβάται ότι χωρίς σαφή τρόπο επίλυσης των διαφωνιών, τα έθνη μπορούν να αποφύγουν τις διαφορές σχετικά με τα αμφιλεγόμενα στοιχεία παραγωγής της συνθήκης, όπως τα ανώτατα όρια, και αυτό θα μπορούσε τελικά να ευνοήσει τα έθνη που παράγει πετρέλαιο. «Η πραγματική απειλή είναι ότι θα καταλήξουμε με ένα χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, μια συνθήκη χαμηλών φιλοδοξιών – και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό».

Η China Dialogue Ocean επικοινώνησε με το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας για να ζητήσει τη θέση τους σχετικά με τη μείωση. Αρνήθηκαν να πάρουν συνέντευξη, αντ' αυτού μοιράστηκαν ένα δελτίο τύπου που επικεντρωνόταν στην ανάγκη η συνθήκη να περιλαμβάνει διατάξεις για τον επανασχεδιασμό των προϊόντων και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να καταστεί δυνατή η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση. Επικοινωνήσαμε επίσης με την Alliance to End Plastic Waste, έναν άλλο βιομηχανικό όμιλο που βρισκόταν στο Ναϊρόμπι, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Πλαστικά χημικά

Ομάδες δικαιωμάτων ήλπιζαν επίσης να σημειώσουν πρόοδο στο Ναϊρόμπι στο θέμα των πλαστικών χημικών. Υπάρχουν 13.000 γνωστές χημικές ουσίες στα πλαστικά, με περισσότερες ποιότητες που παράγονται κάθε χρόνο, αλλά η γνώση για τις χημικές ουσίες τους είναι περιορισμένη.

«Τα χημικά που λαμβάνονται από ορυκτά καύσιμα είναι τα πρόσθετα που κάνουν μια ποικιλία διαφορετικών πλαστικών σκληρά, ανθεκτικά στη φλόγα ή στην εύκαμπτα. Αυτές είναι χημικές ουσίες που συνδέονται με την αναπαραγωγική βλάβη, τον καρκίνο, την παχυσαρκία και τον διαβήτη», εξηγεί ο Bjorn Beeler, γενικός διευθυντής και διεθνής συντονιστής στο International Pollutants Elimination Network (IPEN).

Επιπλέον, οι χημικές ουσίες συσσωρεύονται στα πλαστικά μέσω της ανακύκλωσης, λέει η Bethanie Carney-Almroth, οικοτοξικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και μέλος του Scientists Coalition. Ο συνασπισμός περιλαμβάνει 250 εμπειρογνώμονες που παρέχουν επιστημονική καθοδήγηση στα κράτη μέλη σε όλη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Συνθήκης. «Οι τοξικές χημικές ουσίες στα πλαστικά περιπλέκουν την επαναχρησιμοποίηση και την απόρριψή τους και εμποδίζουν την ανακύκλωση», λέει. «Μέχρι να καταλάβουμε τα χημικά, δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε με ασφάλεια τα πλαστικά».

Εν τω μεταξύ, οι χημικές ουσίες μπορούν να γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Beeler, «η έλλειψη παγκόσμιων ελέγχων για τα πλαστικά επιτρέπει τη συσσώρευση πλαστικών και των τοξικών συστατικών τους, ιδιαίτερα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιστήμονες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ορισμένες χώρες ζητούν μια συνθήκη που βελτιώνει τη διαφάνεια που απαιτεί από τις εταιρείες να αναφέρουν τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα πλαστικά προϊόντα τους. 

Οι εργασίες πριν από το INC-4 στην Οτάβα θα μπορούσαν να ορίσουν τη θέση των κριτηρίων για τον εντοπισμό επιβλαβών χημικών ουσιών που μια συνθήκη θα μπορούσε να ξεκινήσει να τα καταργηθεί σταδιακά. Το Διεθνές Συμβούλιο Χημικών Ενώσεων, ένα βιομηχανικό όργανο που εκπροσωπεί παγκόσμιους κατασκευαστές χημικών, λέει ότι θα υποστηρίξει αυτούς τους στόχους αναπτύσσοντας μια βάση δεδομένων για πλαστικά πρόσθετα. Όμως, καθώς οι μειώσεις των χημικών θα επηρέαζαν τις ροές εσόδων αυτών των εταιρειών, αυτό είναι ένα άλλο όριο όπου οι λομπίστες θα μπορούσαν να «αποτρέψουν τη συνθήκη από το να προστατεύει την ανθρώπινη υγεία», προειδοποιεί ο Tadesse Amera, σύμβουλος της IPEN.

Τελικά, μια τολμηρή συνθήκη θα αναγνωρίσει ότι τα πλαστικά και τα χημικά τους είναι ζήτημα ανθρώπινης υγείας, λέει ο Pete Myers, μέλος του Plastic Health Council και επικεφαλής επιστήμονας στο Environmental Health News. Η υδρόγειος πρέπει να επιλέξει «αν θα πνίξει τη γη με τοξικά πλαστικά ή θα αποκτήσει το θάρρος και τη διορατικότητα για να σταματήσει την επίθεση».