Ο Συνασπισμός Ανανεώσιμων Πηγών Υδρογόνου καλεί τους 27 Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών να εξορθολογίσουν τη χρηματοδότηση για την παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και ηλεκτρολύτη στην Ευρώπη. Σε κοινή επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, 14 διευθυντικά στελέχη του συνασπισμού καλούν επίσης τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να διαθέσουν πόρους από τους εθνικούς 

προϋπολογισμούς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Το κρίσιμο πρώτο κύμα των ευρωπαϊκών έργων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, αλλά πολλά από αυτά θα γίνουν μόνο εάν ληφθούν ορισμένα μέτρα, σύμφωνα με την επιστολή.

Σήμερα, μόνο το 4% των έργων έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση, με τις πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξανόμενα επιτόκια να έχουν σκιάσει τις επενδυτικές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων παραγόντων, πρόσθεσε.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι θέλουν η ΕΕ να εξορθολογίσει τη δημόσια χρηματοδότηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για να επιταχύνει την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και ικανότητας παραγωγής ηλεκτρολύτη στην Ευρώπη.

Θέλουν επίσης η ΕΕ να διαθέσει εθνικούς προϋπολογισμούς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου για να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της και να χρησιμοποιήσει το απλό "Auction-as-a-Service" της για να υποστηρίξει τα εθνικά έργα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και να τους επιτρέψει να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού πιο γρήγορα.

Επιπλέον, η επιστολή ζητά την υποστήριξη της διάθεσης νέων, πρόσθετων, κονδυλίων για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την παροχή εγγυήσεων για το ξεκλείδωμα και την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη.

Θέλει επίσης η ΕΕ να εφαρμόσει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στη φορολογία της ενέργειας, φορολογώντας τα προϊόντα ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε αέρια θερμοκηπίου.

Τέλος, ο συνασπισμός καλεί την ΕΕ να σταματήσει τις επιδοτήσεις που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, ευθυγραμμίζοντας τις ενέργειες με τους στόχους που ορίζονται στο COP28.

Ν. Παλ.