Στο Ντουμπάι θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες περίπου 200 κυβερνητικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διεθνή συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28). Ανάμεσά τους στελέχη κορυφαίων ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας όπως είναι η ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η Motor Oil, ο όμιλος Κοπελούζου, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, η TITAN κ.ά.. Η χώρα μας για πρώτη φορά συμμετέχει σε COP με δικό της περίπτερο το οποίο θα εγκαινιάσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, αργότερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί η συνέχεια του project 

 

των GReco Islands με την παρουσίαση του επόμενου «πράσινου» ελληνικού νησιού στο οποίο θα γίνουν εμβληματικές παρεμβάσεις στο πεδίο της ενέργειας, των υποδομών και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.  

Παρουσία του κ. Μητσοτάκη και του προέδρου των ΗΑΕ Σεΐχη  Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχαγιάν θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας (MOU) μεταξύ του ΥΠΕΝ και της κρατικής εταιρείας των ΗΑΕ «Masdar» για την ανάληψη του μετασχηματισμού του νέου GR-eco Island, το οποίο αναμένεται να «πρασινίσει» με έργα  διαχείρισης απορριμμάτων, νερού, παραγωγή ενέργειας κλπ. όπως έγινε με την Αστυπάλαια,  τη Χάλκη, την Τήλο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί και η διοργάνωση του "Οur Ocean Conference" που θα αναλάβει η χώρα μας για τον Απρίλιο του 2024,  παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τον Κλίμα κ. Τζον Κέρι.  

Την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα συζητήσει με τον επικεφαλής της Wind Europe κ. Ζιλ Ντίκσον  για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.  Την ίδια μέρα, οι επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, της ιταλικής Snam  Στέφαο Νενιέρ,  του ENTSO-G Πιότρ Κους και της Hydrogen Europe  Γιώργος Χατζημαρκάκης  θα συζητήσουν για το πράσινο μέλλον των υποδομών αερίου και τον ρόλο του υδρογόνου. Επίσης, η κυρία Παναγιώτα Δρυμωνίτου  Τσικνάκου από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα παρουσιάσει τα μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει εταιρεία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας “ GREGY Interconnector Project” από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Elica Group κ. Γιάννη Καρύδα και τον αντιπροέδρο  του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννη Μάργαρη. παρουσία της υφυπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου και στελεχών της Κομισιόν.

Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί  πολλές συζητήσεις οι οποίες θα αφορούν στις προσπάθειες απανθρακοποίησης των προμηθειών αερίου του αγωγού EastMed και την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας «Euroasia».

Στο επίκεντρο θα βρεθούν αυτές τις ημέρες και τα σχεδιαζόμενα project  για την ηλεκτρική διασύνδεση Saudi Greek Interconnection, μεταξύ του ΑΔΗΜΕ και της National Grid S.A- Saudi Electricity Company, για την ιδέα  κατασκευής ενός  αγωγού μεταφοράς ανανεώσιμων αερίων (υδρογόνου) από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, αλλά και τη μεταφορά παραγώγων υδρογόνου, όπως η αμμωνία με πλοία από την Αίγυπτο στην Ελλάδα για χρήση στη ναυτιλία.  

Σε συζητήσεις για το πρασίνισμα της βιομηχανίας θα συζητήσουν σε εκδήλωση την ερχόμενη Τρίτη, ο Νίκος Κεραμίδας της Μυτιληναίος, ο Αντώνης Κύρκος της ΤΙΤΑΝ και η Μαρίνα Παπατσώνη της TEMES με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της MORE κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου σε διεθνές ακροατήριο θα αναλύσει τον σχεδιασμό της Motor Oil για ανάπτυξη στις ΑΠΕ, στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων, αλλά και το σχέδιο για  δέσμευση  και αποθήκευση άνθρακα στο διυλιστήριο της εταιρείας.  Συνολικά, στο ελληνικό περίπτερο θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 30 εκδηλώσεις.