Η ExxonMobil έχει αρχίσει γεώτρησεις για ένα διαφορετικό υλικό στη γη στις ΗΠΑ, με στόχο να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής λιθίου (υλικού ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες EV) μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η ExxonMobil είναι η συνέχεια μιας εταιρείας φυσικού αερίου της οποίας η ιστορία χρονολογείται από την Standard Oil του John D. Rockefeller στα τέλη του 1800. Από τότε, η εταιρεία βοηθά τον κόσμο να κυκλοφορεί με οχήματα εσωτερικής καύσης. 

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους ρυπαίνοντες στις ΗΠΑ, η εταιρεία πετρελαίου έχει συνεισφέρει ελαχιστα χρήματα στην έρευνα και ανάπτυξη καθαρότερων και πιο βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η εταιρεία είχε ξεκάθαρη γνώση των επιπτώσεων των ορυκτών καυσίμων στην υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά σκόπιμα εργάστηκε για να παρουσιάσει μια διαφορετική αφήγηση στο κοινό.

Είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί κανείς την κλιματική αλλαγή αυτές τις μέρες (αν και ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να το κάνει). Ωστόσο, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla έχουν ανοίξει την πόρτα σε έναν δεινόσαυρο μιας βιομηχανίας δείχνοντας στον κόσμο ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι μόνο βιώσιμοι τρόποι μεταφοράς, αλλά μπορούν επίσης να είναι η κόλαση για τα παραδοσιακά αυτοκίνητα.

Σχεδόν κάθε παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα έχει ορκιστεί να σταματήσει τις πωλήσεις οχημάτων εσωτερικής καύσης μέσα στην επόμενη ή δύο δεκαετίες. Ως εκ τούτου, έχουμε δει ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων πετρελαίου όπως η Shell να αρχίζουν να μπαίνουν στην υποδομή φόρτισης EV, επιδιώκοντας να αντικαταστήσουν το τρέχον αποτύπωμα αντλιών καυσίμου με πασσάλους φόρτισης EV.

Η ExxonMobil ακολουθεί μια παρόμοια, αλλά διαφορετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της στις γεωτρήσεις πετρελαίου για να αρχίσει να προμηθεύεται λίθιο – ένα πολύτιμο υλικό σπάνιων γαιών ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες EV – στις ΗΠΑ. Αν και αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα ως ένα βαθμό, δεν είναι δύσκολο να δούμε το κίνητρο πίσω από την επέκταση της ExxonMobil στο λίθιο και σίγουρα δεν είναι για να σώσει τον πλανήτη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει επίσημα την πρώτη φάση του έργου παραγωγής λιθίου της Βόρειας Αμερικής στο νοτιοδυτικό Αρκάνσας με μια νέα υπο-μάρκα, Mobil Lithium. Η ExxonMobil αγόρασε τα 120.000 στρέμματα του σχηματισμού Smackover στο Αρκάνσας νωρίτερα φέτος – μια περιοχή που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πόρους λιθίου στη Βόρεια Αμερική.

Ξεκινώντας να κάνει γεωτρήσεις σε πολύτιμες δεξαμενές άλμης πλούσιες σε λίθιο περίπου 10.000 πόδια κάτω από τη γη, η ExxonMobil φαντάζεται ότι είναι ηγέτης στις προμήθειες υλικών EV ή τουλάχιστον σκοπεύει να γίνει μία έως το 2030.

Ουσιαστικά όλη η εξόρυξη λιθίου πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή εκτός της Βόρειας Αμερικής, αλλά η ExxonMobil δεν είναι η μόνη εταιρεία που διεκδικεί ένα κομμάτι από την πίτα για σπάνιες γαίες. Καλύψαμε τη δεξαμενή λιθίου Snow Lake που αναπτύσσεται στον Καναδά, καθώς και το έργο Lithium Valley της Καλιφόρνια στα δυτικά. Έχουμε δει επίσης ΚΑΕ όπως η GM να επενδύουν σε εταιρείες όπως η EnergyX για να αξιοποιήσουν την προσφορά λιθίου στη Βόρεια Αμερική, προκειμένου να βοηθήσουν στον περιορισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και των εξαρτήσεων από άλλα έθνη όπως η Κίνα.

Με την πρώτη φάση να βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, η ExxonMobil αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή λιθίου το 2027, ενώ ταυτόχρονα διερευνά άλλες ευκαιρίες για την προμήθεια υλικών με επίκεντρο τα EV παγκοσμίως. Μέχρι το 2030, η ExxonMobil λέει ότι ελπίζει να παράγει αρκετό λίθιο για να προμηθεύει τις κατασκευές άνω του ενός εκατομμυρίου EV ετησίως.

Ν. Παλ.