Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος ΣΜΕ, στο 27ο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ: «Η Ελλάδα Είναι Αρκετά Πλούσια σε Ορυκτές Πρώτες Ύλες»

Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος ΣΜΕ, στο 27ο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ: «Η Ελλάδα Είναι Αρκετά Πλούσια σε Ορυκτές Πρώτες Ύλες»
energia.gr
Δευ, 20 Νοεμβρίου 2023 - 18:31

«Η χώρα μας είναι αρκετά πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες. Και σ ’αυτό τον τομέα είμαστε ευνοημένοι από την γεωγραφική μας θέση. Βεβαίως χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα στην έρευνα και την καταγραφή των κοιτασμάτων κυρίως λόγω των νέων τεχνικό οικονομικών δεδομένων που προκύπτουν από την ενεργειακή  μετάβαση». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων 

στον χαιρετισμό του στο  27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που διεξήγαγε το ΙΕΝΕ στις 14 & 15 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και CEO της ΓΕΩΕΛΛΑΣ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΜΕ, στην ομιλία του, η οποία ήταν μία από αυτές που άνοιξαν τις εργασίες του εφετινού «Ενέργεια και Ανάπτυξη», αν και ο κλάδος των ορυκτών πρώτων υλών βρίσκεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες λόγω μίας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, ο ίδιος θα προτιμούσε αιτία αυτής της δημοσιότητας να ήταν η αναγνώριση της κοινωνικής, οικονομικής, γεωπολιτικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας τους.

«Δυστυχώς, όμως, για άλλη μία φορά, χρειάσθηκε η απειλή της σκληρής πραγματικότητας για να πεισθούν κάποιοι για το προφανές», επισήμανε ο κ. Γιαζιτζόγλου, αν και, όπως πρόσθεσε, είναι ευτύχημα ότι υπάρχει πλήρης συναντίληψη με την πολιτική ηγεσία της χώρας ως προς τους στόχους και την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να χαρτογραφηθούν πλήρως τα αξιοποιήσιμα αποθέματα των διαφόρων πρώτων υλών, για να είναι εφικτή η αξιοποίηση τους.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου

Ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου έχει πάνω από τρεις δεκαετίες στελεχιακής εμπειρίας υψηλού επιπέδου τη μεταποιητική βιομηχανία, στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές και την εξόρυξη. Υπήρξε βασικός παράγων στην ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό αρκετών ελληνικών εταιρειών.

Από το 2012 είναι Διευθύνων Σύμβουλος της GEOHELLAS, μια εταιρεία βιομηχανικών ορυκτών που εκμεταλλεύεται τα μοναδικά ελληνικά κοιτάσματα της Αταπουλγίτης γύρω από τα Γρεβενά. Έχει διατελέσει μέλος σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια, τόσο ως εκτελεστικό όσο και ως μη εκτελεστικό μέλος. Έχει επίσης υπηρετήσει σε συμβούλια μη κερδοσκοπικών οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών, εθνικών και διεθνών.

Από τον Ιούνιο του 2023, είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Συμμετέχει ως σύμβουλος ή/και επενδυτής σε διάφορα καινοτόμα επιχειρηματικά έργα, στην κινηματογραφική παραγωγή, τις ιατρικές τεχνολογίες, τον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης και τα ακίνητα.

Ο κ. Γιαζιτζόγλου είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), ενώ είναι κάτοχος MSc in Management Science (με διάκριση) από το Imperial College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και Certificate in Global Management από το INSEAD.

Έχει διατελέσει μέλος ΔΣ διαφόρων ΑΕ και φορέων (ΕΒΕΑ, ΕΕΔΕ, ΕΙΔΙΠ, ΣΠΕΕ, ΣΜΕ) της AVEC (Brussels), καθώς και της European Food Safety Authority.

Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Γερμανικά.