Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος BASF, ένας γίγαντας στον κόσμο των χημικών προϊόντων λειτουργεί μερικά από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα χημικά πάρκα στον κόσμο. Mπορεί να δημιουργήσει έργα πράσινης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές του και έχει δημιουργήσει μια εσωτερική υποειδίκευση στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων. 

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Zuid 1,5 GW στα ανοιχτά της Ολλανδίας θα στείλει τη μισή παραγωγή του σε εργοστάσια της BASF στην Ευρώπη και το αιολικό πάρκο Zhanjiang 0,5 GW στα ανοιχτά του Γκουανγκντόνγκ θα στείλει όλη την ισχύ του απευθείας σε ένα νέο χημικό πάρκο της BASF. Έτσι, όταν ο πρόεδρος της BASF Martin Brudermüller είπε στους δημοσιογράφους ότι προτιμά τις κινεζικές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, τράβηξε πολλή προσοχή αλλά και κριτική...

«Οι Κινέζοι είναι τεχνικά καλύτεροι από εμάς και είναι επίσης πιο αποδοτικοί από εμάς», δήλωσε ο Brudermüller στο Frankfurter Allgemein την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας για κατασκευαστές στροβίλων στην ΕΕ και στην Κίνα. "Υπάρχει μια πολιτική συζήτηση ότι η αιολική ενέργεια δεν πρέπει να είναι η επόμενη τεχνολογία (της ΕΕ) που θα εξαφανιστεί. Θα έλεγα ότι έχει ήδη φύγει."

Οι κινεζικές ανεμογεννήτριες είναι γενικά περίπου 20% φθηνότερες, σύμφωνα με γνώστες της βιομηχανίας. Οι αγοραστές επωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος παραγωγής της Κίνας, την κρατική υποστήριξη, τις οικονομίες κλίμακας και τον έντονο εγχώριο ανταγωνισμό τιμών.

Ενώ η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής στροβίλων Siemens Gamesa δέχθηκε οικονομικό πλήγμα 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για θέματα ποιότητας φέτος, η κινεζική εταιρεία στροβίλων Goldwind είδε τα κέρδη της να πέφτουν κατακόρυφα για τον αντίθετο λόγο: η Goldwind αναφέρει ότι έχει βάλει τόσα χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη και μείωσε τις τιμές τόσο πολύ που έχει αφήσει λίγα κέρδη για τα δικά της περιθώρια. Και οι δύο εταιρείες είναι ασύμφορες, αλλά οι πελάτες της Goldwind κερδίζουν.

Σύμφωνα με τον Brudermüller, οι προγραμματιστές που αγοράζουν αιολικό εξοπλισμό στην Κίνα μπορεί επίσης να απολαμβάνουν υψηλότερης ποιότητας. «Ρίξτε μια πολύ προσεκτική ματιά επί τόπου. Απλώς έχουν γίνει καλοί με τα προϊόντα τους», είπε για τους κινέζους κατασκευαστές στροβίλων.

Η WindEurope, ο βιομηχανικός οργανισμός για τους κατασκευαστές εξοπλισμού της ΕΕ, πήγε πιο πίσω στη σειρά των σχολίων στο Recharge αυτές τις δαιπιστώσεις του Brudermüller. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζάιλς Ντίκσον είπε στο πρακτορείο ότι ήταν «πολύ έκπληκτος» από τις παρατηρήσεις του προέδρου της BASF.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch, επικεφαλής της μητρικής εταιρείας της Siemens Gamesa, είπε σε αναλυτές σε μια κλήση κερδών αυτή την εβδομάδα ότι δυτικές εταιρείες σαν τη δική του δεν έχουν γενικά πρόσβαση στην κινεζική υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας. Πρότεινε να υπάρχουν έλεγχοι σχετικά με την πρόσβαση των Κινέζων ανταγωνιστών στην αγορά της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού.

«Μπορούμε να συμβαδίσουμε με τους Κινέζους και ακόμη και να τους κερδίσουμε σε διεθνές επίπεδο, εάν έχουμε τις σωστές λύσεις στη διάθεσή μας», είπε.

Να σημειωθεί ότι χθες, η Siemens Energy εξασφάλισε 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικές εγγυήσεις για να υποστηρίξει την ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών πελατών της, με την υποστήριξη 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγγυήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Η S&P υποβάθμισε το χρέος της εταιρείας σε BBB-, ένα βήμα πάνω από το καθεστώς "junk bond" και η κρατική υποστήριξη θα εξασφαλίσει ότι έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τα σχέδια παραγωγής της.

 

Ν. Παλ.