Έκκληση Γκουτέρες από την Ανταρκτική για Φρένο στην Χρήση Ορυκτών Καυσίμων

Έκκληση Γκουτέρες από την Ανταρκτική για Φρένο στην Χρήση Ορυκτών Καυσίμων
energia.gr
Τετ, 29 Νοεμβρίου 2023 - 09:37

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε λυπημένος για τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα που λιώνει τον πλανήτη. Ο Γκουτέρες που επισκέφτηκε την Ανταρκτική είπε ότι τρόμαξε από το πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι. «Είναι βαθιά σοκαριστικό να στέκεσαι στους πάγους της Ανταρκτικής και να ακούς απευθείας από τους επιστήμονες πόσο γρήγορα λιώνουν. 

Η αιτία είναι ξεκάθαρη: ρύπανση από ορυκτά καύσιμα. Οι ηγέτες στο COP 28 δεν πρέπει να αφήσουν τις ελπίδες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για έναν βιώσιμο πλανήτη να λιώσουν», είπε.

Οι δηλώσεις του Γραμματέα του ΟΗΕ έρχονται μετά την απαίτηση της παγκόσμιας κοινότητας υγείας για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στο COP 28.

Παγκόσμιες οργανώσεις της υγείας έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της COP 28, Σουλτάνο Αχμέντ Αλ-Τζάμπερ.

Απαίτησαν από τις χώρες να δεσμευτούν στην ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, για μια ταχεία και δίκαιη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ως τον μόνο αποφασιστικό δρόμο για την υγεία για όλους. 

Η επιστολή υποστηρίχθηκε από οργανισμούς που εκπροσωπούν 46,3 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημόσιας Ένωσης Δημόσιας Υγείας και του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών.

Ο Διευθυντής του Δικτύου Πανδημίας Δράσης για την Αφρική, Aggrey Aluso, δήλωσε ότι ο τερματισμός της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι προϋπόθεση για έναν πιο υγιή κόσμο.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πνίγουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας, και επιπλέον, οι εστίες ασθενειών θα γίνουν πιο συχνές αυξάνοντας τον κίνδυνο αναδυόμενων απειλών πανδημίας», είπε.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να αποτρέψουμε την επικράτηση των πανδημιών και μέρος της αντιμετώπισης της βασικής αιτίας είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα μέσω μιας επιταχυνόμενης, δίκαιης και δίκαιης μετάβασης» συμπλήρωσε.