ΟΗΕ: Στο Ναϊρόμπι οι Συνομιλίες για τον Περιορισμό της Πλαστικής Ρύπανσης

ΟΗΕ: Στο Ναϊρόμπι οι Συνομιλίες για τον Περιορισμό της Πλαστικής Ρύπανσης
energia.gr
Δευ, 13 Νοεμβρίου 2023 - 10:03

Η ώθηση για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης κερδίζει έδαφος καθώς οι διαπραγματευτές συγκεντρώνονται για να συζητήσουν το αρχικό προσχέδιο μιας συνθήκης για τον τερματισμό της αυξανόμενης απειλής, η οποία είναι ιδιαίτερα καταστροφική για το θαλάσσιο περιβάλλον. Διαπραγματευτές από όλο τον κόσμο βρίσκονται στο Ναϊρόμπι της Κένυας για να συζητήσουν 

το μηδενικό σχέδιο συνθήκης, ελπίζοντας να προχωρήσουν προς τη συναίνεση για ένα νομικά δεσμευτικό παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.

Από σήμερα 13 έως και τις 19 Νοεμβρίου, η Διακυβερνητική Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (INC) του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει την τρίτη σύνοδό της με κύριο επίκεντρο τις συνομιλίες για το μηδενικό προσχέδιο, ένα έγγραφο 31 σελίδων που αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο και σηματοδοτεί το πρώτο απτό βήμα προς τον στόχο μιας διεθνούς συνθήκη για τα πλαστικά.

Ο Jyoti Mathur-Filipp, Εκτελεστικός Γραμματέας της Γραμματείας INC, είπε ότι το μηδενικό προσχέδιο συντάχθηκε με βάση μια συνολική προσέγγιση που αντιμετωπίζει τον πλήρη κύκλο ζωής των πλαστικών. Οι συνομιλίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη του επόμενου σχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί τον Απρίλιο του επόμενου έτους στον Καναδά.

«Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2024 για μία διεθνή νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη για την πλαστική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου περιβάλλοντος», δήλωσε ο Mathur-Filipp.

Η απειλή της πλαστικής ρύπανσης επιδεινώνεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πάνω από 430 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, τα δύο τρίτα των οποίων είναι προϊόντα μικρής διάρκειας που σύντομα γίνονται απόβλητα. Πολλά από αυτά καταλήγουν να μολύνουν τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, ενώ ολοένα και περισσότερο εισχωρούν στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Κάθε μέρα, το ισοδύναμο με περισσότερα από 2.000 απορριμματοφόρα γεμάτα πλαστικό απορρίπτεται στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες του κόσμου.

Το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της πλαστικής ρύπανσης κυμαίνεται μεταξύ 300 και 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ωστόσο, η παραγωγή πλαστικών αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2040, επανασχεδιάζοντας την παραγωγή, τη χρήση, την ανάκτηση και την απόρριψη πλαστικών και προϊόντων.

Οι διαπραγματεύσεις στο Ναϊρόμπι έρχονται σε μια στιγμή που μια νέα έκθεση του WWF δείχνει ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος υποφέρουν περισσότερο από την πλαστική ρύπανση παρά το γεγονός ότι παράγουν και καταναλώνουν λιγότερο πλαστικό.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι το πραγματικό κόστος του πλαστικού για το περιβάλλον, την υγεία και τις οικονομίες είναι έως και 10 φορές υψηλότερο για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, παρόλο που καταναλώνουν σχεδόν τρεις φορές λιγότερο πλαστικό κατά κεφαλήν, από ό,τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Το συνολικό κόστος ζωής για ένα μπλοκ πλαστικών απορριμμάτων βάρους ενός κιλού σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος, για παράδειγμα, είναι 19 $ σε σύγκριση με οκτώ φορές το κόστος για τις χώρες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος κατά μέσο όρο 150 $ και 10 φορές αυτό για τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στα $200.

«Η έκθεση σηματοδοτεί τον επείγοντα χαρακτήρα μιας άμεσης αναμόρφωσης του τρέχοντος πλαστικού συστήματος», δήλωσε η Alice Ruhweza, Ανώτερη Διευθύντρια Πολιτικής, Επιρροής και Δέσμευσης του WWF International. Πρόσθεσε ότι μια παγκόσμια συνθήκη για τη ρύπανση των πλαστικών προσφέρει τη μόνη ευκαιρία να αλλάξει η τρέχουσα πραγματικότητα συμπεριλαμβάνοντας δεσμευτικούς και δίκαιους παγκόσμιους κανόνες για την παραγωγή και την κατανάλωση.

Οι κορυφαίες βιομηχανικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, μαζί με τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, έχουν αναδειχθεί ως τα κύρια εμπόδια για τη συνθήκη, η οποία θα είχε αντίκτυπο στην επιχείρηση παραγωγής πλαστικών. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει την ποσότητα των πλαστικών που παράγονται και να εξαλείψει τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και βραχύβιας χρήσης, κάτι που είναι κρίσιμο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.