«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η αγορά μπαταριών  και το πότε θα πέσουν οι τιμές τους. Υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Δεν γνωρίζουμε ποια θα επικρατήσει στο τέλος και πάνω απ’ όλα, αν θα επιλέξουμε τη σωστή ή την λάθος. Αν γίνει ένα λάθος στην πρόβλεψη τότε οι οικονομικές ζημίες θα είναι τεράστιες. Παράδειγμα η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 για την οποία δαπανήθηκε 1,5 δισ ευρώ. 

 

Αυτή η επένδυση έχει ακυρωθεί, σήμερα, στην πράξη. Πρόκειται για ένα μη ανταγωνιστικό έργο και η ΔΕΗ δεν θα το κρατήσει» υποστήριξε από το βήμα του 27ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανέπτυξη» του ΙΕΝΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Δεκατρία χρόνια μετά την επίσημη έναρξη των Μνημονίων, ύστερα από την αναγκαστική μεταβίβαση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ γαλλικών και γερμανικών τραπεζικών βωμών και έπειτα από τις ανείπωτες δοκιμασίες για τους πολίτες και την οικονομία, ένας υπουργός πρώτης γραμμής έρχεται να απαξιώσει μια τόσο ακριβή επένδυση για τα δεδομένα της χώρας.

Αιτία και αφορμή είναι φυσικά η εθνική πολιτική απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής, καθ΄υπαγόρευση από τα υψηλά κλιμάκια των Βρυξελών και στο πλαίσιο μεταστροφής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον άνθρακα - πράγμα το οποίο και αντιλαμβανόμαστε πλήρως - εν τούτοις, αναρωτιέται η Στήλη, η δυσμένεια στην οποία έχει πέσει τα τελευταία χρόνια ο λιγνίτης, δεν συνάδει με την πραγματική συνεισφορά του, ακόμη και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ολοκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ