Διαρροή 3.000 βαρελιών πετρελαίου από FPSO της TotalEnergies στη Νιγηρία

Διαρροή 3.000 βαρελιών πετρελαίου από FPSO της TotalEnergies στη Νιγηρία
energia.gr
Τετ, 29 Νοεμβρίου 2023 - 13:57

Ένα FPSO που λειτουργεί από την TotalEnergies στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας έχει χάσει στη θάλασσα περισσότερα από 100.000 γαλόνια πετρελαίου έπειτα από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια φόρτωσης, σύμφωνα με Νιγηριανούς αξιωματούχους,  με την επιχείρηση καθαρισμού και παρακολούθησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου, το Egina FPSO απελευθέρωσε περίπου 3.000 βαρέλια πετρελαίου από αστοχία σωλήνα εξαγωγής φόρτωσης,

σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ανίχνευσης και Αντιμετώπισης Πετρελαιοκηλίδων της Νιγηρίας (NOSDRA).

«Δεν πρόκειται για τεράστια διαρροή και αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη απόκριση που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεγαλύτερου μέρους της. Καμία ακτογραμμή ή κοινότητες δεν έχουν επηρεαστεί. Η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί», δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνιών της TotalEnergies Country Charles Ebereonwu σε μια σύντομη δήλωση.

Η ομάδα της TotalEnergies χρησιμοποιεί διασκορπιστικά για να διαλύσει την κηλίδα, σύμφωνα με το νιγηριανό ναυτιλιακό πρακτορείο NIMASA. Η NOSDRA, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πετρελαίου της Νιγηρίας (NUPRC) και το Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του NUPRC έχουν επίσης εμπλακεί.

«Η διαρροή δεν ήταν δευτερεύουσας σημασίας, ήταν η στρατηγική αντιμετώπισης που εφαρμόσαμε που είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένο αντίκτυπο και ανιχνεύσαμε και παρακολουθούσαμε την πετρελαιοκηλίδα και επιβλέπαμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης», δήλωσε ο διευθυντής της NOSDRA Idris Musa στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Egina FPSO βρίσκεται περίπου 90 ναυτικά μίλια δυτικά του νησιού Bioko, στην Ισημερινή Γουινέα. Η πετρελαιοκηλίδα δεν αναμένεται να φτάσει στην ακτή.

Το Egina είναι ένα από τα μεγαλύτερα FPSO που κατασκευάστηκαν ποτέ, με 220.000 τόνους απόβαρο και 1.100 πόδια σε μήκος. Το FPSO είναι το μεγαλύτερο της Total μέχρι σήμερα και επίσης το μεγαλύτερο που έχει εγκατασταθεί στη Νιγηρία.