Ην. Βασίλειο: Γενναία Αύξηση στις Τιμές για να Προσελκύσει Εταιρείες για Υπεράκτια Αιολικά

Ην. Βασίλειο: Γενναία Αύξηση στις Τιμές για να Προσελκύσει Εταιρείες για Υπεράκτια Αιολικά
energia.gr
Παρ, 17 Νοεμβρίου 2023 - 08:04

Η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου αποφάσισε να αναθεωρήσει την τιμολόγηση της ενέργειας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα ενώ προχώρησε και σε άλλες αλλαγές στα προγράμματά της, καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει μια βιομηχανία που πέφτει λόγω του αυξανόμενου κόστους και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κάποτε η χώρα που ήταν ηγέτης στην υπεράκτια αιολική και ανανεώσιμη ενέργεια, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν οι εταίρείες δεν υπέβαλαν προσφορές στον τελευταίο γύρο δημοπρασιών. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να επανεξετάσει τη διαδικασία και την προσέγγισή της στον κλάδο ενόψει των προκλήσεων που έφερε

ο παγκόσμιος πληθωρισμός, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η έλλειψη χωρητικότητας στο σύστημα και άλλες προκλήσεις για την υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας. Εκτός από το ότι δεν έλαβε προσφορές στην τελευταία δημοπρασία, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι ΗΠΑ, έχουν δει έργα που εκκρεμούν να μπαίνουν στον ... πάγο. Η σουηδική εταιρεία Vattenfall, ένας από τους ηγέτες στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2023 ότι είχε εγκαταλείψει τα σχέδια για ένα αιολικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο που προγραμματιζόταν να τεθεί σε λειτουργία το 2027 παρέχοντας 1,4 GW ως πρώτη φάση σε μια περιοχή που θα μπορούσε να παράγει συνολική ισχύ έως 3,6 GW. Η Ørsted προειδοποίησε επίσης πρόσφατα ότι επανεξετάζει τα προγραμματισμένα έργα του Ηνωμένου Βασιλείου αφού η εταιρεία υπαναχώρησε από μεγάλα έργα στις ΗΠΑ λόγω αυξανόμενου κόστους και μειωμένων αποδόσεων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζει ότι έχει αναθέσει συμβάσεις συνολικής ισχύος περίπου 30 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τη δεκαετία από το 2014. Πέντε από τα μεγαλύτερα λειτουργικά αιολικά πάρκα στον κόσμο βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη χώρα να έχει αφαιρέσει από το 6% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2010 στο 48% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν παγκόσμιες προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα και η νέα ετήσια δημοπρασία μας επιτρέπει να το αντικατοπτρίσουμε αυτό», δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Claire Coutinho. «Σήμερα ξεκινήσαμε τη διαδικασία της τελευταίας μας δημοπρασίας Συμβάσεων Διαφοράς για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα ανοίξει τον Μάρτιο του επόμενου έτους».

Μετά από αυτό η κυβέρνηση για την ετήσια δημοπρασία το 2024 αυξάνει τη μέγιστη τιμή που μπορούν να λάβουν τα υπεράκτια έργα αιολικής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο του συστήματος Contracts for Difference (CfD), ένα σύστημα που εγγυάται την τιμή για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πρόγραμμα συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενώ η τιμή της ενέργειας για τους καταναλωτές θα αυξηθεί, υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να είναι η πιο οικονομική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει τη μέγιστη τιμή για υπεράκτια αιολικά έργα κατά τα δύο τρίτα (66%) από περίπου 55 $ ανά MWh σε σχεδόν 91 $ ανά MWh σε έργα σταθερού πυθμένα. Για πλωτά αιολικά έργα, η τιμολόγηση θα αυξηθεί κατά 52% σε σχεδόν $220 ανά MWh. Στο πλαίσιο του συστήματος CdF, η κυβέρνηση κάνει τη διαφορά εάν οι τιμές της ενέργειας πέσουν κάτω από τα καθορισμένα επίπεδα, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να αποπληρώσουν τους καταναλωτές εάν οι τιμές της ενέργειας υπερβούν τα επίπεδα που ορίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Net Zero που ανακοίνωσε τις αλλαγές σήμερα, οι δραματικές αυξήσεις των τιμών θα εξασφαλίσουν ότι τα έργα έχουν βιώσιμη τιμή και οικονομικά βιώσιμα για να ανταγωνιστούν στον επόμενο γύρο δημοπρασιών. Οι προγραμματιστές στις ΗΠΑ αναζητούν παρόμοια δικαιώματα, ζητώντας από τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές να τους επιτρέψουν να επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Στις ΗΠΑ για παραδειγμα, η Μασαχουσέτη και η Νέα Υόρκη αρνήθηκαν λάβουν τις αιτήσεις από ενδιαφερόμενες εταιρείες ενεργοποιώντας ένα σενάριο όπου αυτές (οι εταιρείες) αποχώρησαν από τα έργα τους προτιμώντας να πληρώσουν πρόστιμα ακύρωσης και να αφήσουν τα έργα να επαναληφθούν σε αντίθεση με τους όρους της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου αναφέρει ότι δημιουργεί επίσης ένα ξεχωριστό ταμείο χρηματοδότησης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και τις ΑΠΕ εν αναμονή μεγάλου αριθμού έργων ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών. Οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση παρέχει περαιτέρω σαφήνεια και εμπιστοσύνη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ο Dan McGrail, Διευθύνων Σύμβουλος της RenewableUK προέβλεψε ότι θα υπάρξουν επενδύσεις ρεκόρ το επόμενο έτος με τουλάχιστον 10 έργα που είναι πιθανό να είναι επιλέξιμα ικανά να τροφοδοτήσουν 8,5 εκατομμύρια σπίτια και να μειώσουν την ανάγκη του Ηνωμένου Βασιλείου για φυσικό αέριο κατά 39%.

«Καλωσορίζουμε θερμά την κυβέρνηση που ανταποκρίνεται στον αυξημένο παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές επιδεικνύοντας περισσότερη φιλοδοξία και δίνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές, κάτι που θα βοηθήσει να οικοδομηθεί μια εγχώρια πράσινη δύναμη που θα ωφελήσει τη δική μας οικονομία και τον λαό μας», δήλωσε η Emma Pinchbeck. , Διευθύνων Σύμβουλος της Energy UK.

Η κυβέρνηση επίσης στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες  16 Νοεμβρίου, πρότεινε πρόσθετες αλλαγές στο σύστημα για περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης. Έχουν ήδη μεταβεί σε μια ετήσια διαδικασία δημοπρασίας για να ενθαρρύνουν οι εταιρείες. Ξεκινώντας από τις δημοπρασίες του 2025, σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του έργου να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στις αλυσίδες εφοδιασμού του. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναζητήσει πρόσθετα στοιχεία πέρα από μια απλή τιμή στην επιλογή μελλοντικών έργων.

Ν. Παλ.