ΗΠΑ: Οι Πετρελαϊκές ''Νίκησαν'' την υπό Εξαφάνιση Φάλαινα του Ράις

ΗΠΑ: Οι Πετρελαϊκές Νίκησαν την υπό Εξαφάνιση Φάλαινα του Ράις
energia.gr
Τρι, 21 Νοεμβρίου 2023 - 09:45

Υποκύπτοντας σε δικαστική απόφαση, το Γραφείο Διαχείρισης Ενέργειας Ωκεανών των ΗΠΑ (BOEM) συμφώνησε να πραγματοποιήσει μια υπεράκτια δημοπρασία για εξόρυξη πετρελαίου που καλύπτει 73 εκατομμύρια στρέμματα στον Κόλπο του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένων 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων που προηγουμένως αποκλείονταν για την προστασία της υπό εξαφάνιση

φάλαινας Ράις. Το εν λόγω είδος, είναι συγγενής της φάλαινας της Bryde και βρίσκεται μόνο στον Κόλπο του Μεξικού.

Είναι γνωστό στην επιστήμη εδώ και δεκαετίες, αλλά επιβεβαιώθηκε επίσημα ως ξεχωριστό είδος μόνο το 2021, όταν οι ερευνητές στο NOAA μπόρεσαν να αποκτήσουν ένα πλήρες κήτος για να το εξετάσουν για πρώτη φορά. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός της εχει μειωθεί δραματικά και ότι παραμένουν αυτή τη στιγμή εν ζωή λιγότερα από 50 άτομα.

Πέρυσι, περισσότεροι από 100 επιστήμονες ζήτησαν «εξαίρεση της μίσθωσης και άλλων δραστηριοτήτων [πετρελαίου και φυσικού αερίου] από τον βιότοπο της φάλαινας», προειδοποιώντας ότι η φάλαινα του Ράις μπορεί σύντομα να γίνει το πρώτο μεγάλο είδος φάλαινας που θα εξαφανιστεί λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σε απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες και τις αιτήσεις από περιβαλλοντικές ομάδες, η BOEM αφαίρεσε τις περιοχές ενδιαιτημάτων φαλαινών του Rice από μια ομοσπονδιακή δημοπρασία μίσθωσης που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Ζήτησε επίσης από τις υπεράκτιες εταιρείες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου να επιβραδύνουν την κυκλοφορία στους 10 κόμβους μόνο για το φως της ημέρας για τις διελεύσεις του περιγράμματος βάθους 100-400 μέτρων, όπου πιστεύεται ότι περνούν χρόνο οι φάλαινες. Ο κανόνας θα είχε ουσιαστικά σταματήσει τις νυχτερινές διελεύσεις από και προς τις πλατφόρμες.

Η Shell, η Chevron, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και η Πολιτεία της Λουιζιάνα ζήτησαν διαταγή για να απαγορεύσουν στη BOEM να εφαρμόσει αυτούς τους νέους κανόνες στον επόμενο γύρο δημοπρασίας μίσθωσης. Ο δικαστής Τζέιμς Κέιν του 5ου Περιφερειακού Δικαστηρίου έκρινε υπέρ τους και η BOEM αναγκάστηκε να καθυστερήσει την επόμενη εκμίσθωση ενώ συνεχιζόταν η δικαστική προσφυγή.

Το πρακτορείο δεν έδωσε αμέσως χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πραγματοποιηθεί η δικαστική εντολή δημοπρασίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Cain έδωσε συνέχεια και διέταξε τη BOEM να πραγματοποιήσει τη δημοπρασία τον Δεκέμβριο. Η BOEM συμφώνησε να συμμορφωθεί και θα πραγματοποιήσει τη δημοπρασία μίσθωσης στις 20 Δεκεμβρίου.

«Η ενεργειακή ανεξαρτησία σημείωσε μια σημαντική νίκη... με την απόφαση να αίρει τους αδικαιολόγητους περιορισμούς στα πλοία πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αποκαθιστά την έκταση για υπεράκτια ενεργειακή ανάπτυξη», δήλωσε ο SVP του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, Ryan Meyers, επικροτώντας την απόφαση του δικαστηρίου. «Η αξιόπιστη αμερικανική παραγωγή ενέργειας και [η] απόφαση δημιουργεί μεγαλύτερη βεβαιότητα για το βασικό ενεργειακό εργατικό δυναμικό και ολόκληρη την οικονομία της Ακτής του Κόλπου» δήλωσε ικανοποιημένος.

Η NOAA απέρριψε επίσης μια αίτηση για την επιβράδυνση της κυκλοφορίας πλοίων στις περιοχές ενδιαιτημάτων φαλαινών του Ράις, λέγοντας ότι πρέπει να ακολουθήσει μια πιο σκόπιμη ρυθμιστική διαδικασία πριν επιβάλει όρια.

Ν. Παλ.