Μήνυση κατά της Greenpeace υπέβαλε η Shell αξιώνοντας τουλάχιστον 2,1 εκατομμύρια δολάρια σε μία από τις μεγαλύτερες νομικές αξιώσεις που έχει ποτέ η πετρελαϊκή κατά της περιβαλλοντικής οργάνωσης, αφού οι διαδηλωτές της κατέλαβαν ένα πλοίο για 13 ημέρες νωρίτερα φέτος

Η μήνυση αφορά μια διαμαρτυρία τον Φεβρουάριο όταν έξι ακτιβιστές της Greenpeace επιβιβάστηκαν σε πλοίο στον Ατλαντικό Ωκεανό που μετέφερε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης της Shell, FPSO, στο πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου Penguins, βορειοανατολικά των Νήσων Σέτλαντ.

Η περιβαλλοντική ομάδα είπε ότι το μέγεθος της αξίωσης και το αίτημα της Shell να σταματήσει η Greenpeace να στοχεύει τα περιουσιακά της στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν «μία από τις μεγαλύτερες νομικές απειλές» σε περισσότερα από 50 χρόνια εκστρατειών της Greenpeace.

Η Shell προσπαθεί «να συντρίψει την ικανότητα της Greenpeace να κάνει εκστρατείες και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να αποσιωπήσει τα νόμιμα αιτήματα για κλιματική δικαιοσύνη», δήλωσε η Areeba Hamid, συνεκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace UK.

Ενώ η Greenpeace έχει αντιμετωπίσει αξιώσεις αποζημίωσης μετά από ενέργειες διαμαρτυρίας στο παρελθόν, μια τόσο μεγάλη αξίωση ήταν ασυνήθιστη, είπε η ομάδα.

Η Shell είπε στους Financial Times ότι σέβεται το δικαίωμα διαμαρτυρίας αλλά ότι «πρέπει να γίνει με ασφάλεια και νόμιμα».

Βίντεο από τις 31 Ιανουαρίου, όταν οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν στο σκάφος, έδειξαν ακτιβιστές της Greenpeace να πλησιάζουν το γιγάντιο FPSO με μικρές βάρκες και ταραγμένη θάλασσα πριν ανέβουν στο κατάστρωμα χρησιμοποιώντας σχοινιά.

Η Shell είπε ότι οι ζημιές αντιπροσώπευαν το νομικό κόστος της εξασφάλισης δύο προηγούμενων ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαδηλωτών και το κόστος, μεταξύ άλλων, της κινητοποίησης ενός επιπλέον σκάφους ασφαλείας.

«Η Shell και οι εργολάβοι της δικαιούνται να ανακτήσουν το σημαντικό κόστος απόκρισης στις επικίνδυνες ενέργειες της Greenpeace», ανέφερε.

Η Shell, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη εταιρεία στον FTSE 100, πραγματοποίησε κέρδη ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, που ισοδυναμούν με περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Αφού η Shell και ο συνεργάτης της Fluor, που κατασκεύασαν το FPSO, ενημέρωσαν τους κατηγορούμενους για την πρόθεσή τους να υποβάλουν αξίωση τον Φεβρουάριο, το δικαστήριο έδωσε χρόνο στα μέρη να διαπραγματευτούν εξωδικαστικά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την αλληλογραφία που παρείχε η Greenpeace, η Shell προσφέρθηκε να μειώσει την απαίτησή της σε 1,4 εκατ. δολάρια εάν η Greenpeace συμφωνούσε σε μια ευρύτερη δέσμευση να μην διαμαρτυρηθεί στο μέλλον για κανένα περιουσιακό στοιχείο της Shell, στη θάλασσα ή στο λιμάνι, οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι δικηγόροι της Shell πρόσθεσαν ότι, σε περίπτωση που επιστρέψει στο δικαστήριο, η αξίωση θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 6,5 εκατομμύρια δολάρια εάν η Fluor με έδρα το Τέξας αποφάσιζε να καταδιώξει την Greenpeace για πρόσθετες απώλειες. Η Fluor δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Greenpeace απέρριψε την προσφορά τον Οκτώβριο, λέγοντας στη Shell ότι δεν θα συμφωνούσε σε άλλες διαμαρτυρίες μόνο εάν η εταιρεία συμμορφωνόταν με μια δικαστική απόφαση στην Ολλανδία το 2021 που απαιτούσε από τη Shell να μειώσει όλες τις εκπομπές της κατά 45% έως το 2030. Η Shell άσκησε έφεση ενάντια στην απόφαση.

Η Shell έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά περίπου 20% από το 2019 και επενδύει σε μορφές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών της εταιρείας με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan δέχτηκε κριτική από ορισμένες ομάδες ότι επιβράδυνε τον ρυθμό μετασχηματισμού της Shell αφού ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2030 και ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Shell θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Το κοίτασμα Penguins παράγει πετρέλαιο από το 2002. Το 2018, η Shell ενέκρινε σχέδια για την παράταση της διάρκειας ζωής του έργου. Το πεδίο θα παράγει 45.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση.