Οι εταιρείες αυτοκινήτων θέλουν να ξεφύγουν από την εξάρτηση τους για τις σπάνιες γαίες. Η GM Ventures και η Stellantis Ventures εντάχθηκαν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο επενδυτών που συγκέντρωσαν πρόσφατα 33 εκατομμύρια δολάρια σε μία πρόσθετη χρηματοδότηση για τη Niron Magnetics - μια εταιρεία που αναπτύσσει μαγνήτες Clean Earth βασισμένους στο νιτρίδιο του σιδήρου

που λειτουργούν χωρίς σπάνιες γαίες ή άλλα κρίσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σημερινά ηλεκτρικά οχήματα.

Η Niron Magnetics είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που ξεκίνησε από ένα πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που προσπαθεί να εξαλείψει την περιβαλλοντικά καταστροφική εξόρυξη σπάνιων γαιών αντικαθιστώντας αυτά τα πολύτιμα υλικά με καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις.

Η πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας αποτελείται επί του παρόντος από 30 κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άλλα 20 σε εκκρεμότητα, αλλά το σημερινό αστέρι της (ειδικά στον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων) είναι η αποκλειστική τεχνολογία Clean Earth Magnet της Niron, η οποία χρησιμοποιεί το νιτρίδιο σιδήρου για τη δημιουργία μαγνητών που διατηρούν υψηλή μαγνήτιση, αλλά είναι χωρίς υλικά σπάνιων γαιών.

Τον περασμένο μήνα, η τεχνολογία ονομάστηκε ως μία από τις καλύτερες εφευρέσεις του TIME για το 2023 – ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης. Με πιλοτικές εγκαταστάσεις παραγωγής ήδη στη Μινεσότα, η Niron πιστεύει ότι η τεχνολογία της χωρίς σπάνιες γαίες μπορεί να επιτρέψει μια επανάσταση στον σχεδιασμό μελλοντικών κινητήρων EV, συστημάτων μετάδοσης κίνησης και άλλων παρακείμενων τεχνολογιών.

Οι επιχειρηματικοί βραχίονες δύο μεγάλων “Original Equipment Manufacturer” (OEM) – της GM και της Stellantis – έχουν σημειώσει την πρόοδο της Niron Magnetics και έχουν ανοίξει τα βιβλιάρια επιταγών τους για να υποστηρίξουν την εταιρεία να φτάσει σε κλίμακα, ελπίζουμε να περιορίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση της πιο βιώσιμης τεχνολογίας EV.

Η Niron επεκτείνει την παραγωγή μαγνητών EV χωρίς σπάνιες γαίες

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση από τον κατασκευαστή Clean Earth Magnet σήμερα το πρωί, έχει συγκεντρώσει επιπλέον 33 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση. Εκτός από την αρχική χρηματοδότηση από την GM και τη Stellantis, οι προηγούμενοι επενδυτές Shakopee Mdewakanton Sioux Community (SMSC) και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (UMN) συμμετείχαν επίσης στον γύρο.

Σε μια επικοινωνία με τη GM και τη Niron χθες, έγινε μία αναφορά για κάποια αποκλειστικότητα στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μετά τη νέα επένδυσή της (αν και δεν γνωστοποιήθηκε το ποσό της επένδυσης). Δεδομένου ότι καμία εταιρεία δεν μοιράζεται οικονομικές λεπτομέρειες, δεν μπορούμε να πούμε εάν η Niron θα δώσει προτεραιότητα στην αποστολή των μαγνητών EV χωρίς σπάνιες γαίες σε κανέναν OEM, αλλά και οι δύο νέοι χρηματοδότες είναι πιθανότατα ψηλά στη λίστα. Ένα τρίτος σε αυτή τη λίστα είναι το Volvo Cars Tech Fund, το οποίο προηγουμένως επένδυσε στη Niron Magnetics, η οποία έχει εξασφαλίσει έως τώρα τρεις μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην τρέχουσα λίστα για απόκτηση των νέων μαγνητών.

Για την ιστορία, η GM, πριν από δεκαετίες, εφηύρε μόνιμους μαγνήτες χρησιμοποιώντας υλικά σπάνιων γαιών – τεχνολογία που έκτοτε έχει προσαρμοστεί στα συστήματα μετάδοσης κίνησης των περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων σήμερα. Ωστόσο, επενδύοντας τώρα στη Niron, η GM θέλει να γυρίσει σελίδα σε αυτήν την τεχνολογία και να βοηθήσει στην επίσπευση της εφαρμογής καθαρότερων και πιο βιώσιμων επιλογών. 

Με νέα χρηματοδότηση, η Niron Magnetics έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την πιλοτική παραγωγή για να υποστηρίξει ενισχυμένα προγράμματα δημιουργίας πρωτοτύπων πελατών, ακολουθούμενα από εκδόσεις προϊόντων μικρής κλίμακας. Αυτή η τεχνολογία απέχει ακόμη τουλάχιστον λίγα χρόνια από το να εφαρμοστεί στα ηλεκτρικά οχήματα GM, Stellantis ή Volvo στους δρόμους, αλλά η τεχνολογία χωρίς σπάνιες γαίες εμφανίζεται πιο κοντά από ποτέ με την υποστήριξη δύο ακόμη σημαντικών OEM.

Ν. Παλ.