Octopus Energy: Δημιούργησε το Πρώτο Fund για Επενδύσεις στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα 

Octopus Energy: Δημιούργησε το Πρώτο Fund για Επενδύσεις στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
energia.gr
Δευ, 20 Νοεμβρίου 2023 - 10:25

Ο βραχίονας παραγωγής της Octopus Energy δημιούργησε το πρώτο fund για επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το ταμείο, που ιδρύθηκε με μια επένδυση 190 εκατομμυρίων λιρών από τον ιαπωνικό ενεργειακό κολοσσό Tokyo Gas, σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισ. £ στην υπεράκτια αιολική ενέργεια παγκοσμίως έως το 2030. Τα έργα θα επικεντρωθούν στην Ευρώπη για τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Τα έργα θα επικεντρωθούν στην Ευρώπη για τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Το ταμείο Octopus Energy Offshore Wind θα επενδύσει σε ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και σε εταιρείες που δημιουργούν νέα υπεράκτια αιολικά.

Θα εξετάζονται τόσο τα project με τις παραδοσιακές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που είναι στερεωμένες στον πυθμένα της θάλασσας όσο και με τις πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που αξιοποιούν τους ισχυρούς ανέμους βαθύτερα στη θάλασσα.

Αυτό είναι το επόμενο βήμα στα σχέδια της Octopus να απελευθερώσει 15 δισ. £ σε αυτόν τον τομέα και να ξεκλειδώσει αυτήν την πράσινη ενέργεια για εκατομμύρια σπίτια παγκοσμίως έως το 2030.

Η Octopus επένδυσε για πρώτη φορά σε υπεράκτια αιολικά πάρκα πέρυσι με τα μερίδιά της στην Hornsea One και τη Lincs στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκτοτε έχει κλιμακώσει γρήγορα τη δραστηριότητά της, υποστηρίζοντας επίσης μια από τις μεγαλύτερες φάρμες της Ευρώπης, την Borssele III & IV στην Ολλανδία.

Έχει επίσης επενδύσει σε προγραμματιστές νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων με έργα σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και άλλες.

Η Zoisa North-Bond, διευθύνων σύμβουλος της Octopus Energy Generation δήλωσε: «Είναι απολύτως υπέροχο να λανσάρουμε το πρώτο μας ταμείο αφιερωμένο αποκλειστικά σε υπεράκτιες επενδύσεις αιολικής ενέργειας μαζί με έναν τόσο οραματιστή εταίρο Tokyo Gas.

«Η δυνατότητα να έχει θετικό αντίκτυπο, να τονώσει την ενεργειακή ασφάλεια και να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι τεράστια με τον υπεράκτιο άνεμο.

"Αυτή η τελευταία συνεργασία εμβαθύνει περαιτέρω τη σχέση της Octopus Energy με την Tokyo Gas - και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε περισσότερους επενδυτές, ώστε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε αυτήν την τεράστια ευκαιρία υπεράκτιων αιολικών υλικών παγκοσμίως".

Ο Kentaro Kimoto, εκτελεστικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της Tokyo Gas, πρόσθεσε: «Η Tokyo Gas και η Octopus Energy παρέχουν σε περισσότερους πελάτες σε εθνικό επίπεδο στην Ιαπωνία καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της TG Octopus Energy.

«Είναι χαρά μας που η δέσμευσή μας στο Ταμείο αναπτύσσει και ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία με την Octopus Energy για επενδύσεις στον υπεράκτιο αιολικό χώρο.

«Η Tokyo Gas έχει θέσει ως στόχο την απόκτηση και την εμπορία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 6 GW έως το 2030.

"Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, έχουμε υιοθετήσει προληπτικά πολύπλευρες προσεγγίσεις για υπεράκτια αιολικά έργα και θα επιταχύνουμε τις εξελίξεις στον υπεράκτιο αιολικό αέρα, συμπεριλαμβανομένου του πλωτού υπεράκτιου αιολικού αέρα."

Αυτή η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία της Octopus Energy Group και της Tokyo Gas που ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2020 για να δημιουργήσουν τον προμηθευτή ενέργειας Octopus Energy στην Ιαπωνία.

Νωρίτερα φέτος, η Octopus ανακοίνωσε επίσης σχέδια για ταχεία κλιμάκωση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και για επέκταση του κόμβου τεχνολογίας και λιανικής πώλησης ενέργειας στο Τόκιο.

Και τον περασμένο μήνα, η Tokyo Gas έδωσε άδεια στην τεχνολογική πλατφόρμα Kraken της Octopus για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της και να επιταχύνει την πορεία προς ένα πιο πράσινο σύστημα για τα εκατομμύρια των ενεργειακών πελατών της