Η εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από τον Ρώσο ιδιοκτήτη της έχει δεσμούς με το στέλεχος ορυχείων Beny Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά. Οι δεσμοί μεταξύ του γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil 

φέτος με την υποστήριξη της Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό, σημειώνουν σε αναλυτικό ρεπορταζ τους οι FT.

Ο Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση των συναντήσεων.

Ο Steinmetz συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος. Είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας ήταν επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή.

Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.

Η αναγκαστική πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε καθώς η ΕΕ ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών θαλάσσιων προϊόντων και πετρελαιοειδών τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η Ρώμη άσκησε τις χρυσές της εξουσίες, οι οποίες της δίνουν το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε συμφωνίες ή να επιβάλλει απαιτήσεις για την αγορά στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων.

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση Meloni ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy αφού η εταιρεία επικράτησε  της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Crossbridge και της ελβετικής Vitol. Πρόσφερε επίσης ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις λειτουργίες, ανέφερε τότε η κυβέρνηση.

«Το διυλιστήριο ISAB είναι ένα κρίσιμο μέρος του συστήματος διύλισης της Ιταλίας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της προμήθειας ντίζελ και το 20% της συνολικής χωρητικότητας», δήλωσε ο Viktor Katona, αναλυτής στον πάροχο δεδομένων Kpler. «Όταν το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης καταλήγει να πωληθεί σε μια ως επί το πλείστον άγνωστη εταιρεία, αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία».

Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης σε ακίνητα. Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερο αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Ο Steinmetz είπε ότι η δίκη και η ποινή που του επιβλήθηκε στη Ρουμανία είχαν πολιτικά κίνητρα. Η Ιταλία και η Ελλάδα αρνήθηκαν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει το Βουκουρέστι.

Ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε επίσης για δωροδοκία το 2021 από ελβετικό δικαστήριο σχετικά με μία υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την απόκτηση κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας. Ο Steinmetz άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Γόνος μιας επιχειρηματικής δυναστείας διαμαντιών, ο Steinmetz επέκτεινε την οικογενειακή περιουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η BSG Resources δραστηριοποιείται σε 25 χώρες με δραστηριότητες που καλύπτουν εξόρυξη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μέταλλα.

Η GOI Energy είπε ότι «ένα ίδρυμα, του οποίου (οι τελικοί πραγματικοί ιδιοκτήτες) περιλαμβάνουν μέλη της οικογένειας του κ. Steinmetz (αλλά όχι τον κ. Steinmetz) είναι μειοψηφικός επενδυτής στο ταμείο Argus, όπως προφανώς έχει αποκαλυφθεί πλήρως στις ιταλικές αρμόδιες αρχές».

Πηγές είπαν ότι ο Steinmetz δεν ήταν επενδυτής στην GOI Energy.

Σύμφωνα με τους FT, oι γαμπροί του Steinmetz, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία διαχειρίζεται το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία. Ο Bobrov κατέχει επίσης το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan, δείχνουν τα αρχεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, το ιταλικό υπουργείο βιομηχανίας είπε ότι οι χρυσές δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί για να διαφυλάξουν την ενεργειακή ασφάλεια, προσθέτοντας: «Έγιναν εις βάθος μελέτες για τους εμπλεκόμενους χρηματοδότες/επενδυτές». . . καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της Green Oil (Israel) Ltd . . . και μέλη της οικογένειας Steinmetz».

Η Μπακογιάννη βοήθησε επίσης τον Steinmetz στην Κύπρο ως σύμβουλός επικοινωνίας του όταν αγωνιζόταν για την έκδοση στη Ρουμανία, σύμφωνα με δηλώσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία.

Η GOI Energy είπε ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις του Steinmetz στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 «θα πρέπει να παραπεμφθούν στον κ. Steinmetz», προσθέτοντας ότι ο Steinmetz «δεν εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο την GOI Energy». Εκπρόσωπος του Steinmetz στο Ισραήλ, που αναφέρθηκε στους Financial Times από την Μπακογιάννη, δεν μπόρεσε να σχολιάσει.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρωταρχικός στόχος της Ρώμης ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα διοχετευθούν κρυφά Ρώσοι επενδυτές ή αργό πετρέλαιο πίσω στο διυλιστήριο.

Η Ιταλία ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας GOI Energy το αργό και το κεφάλαιο κίνησης για το διυλιστήριο προμηθεύεται από την Trafigura, ανέφεραν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ο Μπόμπροφ εργάστηκε στο παρελθόν για την Trafigura ως επικεφαλής τις επιχειρήσεις του εμπόρου στο Ισραήλ. Η Trafigura αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας Ιταλός που εξέτασε την κυπριακή προσφορά είπε: «Μας παρηγορούσε το γεγονός ότι το κυπριακό ταμείο δεν είχε καμία σχέση με τους Ρώσους και ότι ο Steinmetz είχε ιστορικό παρόμοιων επιχειρήσεων καθώς η οικογένειά του και ο Μπομπρόφ κατέχουν επίσης το διυλιστήριο Bazan στο Ισραήλ».

Τα αρχεία της κυπριακής εταιρείας δείχνουν ότι το 76% της GOI Energy κατέχεται από το Argus New Energy Fund, του οποίου οι μέτοχοι είναι δύο δικηγόροι με έδρα τη Λευκωσία. Ο Μπομπρόφ κατέχει το 20%.

Το υπόλοιπο 4% κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ της Completicos Holdings, της οποίας μέτοχος είναι η Μπακογιάννη, και του Itzik Gur, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Ο Gur είναι ένας Ισραηλινός υπήκοος που καταχωρίστηκε ως «συνεργάτης» του Steinmetz σε κλήτευση δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Gur για σχόλιο.

Η GOI Energy είπε ότι η Μπακογιάννη, ο Μπομπρόφ και ο Γκουρ ήταν «όλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες». . . με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο πελατών, συνεργασιών και συνεργασιών».