Γερμανικο-γαλλική συνεργασία για ένα gigafactory ηλεκτρολύσεων. To εργοστάσιο εγκαινιάστηκε στη Γερμανία από τη Siemens Energy και την Air Liquide. Στην τελετή έναρξης των εργασιών παραβρέθηκαν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch και ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής κοινοπραξίας Air Liquide, Francois Jackow

που πάτησαν το κουμπί έναρξης για τη σειρά παραγωγής ηλεκτρολύσεων. Μεταξύ των προσκεκλημένων στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκούρ και άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών.

Με το νέο εργοστάσιο, η Siemens Energy κάνει την ηλεκτρόλυση μαζικό προϊόν, θέτοντας τα θεμέλια για την ενίσχυση της οικονομίας του υδρογόνου, όπως είπε η εταιρεία.

Το εργοστάσιο στο Βερολίνο θα έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 1 GW, την οποία η Siemens Energy και η Air Liquide αναμένουν να αυξήσουν σε τουλάχιστον 3 GW έως το 2025 με δυνατότητα για περισσότερα.

Με εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτρόλυσης 3 GW, μπορούν να παράγονται κατά μέσο όρο 300.000 μετρικοί τόνοι πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Ο Bruch είπε: «Δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση χωρίς πράσινα μόρια.

«Με το σημερινό άνοιγμα και την έναρξη της παραγωγής ηλεκτρόλυσης σε κλίμακα γιγαβάτ, εγκαινιάζουμε το επόμενο βήμα για την εμπορευματοποίηση αυτής της ζωτικής σημασίας τεχνολογίας.

«Τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με ισορροπημένο προφίλ κινδύνου και ανταμοιβής για να μετατρέψουμε το μικρότερο μόριο σε μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας».

Στο εργοτάξιο της Siemens Energy στο Βερολίνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πλήρης υποδομή μιας υπάρχουσας μονάδας παραγωγής και το έμπειρο εργατικό δυναμικό της.

Δημιουργήθηκαν νέες γραμμές παραγωγής για τους ηλεκτρολύτες σε 2000 τετραγωνικά μέτρα με κόστος περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Το νέο εργοστάσιο θα προμηθεύει στοίβες – την καρδιά των ηλεκτρόλυσης – για ένα ευρύ φάσμα πελατών, εξυπηρετώντας την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Αυτές οι στοίβες βασίζονται στην τεχνολογία μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM).

Μόλις παραχθεί, η συναρμολόγηση του υλικού που θα εφαρμοστεί σε έργα ηλεκτρολύτη θα μεταφερθεί πιο κοντά στις τοποθεσίες κάθε έργου, συμβάλλοντας περαιτέρω στην οικονομική αποδοτικότητα της λύσης.

Στην Ευρώπη, μια σειρά από έργα υδρογόνου μεγάλης κλίμακας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.

Κοντά στο Port-Jérôme της Γαλλίας, βρίσκεται υπό κατασκευή το έργο ηλεκτρόλυσης Air Liquide Normand'Hy 200MW και θα είναι ένα από τα πρώτα που θα προμηθεύονται από το νέο εργοστάσιο της Siemens Energy στο πλαίσιο της κοινοπραξίας μεταξύ της Air Liquide και της Siemens Energy.

Η Siemens Energy προμηθεύει επίσης πολλά άλλα έργα ηλεκτρολύτη μεγάλης κλίμακας, όπως στο Kassο (Δανία) ή στο FlagshipONE (Σουηδία), τα οποία θα παρέχουν υδρογόνο για τη σύνθεση καυσίμων για τη ναυτιλία.